Jouw vagina na de bevalling

Jouw vagina na de bevalling

Veel vrouwen (en partners) vragen zich na de bevalling af of het ‘daar beneden’ nog wel goed komt. Logischerwijs kan je er van uit gaan dat jouw vagina na de bevalling niet meer geheel hetzelfde zal zijn als voor de bevalling. Hoe groot deze verandering is, is afhankelijk van verschillende factoren.

Vagina veranderd door knip of inscheuren
Tijdens een bevalling worden zowel het perineum (gedeelte tussen vagina en anus) als de vagina opgerekt om ruimte te maken voor je kindje. Soms is er echter niet genoeg ruimte of heeft je kindje wat hulp nodig om snel zijn weg door het geboortekanaal te kunnen maken.

Episiotomie
In het geval van foetale nood, kunstverlossing of wanneer de kans aanwezig is dat er een grotere ruptuur ontstaat, zal de verloskundige kiezen voor een knip oftewel een episiotomie. Bij een knip wordt letterlijk een klein knipje in de vagina gemaakt om te voorkomen dat de vagina inscheurt (ruptuur). Door de druk die ontstaat tijdens de bevalling kan het soms voorkomen dat een vrouw inscheurt richting vagina maar ook richting de anus.

Wanneer je tijdens je bevalling een knip hebt gekregen, dan zal deze onder verdoving worden gehecht. Een knip kan zowel tijdens een thuisbevalling als tijdens een ziekenhuisbevalling worden gedaan. 

Ruptuur
Een ruptuur oftewel een scheur die ontstaat tijdens de bevalling kan op verschillende plaatsen voorkomen. Zo kan je als vrouw inscheuren in het gebied van de kleine schaamlippen, het perineum/ anus of de vaginawand.

Een ruptuur ontstaat spontaan en geneest zelfs beter en sneller dan een knip. Een ruptuur wordt dus niet meer zoals vroeger voorkomen door het zetten van een knip.

Hechtingen en herstel
De uitwendige hechtingen zullen na een aantal dagen worden verwijderd door de verloskundige of door een gynaecoloog. Het verwijderen van de uitwendige hechtingen kan behoorlijk pijnlijk zijn. Probeer bij het verwijderen van de hechtingen zoveel mogelijk te ontspannen.

Omdat je te maken hebt met een wond is het normaal dat je in het gebied van je wond last krijgt van jeuk als teken van herstel. Let op dat het gebied van de wond niet gaat ontsteken. Als de wond meer pijn gaat doen, dik wordt,  vies gaat ruiken of je krijgt verhoging/ koorts dan doe je er goed aan om een arts/ verloskundige te raadplegen.

Vaginale klachten na de bevalling
Veel vrouwen hebben te maken met voornamelijk vaginale klachten na een bevalling. Hieronder vind je de meest voorkomende klachten na een bevalling omschreven en lees je wat je eraan kunt doen.

Vaginale droogte
Een andere veel gehoorde klacht na de bevalling is pijn tijdens het vrijen. Pijn tijdens het vrijen kan ontstaan door tijdelijke vaginale droogte die ontstaat door een daling van het hormoon oestrogeen. Oestrogeen zorgt er onder andere voor dat jouw vagina vochtig wordt bij opwinding. Wanneer dit niet het geval is dan kan seks als pijnlijk worden ervaren. Een glijmiddel als bijvoorbeeld Sensilube kan dit probleem verhelpen.

Vagina te nauw
Wanneer er tijdens je bevalling bijvoorbeeld sprake was van foetale nood dan zal de verloskundige je een knip hebben gegeven. Helaas komt het weleens voor dat een knip, ook wel episiotomie genoemd, te strak wordt gehecht waardoor jouw vagina nauw aanvoelt. Als dit het geval is dan zal je opnieuw een knip krijgen om de vagina vervolgens iets losser te maken.

Bekkenbodemspieren
Ook je bekkenbodemspieren komen tijdens een zwangerschap en bevalling behoorlijk onder druk te staan. Hierdoor kan het zijn dat je makkelijk urine verliest doordat je bekkenbodemspieren verslapt zijn of dat je pijn tijdens het vrijen ervaart doordat de bekkenbodemspieren te strak gespannen staan. In beide gevallen doe je er goed aan om de spieren van het bekken te trainen. Dit kan met behulp van een fysiotherapeut maar je kan het ook zelf doen.

Je spant je bekkenbodemspieren tijdens het vrijen automatisch. Nu is het zaak om deze spieren op commando aan te spannen en weer te ontspannen. Dit doe je het beste door net te doen alsof je je plas moet ophouden. Je buik trekt dan ietsje in waardoor je als het ware je navel optilt. Je kan al vrij snel na de bevalling maar het liefst ook al tijdens de zwangerschap je bekkenbodemspieren trainen.

Tip
Omdat het verwijderen van de hechtingen als zeer pijnlijk ervaren kan worden, doe je er verstandig aan om de verloskundige of iemand anders zoveel mogelijk tegen je te laten praten zodat je wat afgeleid bent van de pijn. Tijdens het verwijderen zul je het wellicht moeilijk vinden om stil te blijven liggen. Bedenk je echter dat hoe stiller jij ligt, des te sneller de hechtingen eruit zijn.

Bij een ruptuur of knip kan een gekoeld maandverbandje (inlegkruisje of maandverbandje natmaken en invriezen) in een hydrofiel washandje verlichting geven wanneer je dit tegen de hechting/wond houdt.

Meer artikelen uit dezelfde categorie:

Close Menu
×
×

Cart