Kraambezoek-kraamperiode-kraamzorg

Kraambezoek-kraamperiode-kraamzorg

Gefeliciteerd met de geboorte van jullie zoon, dochter of misschien zijn jullie zelfs de trotste ouders van een meerling geworden. Hoe dan ook de zwangerschap is voorbij en de geboorte een feit. Dan is het nu tijd voor het kraambezoek.

Kraamperiode
De kraamperiode duurt in het algemeen 10 dagen. Dit zijn de eerste 10 dagen direct na de bevalling. De kraamperiode wordt vooral gebruikt om jullie kind aan jullie te laten wennen en jullie aan hem. De kraamperiode is dus voor de ouders en het kind. Als ouders bepaal je dan ook zelf of je direct na de bevalling bezoek wenst te ontvangen of dat jullie liever de kraamperiode met het eigen gezin (papa, mama, oudere kinderen en baby) doorbrengen.

Laat je keuze hierin niet bepalen door familieleden (ouders/ schoonouders ed) die het maar raar vinden dat ze misschien niet meteen op bezoek mogen komen. De kraamtijd is immers een periode die je niet over kunt doen aangezien je niet iedere dag weer je baby voor het eerst vasthoudt.

Vooral wanneer je voor het eerst ouders bent geworden is de kraamperiode een tijd waarin jullie kunnen wennen aan een leven met een kind. Ondanks dat je hier al die maanden naar toe hebt geleefd, kan het zijn dat je het begin van je ouderschap als moeilijk en zwaar ervaart. Schaam je hier niet voor. Geen enkel boek of ervaringsverhaal van vrienden kan jullie voorbereiden op hoe het ouderschap voor jullie zal zijn. Jullie zijn namelijk net als jullie baby uniek. De ene ouder kan slecht tegen een huilende baby en noemt zijn baby daarom ten onrechte huilbaby en een andere ouder neemt alles met een korreltje zout en vindt zijn ‘huilbaby’ de allerliefste baby van de wereld.

Kraamzorg
Laat je in deze kraamperiode vooral bijstaan door de kraamzorgverlener. De kraamzorgverlener is een instantie die gediplomeerd personeel aan jou verhuurt via jouw zorgverzekeraar. Om erachter te komen wat wel of niet vergoed wordt van de kraamzorg neem je het beste contact op met jouw zorgverzekeraar. Dit kan je tegelijkertijd met je aanmelding voor kraamzorg bij jouw zorgverzekeraar doen. Jouw zorgverzekeraar kan je dan ook meer informatie geven over de kraamzorgverleners die in jouw buurt actief zijn.

Let er op dat je kraamzorg op tijd aanvraagt zodat je zeker weet dat (wanneer je dit wilt) er kraamzorg voor jou beschikbaar is. Kijk hiervoor op de website van de kraamzorgverlener van jouw keuze of vraag dit op bij jouw zorgverzekeraar.

Nadat je een keuze in kraamzorgverlener hebt gemaakt, zul je rond je 30ste zwangerschapsweek (7 maanden) een intake gesprek hebben met de kraamzorgverlenende instantie. Tijdens een intake gesprek bespreek je onder andere het tijdstip waarop de kraamzorg bij jou thuis begint, op welke dagen en hoeveel uur per dag de kraamzorg aanwezig is en wat je mag verwachten van de kraamhulp.

Kraamhulp
Zodra je bent bevallen en weet wanneer je naar huis mag, dan meld je dit bij jouw kraamzorg zodat de kraamhulp eventueel jouw kraambed en het bed van je baby kan opmaken zodat jullie hartelijk ontvangen worden. De kraamhulp wordt in dit geval dan binnen gelaten door vrienden/ familie die over jullie sleutel beschikken. Uiteraard kan het ook zo zijn dat je niet meteen de kraamhulp over de vloer wilt en de kraamhulp daarom pas laat beginnen wanneer jullie thuis zijn. De meeste kraamzorg begint echter op de dag dat je bent bevallen of uit het ziekenhuis komt.

De kraamhulp is bedoeld voor zorg aan moeder en kind. Afhankelijk van de gewilligheid van de kraamhulp zelf, zal de kraamhulp net een beetje meer doen dan volgens de kraamzorgverlener is toegestaan.

Ontevreden over kraamhulp
Ondanks de intake met je kraamzorgverlener waarin jouw wensen/ verwachtingen aangaande de kraamhulp zijn besproken kan het zijn dat jij en je kraamhulp en niet met elkaar kunnen vinden. Meld dit dan meteen bij je kraamzorgverlener zodat je een kraamhulp krijgt die wel bij je past. Zoals gezegd, de kraamperiode kun je niet nog een keer overdoen.  Daarbij is een plezierige kraamtijd niet alleen voor jou erg prettig maar ook voor de kraamhulp.

Wist je dat
Kraamzorg niet verplicht is. Je indien er verder geen bijzonderheden zijn, kraamzorg  krijgt volgens een vast aantal minimum uren, verspreid over een aantal dagen.

Meer artikelen uit dezelfde categorie:

Close Menu
×
×

Cart