Bevalling

Bevalling

Klaar of niet, de bevalling is begonnen. Of ben je nog zwanger en wil je weten waar je straks tegen op moet boksen. Dan doe je er goed aan jezelf te wapenen tegen al dat natuurgeweld dat straks op je afkomt door je in te lezen over de bevalling. Hoe begint een bevalling, hoe lang duurt de bevalling en hoe komen jij en je partner de verschillende bevallingsfasen het beste door.

De bevalling
Een bevalling bestaat uit drie fasen en duurt gemiddeld tussen de 12 en 24 uur bij een eerste bevalling. Over het algemeen geldt dat hoe vaker je bent bevallen des te sneller iedere volgende bevalling zal verlopen aangezien jouw lichaam in middels weet wat het moet doen.

De eerste fase: ontsluiting
De eerste fase van een bevalling duurt het langst en begint op het moment dat je baarmoederhals zich opent en de baarmoedermond verweekt: de ontsluiting. Deze fase eindigt op het moment dat je 10 cm ontsluiting hebt.

In deze fase verlies je over het algemeen vaak je slijmprop en/of  heb je gebroken vliezen. Dit zijn tekenen van de bevalling die in aantocht is.

Gebroken vliezen kunnen ervoor zorgen dat je weeën heftiger worden. Lees meer over de eerste fase van je bevalling: de ontsluitingsfase.

De tweede fase: de bevalling en geboorte
De afgelopen uren is jouw lichaam bezig geweest met de voorbereidingen en voelden de inspanningen die je verrichtte misschien meer als nutteloos werk aangezien je wellicht enorme drang voelde om te persen en dit nog niet mocht omdat je nog geen volledige ontsluiting had.

Nu wordt het tijd om actief deel te nemen aan de bevalling oftewel de geboorte van je kindje. Je zult merken dat de weeën op hun krachtigst zijn en dat je je enorm moet focussen om dit oergeweld op te vangen. Lees meer over de bevalling en geboortefase.

De derde fase: na – geboorte
Deze fase begint direct na de geboorte wanneer de navelstreng is doorgeknipt, de baby volgens de APGAR – score onderzocht wordt en de placenta ongeveer een halfuur na de geboorte het geboortekanaal verlaat.

Wanneer alle fasen probleemloos zijn doorlopen door zowel moeder en kind dan kan het echte genieten beginnen. Het begin van een nieuw leven is daar. Een start als gezin is gemaakt. Nu is het aan jullie als ouders, als gezin om hier invulling aan te geven.

Welkom in het ouderschap! Lees meer over het ouderschap in Ouderschap.

Meer artikelen uit dezelfde categorie:

Close Menu
×
×

Cart