Bevallingsmanieren

Bevallingsmanieren

Wanneer het moment eindelijk aanbreekt waarop je mag bevallen dan zul je merken dat in sommige posities de weeën makkelijker op te vangen zijn dan in andere. Hetzelfde geldt ook voor de daadwerkelijke geboorte, tijdens het persen. Hieronder vind je enkele bevallingposities.

 

Liggend bevallen
Veel vrouwen zie je vooral op tv liggend op hun rug bevallen. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat men gekozen heeft voor pijnstilling tijdens de bevalling waarbij je alleen nog maar mag liggen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een ruggenprik. Het grote voordeel van een ruggenprik is dat deze de scherpe kantjes van de wee eraf haalt. Je hebt dus nog zeker wel weeën maar je zult deze als minder pijnlijk ervaren. Je kan het vergelijken met een prik in je vinger. Wanneer iemand je in je vinger prikt dan voel je in eerste instantie de prik, daarna volgt de rest van de pijn. Zo werkt het ook met weeën. Echter bouwen weeën zich op. Ze beginnen minder pijnlijk om vervolgens op hun hoogste punt het meest pijnlijk te zijn (prik in je vinger) en dan weer weg te ebben. De ruggenprik neemt als het ware de pijn van de prik in je vingers weg. 

Nadeel van een ruggenprik is dat je alleen nog maar liggend mag bevallen. Rondlopen totdat je 10cm ontsluiting hebt of heen en weer wiegen op een stoel is dan niet mogelijk.

Zittend bevallen
Rechtop zittend bevallen is wellicht prettig doordat de zwaartekracht je als het ware helpt tijdens de bevalling. Bovendien kan zittend bevallen ervoor zorgen dat het bekken zich goed ontspant en het gebied tussen vagina en anus, perineum, wat steun krijgt.

Op handen en knieën bevallen
Indien je last hebt van rugweeën dan kan het erg prettig voor je zijn om op handen en knieën te bevallen omdat dit de druk van je rug haalt. Bij rugweeën kan het overigens ook prettig zijn om op een geboortebal (soort skippybal) te leunen.

Verder kan je er voor kiezen om op je hurken te zitten of om je benen naar je toe te trekken wanneer je ligt zodat je beter kunt persen.

Laat je vooral ook tijdens de verschillende bevallingsfasen begeleiden door een doula of verloskundige zodat zij jou kan helpen met het vinden van een prettige houding voor en tijdens de bevalling. Vergeet niet dat vooral wanneer je voor de eerste keer bevalt, je allereerst zult moeten leren om op een goede manier te persen. Geef vooral ook zelf aan wanneer iets wel of niet goed voelt. Een doula/ verloskundige kan geen gedachten lezen en wil het jou alleen maar zo makkelijk mogelijk maken.

Meer artikelen uit dezelfde categorie:

Close Menu
×
×

Cart