Weeen

Weeen

Weeën zijn lastig te omschrijven. Veel vrouwen weten instinctief dat ze weeën hebben op het moment dat het zover is. Anderen denken dat ze een hevige vorm van buikgriep te pakken hebben of een spontane hernia hebben ontwikkeld. Dus hoe herken je nou een wee?

Weeën zijn juist zo moeilijk te beschrijven doordat weeën veelal gepaard gaan met pijn. Wat de ene vrouw pijnlijk vindt hoeft de andere vrouw niet zo te ervaren. Daarbij is het zo dat wanneer je angstig bent (om wat voor reden dan ook) dit ook van invloed kan zijn op je pijnbeleving.

Bij pijn maakt je lichaam automatisch endorfine aan. Dit zijn de stofjes die je aanmaakt tijdens sport en waardoor je je goed gaat voelen. Diezelfde endorfine zorgt er bij pijn voor dat deze minder wordt.

Endorfine werkt dan dus eigenlijk als een soort natuurlijke pijnstiller. Ben je echter verkrampt door angst dan werken endorfine minder goed.

Weeën worden heftiger
Je kan echte weeën onderscheiden van oefenweeën doordat ze naarmate de komst van je baby nadert, steeds heftiger worden en sneller achter elkaar komen. Althans dit is wat er algemeen bekend is over weeën en wat er dus in de boeken staat. Soms kan het zijn dat je even een paar weeën hebt en dan uren lang niets om dan vervolgens ineens drie weeën in een minuut op te moeten vangen. Ook kan het zo zijn dat je weeën anders dan in de boeken staat met een bepaalde regelmaat komen. Zo komen de weeën eerst om de 5 minuten en ineens  komen ze niet sneller achter elkaar maar lijken ze al weer bijna te verdwijnen terwijl je toch al zo’n 8cm ontsluiting hebt.

Je ziet dus dat het kan gebeuren dat je niet volgens de boeken bevalt. Over het algemeen (de meeste vrouwen hebben dit) kan echter wel gesteld worden dat de echte weeën met een bepaalde regelmaat komen.

Als je enorme buikpijn, krampen of wat voor pijn dan ook hebt waarvan je denkt dat het weeën zijn, dan doe je er verstandig aan om je weeën op te meten.

Verloskundige bellen
Ook bij weeën bel je het beste altijd je verloskundige zodat zij in de eerste plaats kan vaststellen of dat krampachtige gevoel, die enorme buik of rugpijn of wat voor pijn dan ook daadwerkelijk weeën zijn of dat de oorzaak iets anders is dan de baby die zijn komst aankondigt. Je verloskundige wil bij weeën ook altijd weten wanneer ze begonnen, hoe lang ze duren en hoe jij je voelt. Om in te schatten hoe jij met de weeën omgaat kan je de verloskundige het beste zelf te woord staan. Zij kan dan enigszins aan de hand van jouw stem, het gepuf of juist het gebrek aan gepuf inschatten wat de stand van zaken is.

Tip
Ga niet standaard af op dat wat je in de boeken leest. Boeken gaan vaak uit van gemiddelden en vertellen dus iets over hoe het merendeel van de vrouwen hun bevalling begint of bijvoorbeeld weeën ervaart. Natuurlijk kan jouw bevalling er één zijn zoals beschreven wordt in de boeken, maar het kan ook zo zijn dat je jouw bevallingsverhaal in geen enkel boek zult tegenkomen. Lees dus vooral de boeken en de verhalen die je op internet vindt ter informatie zodat je een algemeen beeld kunt vormen, maar weet dat jouw bevalling (of zwangerschap) ook anders kan verlopen. Bevallen is namelijk altijd nog persoonsgebonden en geen kwestie van puntjes afvinken.

Meer artikelen uit dezelfde categorie:

Close Menu
×
×

Cart