Bevalling en geboortefase

Bevalling en geboortefase

Nu wordt het tijd om actief deel te nemen aan de bevalling oftewel de geboorte van je kindje. Je zult merken dat de weeën op hun krachtigst zijn en dat je je enorm moet focussen om dit oergeweld op te vangen. Dit deel van de bevalling wordt daarom ook wel de bevallingsfase/ geboortefase genoemd.

De afgelopen uren is jouw lichaam bezig geweest met de voorbereidingen (de ontsluitingsfase) en voelden de inspanningen die je verrichtte misschien meer als nutteloos werk aangezien je wellicht enorme drang voelde om te persen en dit nog niet mocht omdat je nog geen volledige ontsluiting had.

Persen
Bij het daadwerkelijk persen denk je wellicht, “Dit kan ik nooit”, of misschien ben je al zo uitgeput dat je niet meer wilt persen. Bedenk dan dat jij niet de eerste vrouw bent die bevalt en dat jouw lichaam echt in staat is een kind op de wereld te zetten. En ja, ook jouw kind past door jouw vagina. Met of zonder hulpmiddelen zoals een knip, tang of vacuümpomp.

Bij het persen is het vooral belangrijk dat je een positie aanneemt waar jij je prettig bij voelt. Dit kan liggend op je zij zijn met één been omhoog of misschien vind je het juist prettig om op een baarstoel te zitten.

Laat je bovenal vooral adviseren door de verloskundige, doula of gynaecoloog. Probeer ondanks de pijn te communiceren zodat de artsen weten wat je wel of niet prettig vindt. Ook je angsten en pijn communiceren zorgen ervoor dat artsen je de hulp kunnen bieden die je op dat moment nodig hebt. Hetzij door emotionele/ mentale steun, hetzij via het bieden van hulpmiddelen.

De geboorte
Met al je kracht, pers je nog een keer flink en voel je hoe jouw baby het geboortekanaal verlaat. Een diepe zucht, een huil, zie daar jouw baby! Alle uren van pijn en hard werken doen er niet meer toe wanneer je voor het eerst jullie kindje ziet. Een ongelooflijk gevoel van trots overvalt je.

Dat kleine mensje, zo klein en teer is voortgekomen uit jullie liefde en is in slechts 9 maanden van een hoopje cellen veranderd in een echt klein mensje. Jullie mensje, jullie kind.

Gefeliciteerd jullie zijn (wederom) papa en mama.

Hoe kom je deze fase door
Belangrijk op het moment van bevalling is eigenlijk jouw mentale toestand. Geef toe aan dat oergevoel van persen en verzet je er niet tegen. Hoe meer jij je focust op de pijn des te moeizamer de bevalling zal verlopen. Probeer je te focussen op het eruit persen van je baby. Jouw baby heeft de afgelopen 9 maanden hard gewerkt, nu is het aan jou. Bedenk dat je baby bijna net zo hard werkt als jij om geboren te worden en nu wacht op zijn moeder om hem daarbij te helpen. Bij iedere perswee help je je baby een stuk verder het geboortekanaal in.

De pijn die je voelt van de weeën zal verschillen van de pijn die je voelde aan het begin van de bevalling (ontsluitingsfase). In deze actieve fase van de bevalling zal je ook kennismaken met een onaangenaam branderig gevoel doordat je baby’s hoofdje al aan de buitenkant zichtbaar is. Een goede ademhaling en focus is nu nog belangrijker: je bent er bijna. Nog geen gebroken vliezen? Dan zullen de vliezen kunstmatig gebroken worden met een vliezenbreker.  

Papa helpt
Afhankelijk van de situatie zul je of actief deelnemen aan de geboorte door je partner te helpen een goed pufritme te vinden, haar benen op te trekken of juist door op een afstand toe te kijken hoe de geboorte verloopt. Ondanks dat je toekijkt kan je erg actief zijn bij de bevalling doordat jij jouw partner als geen ander kent, kan jij op momenten dat zij dit wellicht niet kan voor haar opkomen. Zoals in het geval dat een verdoving bijvoorbeeld niet goed schijnt te werken ten tijde van bijvoorbeeld een keizersnede. Jij kent je partner en weet wanneer ze echt pijn heeft en er adequaat moet worden opgetreden.

In deze fase heeft je partner je nodig als supporter en als scheidsrechter. Spreek haar zo nu en dan toe met bemoedigende woorden, want ze zal het wellicht willen opgeven omdat ze bijna door al haar krachten heen is. Maar spreek haar ook krachtig toe wanneer ze bijvoorbeeld de opdrachten van de verloskundige of gynaecoloog niet (goed) opvolgt. Een bekende stem kan ervoor zorgen dat ze uit haar bevallingstranse komt en de opdracht wel opvolgt zodat de geboorte soepel verloopt voor haar en jullie baby. 

Tip
Vergeet niet dat je in deze spannende laatste uren voor de geboorte overweldigd wordt door allerlei onbekende zaken waar niemand je op kan voorbereiden. Alles wat je tijdens cursussen hebt geleerd of in boeken hebt gelezen ben je wellicht in één wee kwijt. En vergeef het je partner wanneer hij je even niet zo goed tot hulp is als je zou willen. Vooral wanneer dit voor jullie beiden de eerste keer is. Hij is namelijk net zo zenuwachtig als jij.

Kortom in deze laatste uren zul je een heel andere kant van elkaar leren kennen.

Speciaal voor de bevallingspartners: natuurlijk wil je de pijn het liefste wegnemen bij je partner, maar het enige wat jij kan doen is toekijken en haar vertellen dat ze het fantastisch doet. Bedenk bij iedere schreeuw van je partner dat dit iets is waar zij (en jij natuurlijk ook) doorheen moet en dat het nu echt niet meer lang duurt voordat jullie kennis kunnen maken met jullie pasgeboren baby.

Meer artikelen uit dezelfde categorie:

Close Menu
×
×

Cart