Ontsluitingsfase

Ontsluitingsfase

De eerste fase van een bevalling duurt het langst en begint op het moment dat je baarmoederhals zich opent en de baarmoedermond verweekt: de ontsluiting. Deze fase eindigt op het moment dat je 10 cm ontsluiting hebt.

In deze fase verlies je over het algemeen vaak je slijmprop en/of vruchtwater. Dit zijn tekenen van de bevalling die in aantocht is. Gebroken vliezen kunnen ervoor zorgen dat je weeën heftiger worden.

Onregelmatige weeën
Voor de ontsluiting heeft jouw lichaam weeën nodig. Bij een ontsluiting tot ongeveer 4 cm zal je merken dat de weeën heftiger worden naarmate de tijd verstrijkt. De weeën zullen nu nog vrij onregelmatig en  ongeveer om de 15 a 20 minuten komen en ruwweg 60-90 seconden duren.

Gedurende deze uren zul je hoogstwaarschijnlijk nog thuis in je eigen vertrouwde omgeving zijn. Mocht je alleen zijn, vergeet dan niet je bevallingspartner en verloskundige te bellen zodat zij weten dat de bevalling is begonnen. Mocht je bevalling op een andere manier beginnen, neem dan contact op met je verloskundigen zodra je de eerste tekenen ziet.

Regelmatige weeën
Tussen de 4 cm en 8 cm ontsluiting zullen de weeën met meer regelmaat komen en duurt een wee zo’n 45 seconden. Zodra de weeën om de 5 minuten komen dan wordt het echt tijd om je gereed te maken voor vertrek naar het ziekenhuis of om je voor te bereiden op de daadwerkelijke bevalling.

Ziekenhuis, geboortecentrum, kraamhotel of thuis bevallen
Afhankelijk van hetgeen waarvoor je gekozen hebt ben je inmiddels aangekomen in het ziekenhuis, geboortecentrum of kraamhotel. Indien jouw gezondheid en die van je kindje het toestaat zul je hoogstwaarschijnlijk de verloskundige al gebeld hebben om jou tijdens je thuisbevalling bij te staan.

Net als bij een thuisbevalling zal men je bij aankomst in het ziekenhuis (geboortecentrum/kraamhotel) direct controleren. Men kijkt onder meer naar jouw hartslag en die van de baby, de weeënactiviteit en hoever de ontsluiting daadwerkelijk is gevorderd.

Wellicht heb je nu tussen de 8 cm en 10 cm ontsluiting en zal je merken dat de weeën steeds heftiger worden, elkaar sneller opvolgen (om de drie minuten of sneller) en een wee nu grofweg 60 seconden duurt.

Hou vol je mag bijna persen!

Hoe kom je deze fase door
Hoe makkelijk het nu ook klinkt, toch is het van groot belang dat je zoveel mogelijk probeert te ontspannen. Hoe beter jij ontspant des te beter je de weeën kunt opvangen en des te beter de ontsluiting vordert. Probeer een warm bad (zonder zeep vooral wanneer je vliezen gebroken zijn is de kans op infectie aanwezig) of warme douche. Ook het doen van ademhalingsoefeningen of het luisteren naar muziek kunnen je helpen te ontspannen. Tevens kan je proberen een andere houding aan te nemen. Vooral wanneer je veel last hebt van je onderrug kan het prettig zijn om bijvoorbeeld op handen en knieën te zitten waardoor je de druk van je onderrug afhaalt.

Papa helpt
Hoe actief jij als man bent, dat bepalen jullie natuurlijk zelf. Veelal zal op het moment zelf duidelijk worden in hoeverre jij kan helpen en in hoeverre je bevallende partner daar behoefte aan heeft. Als aanstaande vader kan je je partner het beste helpen door je te focussen op haar aangezien zij zich focust op zichzelf en jullie baby. Sommige zwangeren vinden het vervelend als hun partner zich om hen bekommert, anderen commanderen hun partner al schreeuwend wat ze van hem verwachten. Wees je ervan bewust dat niet alleen jij als papa in spé anders bent dan anders, zij is dat duidelijk ook.

Vraag haar wat ze wil, mocht ze je dit nog niet hebben verteld. Stel haar gerust, indien je merkt dat ze paniekerig wordt en vertel haar dat jij de pijn die ze voelt met alle liefde wilt overnemen, als dit had gekund. Lieve woorden als “ Schat, nog even volhouden”, komen na 10 uur van helse pijnen echt niet goed aan bij je partner.

Jouw belangrijkste taak is de gezondheid en gemoedstoestand van je bevallende partner in de gaten te houden door haar zoveel mogelijk te helpen bij het opvangen van de pijn. Help haar met haar ademhalingsoefeningen, of geef haar een massage, vertel haar dat ze misschien een andere houding kan proberen. Soms heeft een zwangere ook genoeg aan een partner die wat minder actief is en die haar gewoon haar ding laat doen. Voel je dan niet nutteloos want je doet juist datgene wat ze graag van je wil.

Feit blijft dat je als man nou eenmaal meer een supporter bent en je het voetballen aan je vrouw moet overlaten.

Zorg ook dat je vrouw voldoende rust neemt, waar mogelijk en zorg dat ze zo nu en dan nog iets te eten of drinken nuttigt. Denk hierbij vooral aan de wat lichtere maaltijden die niet al te belastend zijn voor de maag. Dextrose kan overigens voor wat extra energie zorgen voor de volgende fase. Maar het belangrijkste in deze fase is het time van de weeën en zorgen dat jullie richting het ziekenhuis kunnen vertrekken indien dit nodig is. De tweede fase van de bevalling is de bevalling en geboortefase.

Het noodkoffertje dient dus gereed te zijn. Neem voor de zekerheid ook wat spullen voor jezelf mee, mochten er complicaties (zoals een keizersnede) optreden waardoor jullie beiden moeten overnachten.

Wist je dat
Bij 15% van de vrouwen de bevalling begint met het breken van de vliezen en dat de meeste vrouwen vervolgens binnen 24 uur daadwerkelijk bevalt.

Tip
De allereerste keer dat je weeën voelt kan dit je behoorlijk beangstigen. Wees hier op voorbereid. Je doet er verstandig aan om ook al in deze fase je partner te betrekken zodat hij jou eventueel kan kalmeren waardoor je de weeën beter aankan. Schiet je niet snel in paniek blijf dan vooral rustig door ademen en maak het jezelf gemakkelijk. Deze fase duurt namelijk het langst.
Ook bij een thuisbevalling zorg je dat je noodkoffer gereed is voor het geval je toch naar het ziekenhuis moet.

Tot slot. Iedere wee brengt jou (jullie) dichter bij je kindje ook al zul je dat op het moment zelf wellicht niet zo ervaren.

Meer artikelen uit dezelfde categorie:

Close Menu
×
×

Cart