Slijmprop

Slijmprop

De slijmprop is zoals het woord al zegt een prop slijm die al voor de zwangerschap aanwezig is in de baarmoedermond van de vrouw. Voordat je zwanger bent voorkomt de slijmprop dat zaadcellen zomaar jouw baarmoeder kunnen bereiken en dus dat je zwanger wordt.

De slijmprop is tijdens jouw onvruchtbare dagen stug en bijna ondoordringbaar. Zwanger worden lukt daarom ook alleen wanneer je vruchtbaar bent en de slijmprop dun genoeg is om zaadcellen door te laten.

Wanneer je zwanger bent, zorgt diezelfde slijmprop direct na de bevruchting ervoor dat jouw baby beschermd is tegen infecties van buitenaf. De slijmprop sluit de baarmoedermond dus netjes af. Zodra je lichaam zich begint voor te bereiden op de bevalling verlies je de slijmprop. De slijmprop kan je in één keer verliezen, maar ook beetje bij beetje waardoor het je niet eens is opgevallen dat je de slijmprop al kwijt bent.

De slijmprop kan je dagen, maar ook al enkele weken voor de bevalling verliezen. Wanneer je de slijmprop in een keer verliest, dan herken je dit waarschijnlijk als een lange slijmerige witte transparante sliert met of zonder bloed. Indien je de slijmprop in delen verliest dan denk je wellicht dat je wat meer vaginale afscheiding hebt dan anders. Het kan voorkomen dat je vaginale afscheiding hierdoor wat rozig ziet.

Zo lang je geen helderrood bloedverlies hebt, is het verliezen van de slijmprop niet erg aangezien dit niet betekent dat de bevalling is begonnen. Het verliezen van de slijmprop zegt dus eigenlijk meer iets over de voorbereiding van je lichaam dan over de daadwerkelijke bevalling.

In het algemeen geldt dat je voor het verliezen van de slijmprop de verloskundige niet hoeft te bellen. Mocht je je zorgen maken of toch meer informatie willen, bel dan gerust je verloskundige zodat zij jou gerust kan stellen.

Meer artikelen uit dezelfde categorie:

Close Menu
×
×

Cart