Vliezen gebroken

Vliezen gebroken

Bij zo’n 15% van de vrouwen kondigt de bevalling zich aan met het breken van de vliezen. Dat je vliezen gebroken zijn wil niet zeggen dat je op het punt staat te bevallen, maar is wel een teken dat de komst van jullie baby nu niet lang meer op zich laat wachten.

Zodra je vliezen breken dan kan het zo zijn dat je een flinke plas water verliest, maar het kan ook zijn dat je kleine beetjes vocht verliest. Wanneer je inderdaad een flinke plas water verliest dan kan dit in eerste instantie aanvoelen alsof je moet plassen. In tegenstelling tot plas kan je vruchtwater echt niet ophouden en zal je hoe dan ook een natte broek krijgen. Zo weet je ook meteen het verschil tussen urine verliezen en het hebben van gebroken vliezen. Dus heb je het gevoel dat je moet echt heel nodig moet plassen? Probeer dit dan eens op te houden. Lukt je dit niet? Dan is de kans groot dat je vliezen zijn gebroken.

Urine verlies of vruchtwater?
Denk je dat je ineens incontinent bent geworden en urine verliest? Ook dan kan het heel goed zijn dat je vliezen zijn gebroken maar dat je beetje bij beetje vruchtwater verliest. Veelal verlies je kleine beetjes doordat je vliezen nog niet helemaal gebroken zijn en er slechts een scheurtje in het vruchtvlies zit waardoor je vruchtwater lekt. In dit geval gebruik je het beste een inlegkruisje. Is je inlegkruisje steeds nat of voel je iets druppelen, dan kan het zo zijn dat vliezen gebroken zijn. Als je urine verliest en dit opvangt zie je overigens geen witte vlokjes. Twijfel je? Bel dan altijd je verloskundige.  

Kleur vruchtwater bij gebroken vliezen
Wanneer je vliezen zijn gebroken is het belangrijk dat je de kleur van het vruchtwater (dit is namelijk hetgeen wat vrijkomt bij het breken van de vliezen) controleert. De kleur van vruchtwater is over het algemeen helder van kleur en als je dit in een potje opvangt dan zul je zeer waarschijnlijk wat witte vlokjes zien.

Heeft je vruchtwater een afwijkende kleur zoals groen of verlies je daarbij ook bloed, dan kan dit betekenen dat er iets niet helemaal gaat zoals het moet gaan. Bel in dit geval direct  met spoed je verloskundige.

Verloskundige bellen
Als de komst van je baby zich aankondigt met het breken van je vliezen dan bel je altijd je verloskundige. Mochten je vliezen ’s nachts breken dan noteer je het tijdstip waarop dit is gebeurd zodat je dit in de ochtend meteen aan je verloskundige kunt melden. Breken je vliezen en is je vruchtwater groen of zit er bloed bij dan bel je direct je verloskundige met spoed.

Tip
Omdat je niet altijd in staat bent om je vruchtwater op te vangen is het handig om vanaf 37 weken zoveel mogelijk wit ondergoed, ondergoed met een lichte kleur te dragen of inlegkruisjes te gebruiken.

Wist je dat
Er sprake is van langdurig gebroken vliezen wanneer je vliezen al 24 uur of langer zijn gebroken zonder dat er sprake is van weeën. Dit kan een reden zijn om je in het ziekenhuis te laten bevallen omdat je nu meer risico loopt op infecties. Indien je geen spontane weeën krijgt, krijg je weeënopwekkers toegediend.
Ondanks dat vruchtwater steeds wordt aangemaakt zo lang je baby nog in je buik zit, nemen artsen geen risico’s en zullen ze je baby binnen 72 uur na het breken van je vliezen desnoods via een keizersnede halen.

Meer artikelen uit dezelfde categorie:

Close Menu
×
×

Cart