Design babyuitzet shop je bij Jillxox.nl Ga naar de Webtique

Home » Ouders » Kinder veiligheid » Kinderziekten » Darmkrampjes baby

Darmkrampjes baby

Darmkrampjes is een veel voorkomend probleem bij baby’s en jonge kinderen. Het hebben van darmkrampjes kan verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen heeft  je baby last  van darmkrampjes door dat maag en darmen nog niet helemaal volgroeid zijn. Daarbij moet jouw baby wennen aan het krijgen van voeding buiten de baarmoeder.

Hoe vervelend darmkrampjes ook zijn, vaak zijn ze van tijdelijke aard en verdwijnen de darmkrampjes veelal wanneer je baby gewend is aan vast voedsel. Meestal is dit rond de leeftijd van 6-7 maanden.

Oorzaken van darmkrampjes
Als ouder zijnde wil je natuurlijk weten waarom jouw baby darmkrampjes heeft zodat je hem ervoor kunt behoeden en hem er snel vanaf kunt helpen wanneer hij buikkrampjes heeft. Hoewel de oorzaak voor het hebben van darmkrampjes niet altijd even duidelijk is, staan hieronder enkele mogelijke oorzaken voor de buikkrampjes van jouw baby.

darmkrampjes-flesvoeding-artikel-jillxox

Lucht happen
Tijdens de flesvoeding maar ook bij borstvoeding kan het voorkomen dat je baby teveel lucht binnenkrijgt. Bij borstvoeding kan lucht happen voorkomen doordat je baby niet goed hapt waardoor hij de borst niet goed in zijn mond heeft. Bij flesvoeding  moet de flesspeen goed gevuld zijn met melk zodat er geen lucht bij komt.

Obstipatie of Diarree
Je baby kan ook last hebben van darmkrampjes wanneer zijn ontlasting niet regelmatig komt en hij dus last heeft van obstipatie. Houd er rekening mee dat baby’s die borstvoeding krijgen makkelijk 7 dagen geen ontlasting hebben. Dit komt doordat moedermelk licht verteerbaar is en zo goed als volledig door je baby wordt opgenomen. Hierdoor heb je vrijwel geen afvalstoffen en dus ook geen ontlasting.

Overgang van vloeibaar naar vaste voeding
Soms is het de overgang van vloeibaar naar vast die voor verandering in je baby’s ontlasting kan
zorgen maar soms is er ook sprake van een Virus. Buikvirussen gaan vaak samen met Diarree. Zorg er in het geval van Diarree voor dat je baby voldoende drinkt (minimaal 6 flinke luiers volgezogen met urine) en let erop dat je baby niet versuft overkomt en goed blijft drinken. Vooral jonge baby’s kunnen namelijk snel uitdrogen bij diarree. Neem met dergelijke klachten altijd contact op met je huisarts.

Hoe herken je darmkrampjes
Darmkrampjes bij je baby herken je aan het feit dat baby’s hun beentjes dan veelal optrekken, veel huilen en een gespannen buik hebben. Een gespannen buik  door darmkrampjes voelt alsof je je buikspieren aanspant. Je baby’s buik voelt dan hard in plaats van zacht. Meestal treden darmkrampjes op na het eten, wanneer de darmen aan de slag moeten om je baby’s eten te verteren. Vermoed je iets anders of twijfel je of je baby (kind) last heeft van darmkrampjes, raadpleeg dan altijd een arts. 

Wist je dat
Darmkrampjes zelfs nog ruim 1 uur na het eten kunnen ontstaan. Er manieren zijn om darmkrampjes te verminderen zoals het gebruik van een babyflessen met antikoliek flesspeen

Meer artikelen uit dezelfde categorie: