De mooiste collectie fopspenen vind je bij Baby & Kidsdesign winkel Jillxox! Shop direct online!

Home » Ouders » Fashion & Lifestyle » Fopspeen shoppen

Fopspeen shoppen

Fopspeen shoppen is zo gedaan. Of begint het je te duizelen van de vele mogelijkheden? Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten fopspenen dat de keuze voor een fopspeen steeds moeilijker lijkt te worden. Vroeger had je gewoon één type fopspeen en nu heb je ronde fopspenen (kers of combi speen), spenen met een wipje erin (dental spenen), spenen van latex (100% natuurlijk rubber), silicone tutjes en zelfs fopspenen met ‘vleugels’. Toch hoeft de keuze voor een fopspeen niet zo moeilijk te zijn. Elke fopspeen zal zijn functie namelijk vervullen. Of het gaat om je kindje te sussen, te kalmeren of om hem even rustig te houden totdat je hem (thuis) zijn voeding geeft. Hetzelfde geldt andersom. Wanneer je baby echt honger heeft, zal geen enkele speen hem rustig houden. Dus zo lang je een fopspeen gebruikt met het doel waarvoor hij is gemaakt, volstaat ieder speentje. Of je baby deze accepteert dat is een ander verhaal.

Shoptips voor een fopspeen
Een fopspeen is een leuk cadeautje om te geven aan iemand die net weet dat ze zwanger  is of als kleinigheidje voor de babyshower of het kraamfeest. Hieronder wat weetjes en tips zodat je zelf een betere keuze kunt maken als het gaat om het shoppen van een fopspeen voor jezelf of voor een ander. Belangrijkste shoptip is echter dat je een fopspeen koopt die gekeurd is volgens Europese richtlijnen. Je herkent zo een fopspeen aan de vermelding EN1400 op de verpakking. EN1400 geeft jou als ouder/ shopper de zekerheid dat je een veilige fopspeen hebt gekocht.


fopspeen elodie details jillxox blog liefsjillLet op de leeftijd
Veel ouders denken dat de leeftijdscategorie aanduiding zoals deze op de fopspeen (of flesspeen!) staat aangegeven een indicatie is van hoe lang je jouw kind dezelfde fopspeen kan blijven geven. Een fopspeen met aanduiding dat deze geschikt is voor kindjes van 0 tot 6 maanden wil niet zeggen dat je kindje ongeveer 6 maanden op dezelfde fopspeen kan zuigen.

Maar geeft aan dat deze ontworpen is voor de specifieke ontwikkeling van een zuigeling tussen 0 en 6 maanden en helpt jou als ouder om de juiste fopspeen bij de leeftijd van jouw kindje aan te schaffen. Speentjes zijn ingedeeld in leeftijdscategorieën, variërend van speentjes voor prematuur (-2) geboren baby’s tot aan fopspenen voor 12 maanden en ouder. Een baby die op tijd is geboren begint meestal met een fopspeen vanaf 0+. Een prematuur fopspeen kan ook worden gebruikt voor baby’s vanaf 0+.

Voordeel is dat je dan een mooi klein schild hebt dat past bij een baby met een wat kleiner hoofdje. Heeft je baby een normale hoofdgrootte dan is een tut vanaf 0 maanden het mooist. Hip en handig zijn de fopspenen van Elodie Details. Elodie Details hanteert (op dit moment) namelijk slechts 1 leeftijdcategorie namelijk van 3 maanden tot 3 jaar. Of je kindje nu 3 maanden, 18 maanden of al bijna 3 wordt, ze vallen allemaal binnen dezelfde leeftijdscategorie van dit merk.

fopspeen schild puur latex jillxox blog liefsjillBruine of doorzichtige fopspeen?
De bruine/ donker gele fopspeen is een latex fopspeen en gemaakt van 100% natuurlijk rubber. Dit maakt de fopspeen zachter en natuurlijker voor een baby. Latex fopspenen (en flesspenen!) verminderen de druk op kaken en het verhemelte waardoor tandproblemen voorkomen kunnen worden.

De doorzichtige fopspeen is gemaakt van silicone. Silicone heeft als eigenschap dat het stugger/ steviger is. Een speen die stugger en steviger is, kan meer druk uitoefenen op kaken en verhemelte. Om dit te voorkomen zijn er combi fopspenen en speciaal ontwikkelde orthodontische spenen. Ouders bieden hun kind meestal een transparante silicone fopspeen aan. Mocht je nou tot de conclusie komen dat jouw kind zijn silicone fopspeen niet wil, probeer dan eens de zachtere latex fopspeen. Grote kans dat je kindje deze wel accepteert. Jij vindt de gele latex kleur misschien niet mooi maar je kindje merkt er niks van en dergelijke fopspenen zijn net zo goed voor je kindje als de silicone varianten.

Welk type zuiggedeelte
Een fopspeen met een rond vormloos zuiggedeelte wordt het meest makkelijk geaccepteerd door baby’s. Het ronde vormloze zuiggedeelte noemt men ook wel combi fopspeen of fysiologische fopspeen of zelfs kers speen. Een speen met een wipje erin staat beter bekend als de dental, voorgevormde of anatomische fopspeen. Heeft je baby zijn keuze gemaakt dan koop je het beste ook de vervolg spenen van hetzelfde type zuiggedeelte.

Rond schild, vlindermodel of strik?
De keuze voor een rond schild zoals de Bibi spenen of het bekende schild in vlindervorm van bijvoorbeeld Difrax of Suavinex is gewoon een kwestie van smaak. Dus kies gewoon de vorm die je mooi vindt. Let op: de verschillende vormen zijn per fopspeen aanbieder anders. Zie het voorbeeld hierboven van het vlindermodel van Suavinex (helemaal rechts) en bijvoorbeeld het vlindermodel van Difrax (helemaal links).

fopspeen schild vormen jillxox blog liefsjill

Uni Kleur of printje?
Weet je het geslacht maar durf je niet zo goed te kiezen voor een printje. Dan zit je met een uni kleur in roze of blauw altijd goed. Wil je toch een printje, ga dan voor zeker met zachte lijnen of stipjes. Durf je een iets meer uitgesproken keuze te maken kies dan voor hippe printjes, figuurtjes of een afwijkende kleur als paars of neon. Weet je het geslacht niet? Kies dan voor neutrale kleuren als wit, mintgroen, grijs, nude (huidskleur). Je kan het zo gek niet bedenken of de door jou gewilde speenkleur is ergens verkrijgbaar.

Krijgt de baby borstvoeding?
Baby’ s die borstvoeding krijgen kunnen volgens sommige kraamzorgers/ lactatiekundigen last hebben van verwarring met de speen. Zij zullen dan ook altijd de speen in de eerste weken afraden. Ben je het echter beu om je kind steeds jouw pink te geven, probeer dan je kindje een speentje te geven. Mocht je bang zijn voor tepel-speenverwarring kies dan voor een dental speen. Mijn kinderen kregen allebei borstvoeding en hebben verschillende speentjes gehad. Ik zal dan ook niet de eerste of de enige mama zijn die zegt dat het niet uitmaakt welke speen je jouw kind geeft. Let er wel op dat je baby ook voldoende laat zien dat hij honger heeft. Veel zuigen op een fopspeen vermindert namelijk zijn hongergevoel waardoor jouw melkproductie terug kan lopen.

Trend
Vandaag de dag zijn er speentjes in alle kleuren en stijlen te vinden  waardoor er altijd wel een stoere, hippe of super schattige speen van jouw keuze bij zit. Ook wanneer je een speentje zoekt voor een speciale gelegenheid zoals bij een doopfeest, Halloween of kerstmis dan zijn er spenen te vinden.

haute couture fopspeen suavinex transparant schild jillxox blog liefsjillFashion fopspenen met dierlijke printjes, konijntjes of in een mooie uni kleur zijn helemaal hip als accessoire om je kinds outfit mee af te stylen. Voor de feestdagen zijn naast de fashion fopspenen de over de top fopspenen van bijvoorbeeld Elodie Details mooi in glimmend zilver of goud. En wat denk je van de Haute Couture collectie van Suavinex!

En wil je een bijzonder speentje als kraamcadeau geven of als babycadeau voor de feestdagen, bekijk dan eens de WubbaNub knuffelspenen.

Tip
Baby spuugt fopspeen uit.
Heel vervelend als je baby geen fopspeen wil nemen maar wel steeds op jouw pink wil zuigen. Soms is het een kwestie van even doorduwen als ouder zijnde en je kind gewoon de speen blijven aanbieden. Maak de speen wat warm door hem tussen je borsten te leggen. Zo is de speen niet zo koud en krijgt hij jouw geur waarmee je de kans op acceptatie vergroot. Helpt dit niet? Shop dan eens een latex speen. Latex spenen van bijvoorbeeld Suavinex zijn gemaakt van 100% natuurlijk rubber en voelen vele malen zachter voor je baby.

Meer artikelen uit dezelfde categorie: