Design babyuitzet shop je bij Jillxox.nl Ga naar de Webtique

Home » Ouders » Fopspeen veilig gebruiken?

Fopspeen veilig gebruiken?

Fopspeen veilig gebruiken? Schrik niet te erg van de titel van dit artikel maar zie het meer als een waarschuwing van de ene ouder aan de andere. Een fopspeen die je in Nederland koopt, is over het algemeen een veilige fopspeen die voldoet aan de EN-1400 norm die aan de veiligheid van babyartikelen wordt gesteld. Waarom dan dit artikel? Omdat ik uit eigen ervaring weet dat ouders niet in de gaten hebben dat ze onbedoeld de veiligheid van hun kind in gevaar brengen en in de meeste gevallen is dit omdat ze dit niet weten.

De prijs van een fopspeen valt in het niet wanneer blijkt dat je jouw kind een fopspeen hebt laten gebruiken die niet meer aan de veiligheidseisen voldoet en waardoor je kindje en jij er in het beste geval er met de schrik vanaf komen. Hieronder enkele tips die jou helpen om de veiligheid van jouw kindje te waarborgen.

* Lees de gebruiksaanwijzing van de desbetreffende fabrikant zodat je kindje zijn speen zo lang mogelijk veilig kan gebruiken. In deze veelal kleine lettertjes staat belangrijke informatie die zorg draagt voor de veiligheid van jouw kind.

* Eerste gebruik van de fopspeen. Ook fopspenen die nieuw uit de verpakking komen kunnen door een fabricagefout niet helemaal in orde zijn. Controleer de fopspeen dus eerst en lees de gebruiksaanwijzing.

* Kook de fopspeen voor het eerste gebruik uit
, hiermee verwijder je alle eventuele houdbaarheid stofjes ed die erin geslopen zijn in de fabriek.

* Reinig de fopspeen regelmatig ivm vuil onder randjes en natuurlijk ook in het speeksel van je kindje zitten bacteriën. Het meest hygiënische is om de fopspeen voor ieder gebruik even met koud water af te spoelen. Fopspenen die uit 1 geheel zijn gemaakt hebben het probleem van vuil onder de randjes niet en zijn daardoor nog hygiënischer dan gewone fopspenen.

* Dagelijkse controle. Blijf de fopspeen voor elk gebruik controleren op zwakke plekken zoals scheurtjes en bijtsporen. In het artikel Fopspeen controle voorkomt stikken lees je meer over hoe je de fopspeen van je kind dient te controleren.

* Koop iedere 6 tot 8 weken ( je vindt de specifieke vervangingsperiode van jouw speen in de gebruiksaanwijzing van de fabrikant!) een nieuwe fopspeen voor jouw kind om zijn veiligheid te waarborgen.

Hieronder volgen nog een paar zaken die bijdragen aan een veiliger gebruik van de fopspeen en waarvan je je als ouder zijnde waarschijnlijk niet van bewust bent.

Even in de mond en schoon is de speen
Veel ouders reinigen de fopspeen van hun kind door deze eerst zelf in de mond te nemen. Een mond zit vol bacteriën en er zitten nog meer bacteriën in een mond wanneer er gaatjes in kiezen of tanden zitten. Deze bacteriën draag je dan dus vrolijk over op jouw kindje. Ook wanneer je kindje nog geen (zichtbare) tanden heeft, kan je kindje op deze manier dus wel bacteriën ontvangen die je kindje zo een slechte start van zijn gebit geven.

Ook het reinigen van de fopspeen met een billendoekje of iets wat hier op lijkt raden we je af. Op dergelijke doekjes zit namelijk meestal iets van parfum/ zeep.

Mijn kind bijt op zijn speen
Ouders vergeten hierbij dat wanneer je kindje op zijn speen bijt en met name wanneer er tanden doorkomen dat deze voor gaten/ scheuren in de fopspeen kunnen zorgen waardoor de speen niet meer veilig gebruikt kan worden. Die kleine tandjes (of stompjes van doorkomende tandjes) zijn dan niet zo groot maar wel scherp genoeg hoor. Een fopspeen is gemaakt om te zuigen en niet om op te bijten. Het beste koop je voor je kind een bijtspeeltje of bijtring.

Ik hoop dat ik je zo een beter beeld heb gegeven van hoe je als ouder/ verzorger ervoor kan zorgen dat jouw kindje (of die van een ander) zijn fopspeen veilig kan blijven gebruiken.

Meer artikelen uit dezelfde categorie: