Design babyuitzet shop je bij Jillxox.nl Ga naar de Webtique

Home » Ouders » Naar buiten » Hittegolf | zorg voor baby’s en jonge kinderen

Hittegolf | zorg voor baby’s en jonge kinderen

Bij extreem warm weer waarbij de temperatuur flink oploopt zoals bij een hittegolf kunnen baby’s en kleine kinderen net even wat prikkelbaarder zijn dan anders. Doordat zij zelf nog niet in staat zijn om hun eigen lichaamstemperatuur op pijl te houden moet je als ouders/verzorgers op zulke dagen extra alert zijn. Hieronder vind je alvast enkele tips om baby’s en kleine kinderen bij hoge temperaturen lekker koel te houden.

je kind luchtig kleden bij hitte golf JillxoxBaby aankleden: Mini me
Veel ouders en dan met name de newbie ouders, zijn bang dat ze hun pasgeboren baby te dun aankleden. De algemene richtlijn voor wat je jouw baby aantrekt is eigenlijk heel simpel. Trek hem dat aan wat jij ook draagt en geef hem een extra laagje voor wanneer je naar buiten gaat. Bij extreem hoge temperaturen, zoals bij een hittegolf, draag jij waarschijnlijk een top en korte broek en loop je op slippers. Baby’s en kleine kinderen kleed je dus eigenlijk net als jij, je maakt er als het ware een ‘Mini me’ van.

Een pasgeboren baby die in een kinderwagen ligt trek je bij een hittegolf enkel een mouwloos rompertje  aan eventueel aangevuld met een korte broek of rokje. Trek je jouw baby een luchtig broekpakje of jurkje aan laat dan het rompertje achterwege. Dek je baby alleen af met een luchtige babydeken of beter nog een hydrofiele luier wanneer dit nodig is. Hydrofiele doeken laten namelijk lucht door en nemen eventueel vocht op waardoor je baby het heerlijk koel heeft.

Wat te doen bij Hittegolf
Bij extreem warm weer zoals een hittegolf moet je als ouder extra alert zijn op een aantal zaken, zoals deze hieronder:

1. Zorg voor voldoende vocht (je kunt dit zien aan de kleur en hoeveelheid urine. Die is dan lichtgeel en je baby heeft goede zware plasluiers);
2. Zorg ervoor dat je baby op een koele plek slaapt. Is de slaapkamer te warm, leg je baby dan bijvoorbeeld gerust in zijn box in de woonkamer neer of laat hem buiten in de kinderwagen slapen;
3. Zorg buiten voor schaduw en smeer je kind in met zonnecrème;
4. Stel baby’s tot 6 maanden niet direct bloot aan zonlicht (de huid is hier te teer voor);
5. Let op objecten die warm worden in de zon. Autostoeltjes, fietsstoeltjes en onderdelen ervan kunnen door de zon zelfs heet worden;
6. Flesvoeding baby’s mogen naast hun flesvoeding ook kleine beetjes water of slappe thee;
7. Borstvoeding baby’s zullen wellicht vaker gevoed willen worden;
8. Geef jonge kinderen regelmatig water, ijsjes en of waterig fruit zoals watermeloen/ sinaasappel;
9. Ga liever niet naar buiten. Indien je toch moet, ga dan zo vroeg mogelijk op de dag;
10. Zorg voor extra verkoeling door baby’s en kinderen regelmatig een vochtig washandje in de nek, en bijvoorbeeld in knieholten te leggen. Baby’s mag je natuurlijk ook lekker afsponsen/ laten badderen in een babybadje.

Verder doe je er goed aan jezelf in te lezen over de kenmerken van Warmte uitslag, wellicht beter bekend in zijn verschijningsvorm ‘hitte bultjes’.

Meer artikelen uit dezelfde categorie: