Kinkhoest zwangeren en kinderen

Kinkhoest zwangeren en kinderen

Zwangeren en gezinnen met kinderen jonger dan 1 jaar moeten extra alert zijn op kinkhoest.

Wat is kinkhoest
Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de keel, neus en luchtwegen die wordt veroorzaakt door een bacterie en die door hoesten en niezen wordt verspreid. Ondanks dat kinderen in Nederland worden ingeënt tegen kinkhoest, komt kinkhoest in Nederland regelmatig voor, bij kinderen en volwassenen. Juist doordat er vaccinatie plaatsvindt, is er meestal sprake van een milde vorm van de ziekte.

De K uit de DKTPHib-inentingen staat voor kinkhoest.

Wie moeten er extra oppassen
Voor onderstaande groepen is het krijgen van kinkhoest gevaarlijker dan voor personen die niet tot de risicogroep behoren;

-Kinkhoest is met name schadelijk voor baby’s onder de 12 maanden die nog niet alle vaccinaties hebben gehad. Zij zijn extra kwetsbaar en nog niet opgewassen tegen kinkhoest. 

Door een tekort aan zuurstof tijdens hoestbuien kan schade aan de hersenen ontstaan. In zeldzame gevallen kunnen kinderen aan de ziekte overlijden;

-Vrouwen die langer dan 34 weken zwanger zijn,omdat de ziekte direct na de geboorte op je baby kan worden overdragen;
-Kinderen met hart- en longziekten.

Symptomen van kinkhoest
-Koorts en een verkoudheid die niet over lijkt te gaan;
-Flinke hoestbuien met taai slijm;
-Lange, gierende (piepende) inademing;
-Benauwdheid;
-Blauw aanlopen en soms overgeven door hoestbuien;
-Bij baby’s: hangerigheid, lusteloosheid

Waar moet je op letten
Kinkhoest kan je oplopen door niezen en hoesten. Daarom is het verstandig om mensen die veel hoesten en niezen te vermijden. Wees vooral extra oplettend bij kinkhoest binnen gezinnen omdat een bacterie binnen een huishouden snel is overgedragen.

Mocht jij of iemand anders binnen jouw gezin hoestklachten krijgen, maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij je huisarts zodat jij en je gezin met antibiotica kunnen worden behandeld. Antibiotica dient tevens ter bescherming van het overdragen van de ziekte op (ongeboren) baby’s.

Ben je als zwangere of is jouw baby in contact geweest met iemand die kinkhoest heeft,neem dan ook contact met je huisarts op.

Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM of klik hier. Of lees de flyer van het GGD

Meer artikelen uit dezelfde categorie:

Close Menu
×
×

Cart