Obstipatie bij kinderen

Obstipatie bij kinderen

Als je kind last heeft van buikpijn of darmkrampjes dan kan dit komen doordat hij moeite heeft met zijn ontlasting. Ook baby’s die als het ware keutels poepen of een droge poep hebben die moeilijk met een billendoekje te verwijderen is, kunnen wat last hebben van hun stoelgang. Hetzelfde geldt voor kinderen met een harde ontlasting. Als je weet hoe je darmkrampjes of obstipatie kan herkennen, dan kan je je kindje helpen om snel weer zijn normale stoelgang terug te krijgen.

Baby’s 0 – 3 maanden
Pasgeboren baby’s kunnen best wat last hebben van hun darmpjes omdat alles zich nog moet ontwikkelen. Bovendien krijgt je baby voor het eerst te maken met voeding die hij zelf moet verwerken. Hier reageren de darmen op door ietwat te protesteren waardoor jouw baby last heeft van darmkrampjes. Darmkrampjes zijn vaak te herkennen aan de houding van je baby. Hij zal dan hoogstwaarschijnlijk huilen en zijn beentjes naar zich toe trekken en zijn vuistjes ballen. Ook voor baby’s van 0-3 maanden zijn er verschillende middelen verkrijgbaar in de winkel maar probeer eerst eens wat natuurlijke middelen.

 

Wat te doen bij darmkrampen
– Geef je baby een warm bad of een warme kruik. Hierdoor zal je baby zich gaan ontspannen en zullen de darmkrampen snel verdwijnen.
– Draag je baby met zijn buik op jouw handen. Door de druk van jouw handen op zijn buik zal je baby minder last hebben van de krampen en kan hij zich ontspannen. Dit helpt je baby om van zijn krampen af te komen.
– Geef je baby een beetje slappe venkelthee of kamillethee via de fles of drink dit zelf zodat je baby dit via de borst terugkrijgt.

Baby’s vanaf 4 maanden
Geef je kind een vruchtenhapje van Peren, Meloenen en/of Pruimen, die hebben namelijk een laxerende werking. Ook kan je aan de warme maaltijd van je kind tijdelijk iets meer vet toevoegen. Voeg dan 5 tot 10 milliliter zonnebloemolie  of maïsolie toe aan de voeding. Deze zijn namelijk gezonder dan olijfolie. Houd er rekening mee dat de stoelgang van je kindje tijdelijk minder kan zijn juist doordat je bent begonnen met het geven van bijvoeding zoals een fruit – en groentehapje of een liga.

Baby’s vanaf 6 maanden
Ook de overstap van borstvoeding naar vaste voeding of flesvoeding kan ervoor zorgen dat jouw baby minder poept en hij tijdelijk last heeft van een verstopping. Als ouder zijnde hoef je je hier niet druk om te maken. Je kindje zal zodra zijn darmen zich hebben aangepast vanzelf weer een normale stoelgang krijgen. Om je kindje toch op weg te helpen kan je vanaf 6 maanden je baby ook Roosvicee Vruchtvitaal Laxo Pruimen siroop geven.

Baby’s vanaf 9 maanden en kinderen
Baby’s vanaf 9 maanden en kinderen vanaf 1 jaar die in staat zijn om rozijntjes te eten, kunnen naast alle eerder genoemde opties ook baat hebben bij het eten van rozijntjes of ander gedroogd fruit zoals pruimen. Ook (stukjes) appel (of appelsap), aardbeien wat yoghurt (met of zonder vezels), noten, rijstwafels, muesli(reep) of een stuk ontbijtkoek kunnen je kind helpen bij zijn stoelgang. Zorg er ook voor dat je kind voldoende vocht en vezels binnenkrijgt. Geef je kind daarom bij voorkeur bruin brood. Ook kan het zijn dat je kind te weinig vetten binnen krijgt. Voor peuters en oudere kinderen kan wat extra beweging zorgen voor een betere darmwerking.

Wanneer je kind last heeft van verstopping geef je kind dan even geen liga’s, bananen of soepstengels die vergroten namelijk de kans op verstopping.

Peuters, kleuters en oudere kinderen
Vanaf de peuterleeftijd kunnen kinderen last krijgen van obstipatie doordat ze simpelweg de tijd niet nemen om naar het toilet te gaan. Ook wanneer ze zijn afgeleid door andere dingen vergeten ze naar het toilet te gaan of niet op een ‘vreemde’ toilet willen zitten, kan een obstipatie op de loer liggen. Wanneer je kind last heeft van obstipatie kan het zijn dat hij juist daardoor niet meer wil poepen. Keutels poepen doet namelijk pijn.

Naast bovenstaande adviezen kan je obstipatie voorkomen door je kind te vertellen dat hij altijd naar het toilet moet gaan wanneer hij moet poepen en door zelf bij te houden of je kind die dag gepoept heeft of niet. Daarnaast kan je een poeptraining doen met je kind om zo een goede stoelgang te stimuleren.

Tip
Darmkrampen of obstipatie bij kinderen (ook bij zwangeren en volwassenen) hoort over het algemeen niet al te lang te duren. Daarbij kan het soms zo zijn dat je kind een klein scheurtje bij zijn anus heeft door de harde ontlasting of toch echt eerst via een mini – klysma opweg moet worden geholpen. Voor (medisch)advies passend bij de situatie van je baby / kind kan je het beste je huisarts of het consultatiebureau raadplegen. Zij helpen je graag verder.

Wist je dat
Peulvruchten zoals peultjes, sugar snaps en erwten bevatten enorm veel vezels evenals rauwkost.
Kinderen die bezig zijn om zindelijk te worden gevoelig zijn voor obstipatie doordat ze niet op een ‘vreemd’ toilet willen gaan.

Meer artikelen uit dezelfde categorie:

Close Menu
×
×

Cart