Design babyuitzet shop je bij Jillxox.nl Ga naar de Webtique

Home » Ouders » Kinder veiligheid » Veiligheidsrichtlijnen baby – en kinderartikelen

Veiligheidsrichtlijnen baby – en kinderartikelen

VeiligheidsrichtlijnenDe veiligheidsrichtlijnen voor jouw baby en kinderartikelen, wil je het liefst door en door kennen, want als ouder zijnde wil je natuurlijk alleen de beste producten voor jouw kind maar hoe weet je nou of je inderdaad het beste voor jouw kind hebt gekocht?

Bekende merken

Veel ouders en zwangeren kopen producten omdat ze de fabrikant kennen van de reclames die hij maakt op tv, bladen, radio of op internet. Ze vertrouwen de fabrikant omdat hij zo bekend is en misschien zelfs omdat ze weten dat de fabrikant van Nederlandse bodem is.

Veel baby – en kinderartikelen komen tegenwoordig echter uit het buitenland, waar hele andere baby en kinderartikelen veiligheidsrichtlijnen gelden. Van merken die je misschien niet of niet zo goed kent. Hoe bepaal je nu of deze fabrikant te vertrouwen is en of de producten die zij leveren aan de Europese baby veiligheidsvoorschriften voldoen?

Betrouwbare fabrikanten en merken
Baby fabrikanten die zich houden aan wat de wet hen voorschrijft en de normeringen hanteren die hen worden opgelegd, mag je als betrouwbaar bestempelen. Zo zijn er specifiek regels (normeringen) waaraan fabrikanten van baby – en kinderartikelen zich moeten houden. Denk aan de baby veiligheidsrichtlijnen die zeggen dat fabrikanten per 1 juni 2011 geen baby zuigflessen mogen produceren van polycarbonaat (plastic) met bisfenol A. Babyflesjes die jij koopt moeten dus vrij zijn van BPA. Als consument kan jij aan de buitenkant natuurlijk niet zien of het babyflesje dat je wilt kopen inderdaad vrij is van BPA en zo voldoet aan de Nederlandse veiligheidsrichtlijnen voor baby’s.  Wat je wel kan doen is kijken/ vragen naar de NEN – normering die daarop van toepassing is.

NEN – normering baby – en kinderartikelen
Fabrikanten van baby – en kinderartikelen moeten hun producten produceren volgens de daarvoor geldende normen en baby veiligheidsregels.  Normen zijn afspraken die veelal tot stand komen nadat producenten, handelaren, gebruikers, overheden en consumentenorganisaties tot een bepaalde overeenkomst zijn gekomen.

Voor baby – en kinderartikelen gelden onderstaande normen en dus veiligheidsrichtlijnen
Fopspenen voor babies en kleine kinderen (NEN-EN 1400-1, -2 en -3);
Fopspeenkettingen, speenkoorden of andere fopspeenhouders (NEN-EN 12586);
Drinkgerei zoals antilekbekers, babyflessen, drinkbekers en drinkflessen (NEN-EN 14350-1 en -2);
Eetgerei als kinderborden, maaltijdsetjes en andere voedingsartikelen (NEN-EN 14372);
Kinderboxen voor huishoudelijk gebruik (NEN-EN 12227-1 en -2);
Kinderledikanten en opvouwbare kinderbedjes voor huishoudelijk gebruik (NEN-EN 716-1 en -2).

Dus wil je een product kopen en ken je de fabrikant of het merk niet of niet zo goed kijk dan eerst of op het product de NEN – normering staat vermeld. Deze staat meestal op de achterzijde op de verpakking als EN 14350 of bijvoorbeeld UNE – EN 12586:2007. Of bekijk de website van de fabrikant voor meer informatie. Zo weet je zeker dat je een product koopt met de juiste en volledige veiligheidsrichtlijnen en dus het beste en meest veilige product koopt voor jouw kind.

Meer artikelen uit dezelfde categorie: