Motorische vaardigheden

Motorische vaardigheden

Voor een goede ontwikkeling van motorische vaardigheden is het van belang dat je kind gestimuleerd wordt om die delen te gebruiken die nodig zijn om de verschillende vaardigheden voldoende onder de knie te krijgen.  Met voldoende onder de knie wordt het gemiddelde bedoeld, dus datgene wat de meeste leeftijdsgenootjes ook kunnen.

Grove en fijne motoriek
Motorische vaardigheden zijn ingedeeld in grove en fijne motorische vaardigheden oftewel de grove motoriek en de fijne motoriek. Tot de fijne motorische vaardigheden behoort bijvoorbeeld het grijpen van kleine voorwerpen tussen duim en wijsvinger, de zogenaamde pincetgreep. Tekenen, kleien, kleuren, schrijven en bijvoorbeeld de veters strikken. Grove motorische vaardigheden zijn onder meer zitten, kruipen, lopen, hinkelen en fietsen.

Vaardigheden genetisch bepaald
Vaardigheden zijn voor een gedeelte genetisch bepaald en voor een deel afhankelijk van de omgeving waarin je kind opgroeit. Dit laatste betekent dat je de vaardigheden van je kind enigszins kunt beïnvloeden, je kunt ze stimuleren. Spel en Speelgoed is dan ook een goede manier om vaardigheden te ontwikkelen. Tegenwoordig is dan ook het merendeel van het verkrijgbare speelgoed educatief te noemen. Voor iedere leeftijd is er geschikt speelgoed om de vaardigheden die bij een bepaalde leeftijdsfase horen te stimuleren en verder te ontwikkelen. Hierdoor leert je kind niet alleen veel over zijn omgeving maar ook over zichzelf.

Van Wiechenonderzoek
Als ouder zijnde wordt je door het consultatiebureau ondersteunt in het achterhalen van de motorische vaardigheden van jouw kind. Het consultatiebureau maakt hiervoor gebruik van het zogenaamde Van Wiechenonderzoek. Dit onderzoek wordt gebruikt om al in een vroeg stadium te kunnen zien of een kind al dan wel of geen achterstand heeft op zijn leeftijdsgenoten. Het Van Wiechenonderzoek maakt gebruik van een schema dat ze het Van Wiechenschema noemen en kijkt naast de motorische vaardigheden ook naar de adaptatie, de taalontwikkeling, het sociaal gedrag en de persoonlijkheid van je kind.

Wil je meer voorbeelden over de fijne en grove motoriek en ben je nieuwsgierig naar hoe zo’n Van Wiechenschema eruit ziet, lees dan meer over Het Van Wiechenonderzoek en download het Van Wiechenschema voor kinderen van 0 tot 54 maanden. Wil je meer weten over de ontwikkelingen van je baby in zijn eerste jaar en welk Baby speelgoed voor hem interessant is, lees dan “Ontwikkeling Baby | Baby’s eerste jaar”.

Wist je dat
Motorische vaardigheden al in de buik worden ontwikkeld. De motorische vaardigheden van  baby’s al direct na de geboorte zichtbaar zijn in de vorm van reflexen; babyreflexen of babyreacties.

Meer artikelen uit dezelfde categorie:

Close Menu
×
×

Cart