Design babyuitzet shop je bij Jillxox.nl Ga naar de Webtique

Home » Ouders » Ontwikkeling & opvoeding » Tandjes krijgen

Tandjes krijgen

Heel soms schijnt het voor te komen dat baby’s al bijzonder vroeg tandjes hebben. Zelfs zo vroeg dat ze deze al in de buik hebben ontwikkeld.

Doorkomende tandjes zijn het bewijs dat jouw kind aan vaste voeding toe is en  zijn onder meer te herkennen aan:

  • veel kwijlen (het loopt dan echt letterlijk uit de mond)
  • neus en ogen wrijven
  • de plek waar de tandjes doorkomen kan rood of wit   uitslaan. let hierbij goed op verdikkingen en koorts ivm ontstekingen (is dit het geval schakel dan direct je huisarts in voor advies)
  • huilen
  • niet willen eten
  • kauwen op jouw vingers, flessen, spenen en andere dingen om de jeuk te verzachten (sophie gebruikte zelfs het klittenband van haar slab)

En zo zullen er nog veel meer symptomen/ klachten zijn waaraan je ziet dat jouw kind bezig is met tanden krijgen. Soms duurt het nog maanden voordat de tandjes daadwerkelijk doorkomen en soms is het een kwestie van enkele weken. Ook verschillen de klachten en symptomen per kind en is het dus voor jou als ouder belangrijk de symptomen/ klachten van jouw kind te leren herkennen zodat je je kind al in een vroeg stadium kunt begeleiden bij de ontwikkeling van zijn tandjes.

Wanneer je al vroeg weet dat je kind weer een tandje krijgt dan weet je als ouder ook wat je te wachten staat en kan je hier beter mee omgaan.

Doorkomende tandjes behandelen
Wanneer je baby zijn eerste tandjes krijgt, meestal is dit rond de 6 maanden dan kan Chamodent  of Dentinox de pijn/ jeuk verlichten die gepaard gaan met het doorkomen van de tanden. Je kindje kan overigens ook uit zijn mondje gaan ruiken (onaangename visachtige geur). Wanneer je oplet zul je merken dat dit in de periode is dat je kindje het heftigst aan het kauwen/ wrijven is vanwege de jeuk/ pijn bij het doorkomen.

Naast Dentinox en of Chamodent kan een bijtring / bijtsleutel ook veel verlichting geven. Doordat je kind zijn tandvlees als het ware masseert wanneer het op de bijtring kauwt is het tandvlees soepeler wat het doorkomen makkelijker maakt. Let er trouwens op dat wanneer je je kind een gekoelde bijtring geeft dat deze gekoeld is en niet rechtstreeks uit de vriezer komt. Het is overigens niet verstandig je kind een object te geven wat dusdanig koud is dat tong of lippen aan het voorwerp kunnen blijven plakken.

Zijn de tandjes eenmaal door dan verdwijnt de geur vanzelf. Blijft je baby vies uit zijn mondje ruiken of heeft je baby erge last van de tandjes die doorkomen zoals rood en gezwollen tandvlees, raadpleeg dan je arts.

Wist je dat
Bijtringen
of andere tandvlees masserende producten verzachten de pijn van doorkomende tandjes doordat het tandvlees soepel genoeg is om ‘eenvoudig’ tandjes door te laten. Grijp dus niet te snel naar pijnstillers maar gebruik natuurlijke pijnstillers in de vorm van bijvoorbeeld een bijtsleutel of gummy sticks.

Meer artikelen uit dezelfde categorie: