Warmte uitslag en rode bultjes

Warmte uitslag en rode bultjes

Warmte uitslag ontstaat in de meeste gevallen doordat ouders hun baby en of kleine kinderen te warm aankleden. Hierdoor raken zweetklieren verstopt en kunnen ze het zweet niet meer wegwerken. Het lichaam reageert hierop in de vorm van rode bultjes, de zogenaamde hitte of warmte bultjes, die meestal verschijnen op hoofd, nek en schouder.  Warmte uitslag wordt hierdoor ook wel zweetuitslag genoemd.

Hoe ontstaat warmte uitslag
Ouders zien koel aanvoelende handen en voeten vaak ten onrechte aan als zijnde dat hun baby of kind het koud heeft. Hierdoor kleden ze hun baby/ jonge kinderen vaak te warm. Baby’s en jonge kinderen kan je het beste kleden in de kleding die jijzelf bij hoge temperaturen aantrekt. In het geval van een hittegolf is het dus belangrijk om je kind zo luchtig mogelijk te kleden zodat hij niet onder de warmte bezwijkt.

warmte uitslag rode bultjesWat te doen bij warmte uitslag
Warmte uitslag verdwijnt meestal na 3-4 dagen vanzelf maar je doet er dus goed aan om zodra je bij je kind dergelijke rode bultjes (stipjes of kleine puistjes) ontdekt om je kind direct van luchtige kleding te voorzien.

Plaats je kind tevens uit de zon en laat hem lekker in de schaduw of binnen op een koele plek spelen of slapen. Een verfrissend badje of een nat washandje bieden ook direct verkoeling.

 

Eventuele irritaties zoals jeuk en een brandend gevoel zullen verdwijnen zodra de warmte van de huid afneemt.

Smeer liever geen crèmes of poeders op de rode bultjes omdat je dan de huid verstopt en de huid juist moet kunnen ademen om af te koelen.

Wanneer arts raadplegen bij warmte uitslag
Zoals gezegd gaat warmte uitslag meestal vanzelf over. Hieronder vind je een aantal zaken die erop kunnen wijzen dat er meer aan de hand is dan een onschuldige uitslag:

– meer jeuk, pijn (brandend gevoel);
– het gebied van rode bultjes ed breidt zich uit;
– je kind ontwikkelt koorts of vertoond rillingen;
– gezwollen lymfeklieren in hals, oksels of lies;
– er komt pus uit de bultjes;

Indien je kind erge last heeft van zijn warmte uitslag, bovenstaande symptomen vertoond of je denkt dat er meer aan de hand is dan een onschuldige warmte uitslag neem dan altijd contact op met je huisarts.

Meer artikelen uit dezelfde categorie:

Close Menu
×
×

Cart