Design babyuitzet shop je bij Jillxox.nl Ga naar de Webtique

Home » Ouders » Voeding » Borstvoeding » Borstvoeding

Borstvoeding

Grote ronde of kleine pronte borsten, voor het voeden van je kind maakt het echt niet uit hoe groot of welke vorm je borsten hebben. Ook zegt de grootte of vorm niets over de hoeveelheid melk die je produceert. Dus in principe kan iedere vrouw die na haar bevalling borstvoeding wil geven, dit ook doen.

Borstvoeding geven
De allereerste keer dat je bevalt en de allereerste keer dat je borstvoeding geeft weet je misschien nog niet zo goed hoe je aan je baby kan zien dat hij honger heeft. Een baby die honger heeft herken je aan het zoekgedrag. Hij kan zijn tong uitsteken, op zijn handje gaan sabbelen of zelfs naar je borst toe krabbelen wanneer hij op je buik ligt om door middel van trapbewegingen. Doordat je baby aan je borst begint te zuigen zullen je borsten nu steeds melk aanmaken.

 

Aanleggen
Het allerbelangrijkste bij het geven van borstvoeding is dat je de baby goed aanlegt oftewel dat je baby op een juiste manier aan jouw borst zuigt. Wanneer je de baby niet goed aanlegt kan je last krijgen van problemen als pijnlijke kapotte tepels en borstontstekingen. Dergelijke problemen zorgen er vaak voor dat moeders jammer genoeg te snel opgeven en met de borstvoeding stoppen.

Wanneer je graag borstvoeding wilt geven en het borstvoeden niet helemaal zo verloopt als dat jij ervan had verwacht, aarzel dan niet en vraag om hulp bij je kraamzorg, ziekenhuisverpleging en/ of de lactatiekundige. Vooral de lactatiekundige kan jou uitstekend helpen met vragen omtrent borstvoeding.

Bijvoeden
Soms kan het noodzakelijk zijn om je baby naast borstvoeding ook aangemaakte zuigeliningenvoeding te geven. Dit noemt men bijvoeding.

Hoe vaak borstvoeding geven
Borstvoeding kan je als moeder nooit te veel geven in tegenstelling tot flesvoeding. Hierdoor mag je je kind zo vaak aanleggen als nodig is. Je baby zal veelal uit zichzelf aangeven wanneer hij aan de borst wil en hoe lang. Doordat de maag nog klein is kan je baby slechts kleine hoeveelheden melk per keer verwerken. Geef hierdoor minimaal 8 keer per dag borstvoeding. Je baby zal ongeveer 10 tot maximaal 20 minuten per borst en dus per voeding aangelegd zijn. Doet je baby er langer dan 20 minuten over voordat hij vanzelf loslaat of is hij na 20 minuten nog steeds hongerig dan zou het kunnen zijn dat jouw kindje aan je borst sabbelt in plaats van zuigt.

Waarom borstvoeding geven
De reden waarom je wel of geen borstvoeding geeft, is in de eerste plaats een gevoelskwestie en verschilt per persoon. Zo zijn er vrouwen die dit de normaalste zaak van de wereld vinden en anderen willen juist borstvoeding geven om hun gevoel van falen te compenseren doordat hun kind via een keizersnede ter wereld is gekomen. Hoewel borstvoeding het natuurlijkste en wetenschappelijk bewezen het beste is dat je een kind kunt geven is flesvoeding of zuigelingenmelk een prima alternatief voor vrouwen die geen borstvoeding willen of kunnen geven.

Redenen om geen borstvoeding te geven
Redenen waarom een vrouw geen borstvoeding zou kunnen geven, zijn bijvoorbeeld doordat je kindje prematuur geboren is en in een couveuse ligt of omdat jij misschien medicatie nodig hebt waarbij borstvoeding wordt afgeraden vanwege je baby. Is er geen sprake van medicatie die schadelijk kan zijn voor je baby dan kan je ook een kolfapparaat gebruiken om je kind zo toch nog moedermelk te geven.

Feit blijft dat borstvoeding een kwestie is van willen en niet van kunnen.

Tip
Als je van jezelf weet dat je nog geen of niet voldoende melk produceert of dat je baby niet goed aan de borst dringt vraag dan het verplegend personeel om hulp bij het geven van de borst. Zo kunnen zij samen met jou bekijken of het inderdaad noodzakelijk is om je baby toch bijvoeding te geven of dat er iets anders aan de hand is.

Wist je dat
Een baby zich van nature als het ware zelf kan aanleggen? Bekijk dit filmpje.

Meer artikelen uit dezelfde categorie: