Moedermelk

Moedermelk

Dat je borsten melk kunnen produceren is je wellicht duidelijk.  Maar wist je dat die allereerste druppels moedermelk al tijdens de zwangerschap worden aangemaakt. Die eerste melk wordt colostrum genoemd. Diezelfde  melk kan tijdens de zwangerschap uit je borsten kan lekken. Hieronder vind je nog meer moedermelk weetjes.

Waardoor ontstaat moedermelk
Pas bevallen vrouwen maken moedermelk aan door een tweetal hormonen dat aanwezig is, namelijk prolactine en oxytocine. Prolactine zorgt ervoor dat je moedermelk gaat aanmaken. Oxytocine zorgt ervoor dat de melk uit de borst schiet. Dit noemt men ook wel de toeschietreflex.

Moedermelk steeds weer anders
Wanneer je zo’n drie tot vier dagen borstvoeding geeft zul je wellicht zien dat de moedermelk er anders uit gaat zien. Van een gelige kleur en romige samenstelling verandert de melk. Dit veranderen noemt men overgangsmelk. Na ongeveer twee weken is de colostrum vervangen door rijpe melk. Ondanks dat de rijpe melk er wat wateriger en dunner uitziet bevat deze alle belangrijke voedingstoffen die jouw baby nodig heeft om te groeien en zich verder te ontwikkelen.

Bovendien verandert moedermelk ook al tijdens de voeding. In het begin zul je zien (vooral wanneer je kolft) dat de melk wat wateriger is. Hiermee kan je baby in eerste instantie zijn dorst lessen. Naarmate je baby langer aan de borst zit wordt de melk steeds vetter zodat ook de honger van je baby wordt gestild. Dat de melk aan het eind van de voeding vetter is kan je ook zien aan het tongetje van je baby. Je ziet dan een wit laagje op zijn tong.

Voordelen van moedermelk
– moedermelk bevat ontzettend veel waardevolle stoffen (eiwitten, vetzuren, lactose etc)en beschermt je kindje tegen ziekten als darmstoornissen, luchtweginfecties en allergieën. Bovendien vermindert het op de lange termijn de kans op hart – en vaatziekten, suikerziekte en overgewicht;
– moedermelk zorgt voor een goede ontwikkeling van bijvoorbeeld ogen en hersenen en het heeft een gunstig effect op de spraakontwikkeling van je kind;
– moedermelk is altijd op de juiste temperatuur en beschikbaar in de juiste hoeveelheid. Bovendien is het gratis;
– moedermelk kan je nooit te veel geven doordat jouw melkproductie zich aanpast aan de behoefte van je baby in verschillende groeifasen die hij doormaakt;
– het geven van borstvoeding zorgt ook voor minder bloedverlies na de geboorte doordat je baarmoeder reageert op de toeschietreflex door samen te trekken waardoor deze sneller weer zijn oude vorm heeft.

Wist je dat
Een gezonde baby die op tijd is geboren heeft genoeg reserves voor de eerste drie dagen en heeft naast colostrum niets anders nodig.
Colostrum vol van antistoffen is waardoor jouw baby extra beschermende stoffen binnenkrijgt. Bovendien is colostrum bevorderlijk voor het opstarten van de darmen. Door de laxerende werking van colostrum kan je baby eenvoudig zijn eerste ontlasting uitscheiden. Die eerste ontlasting noemt men Meconium.

Meer artikelen uit dezelfde categorie:

Close Menu
×
×

Cart