Baby voeding vanaf 4 maanden

Baby voeding vanaf 4 maanden

Baby voeding. Vanaf 4 maanden mag je baby, indien hij hier aan toe is, kennismaken met vaste baby voeding zoals een fruit- of groentehapje. Sommige baby’s zijn er nog niet toe aan baby voeding en drinken veel liever hun melk. Dit is prima. Je kind krijgt nu nog voldoende voedingsstoffen binnen via de flesvoeding of de moedermelk die hij via de borst krijgt.

Hoe weet ik of mijn kind toe is aan zijn eerste hapje?
Niet ieder kind zal op dezelfde manier laten zien dat hij toe is aan iets nieuws; aan baby voeding. Bij het ene kind blijkt dit uit een moeizame voeding waarbij je baby aangeeft genoeg te hebben van de melk. Het andere kind kijkt je bijna het eten uit de mond en weer een ander kind maakt smakgeluidjes. Het gewicht van je kind, zijn tongbewegingen en nekje zijn ook goede graadmeters om te kijken of je baby al toe is aan een uitbreiding van zijn maaltijd in de vorm van vaste baby voeding.

Het consultatiebureau geeft een verdubbeling van het geboortegewicht als richtlijn voor het geven van baby voeding als bijvoeding. Ook kan je kijken naar de tongbeweging van je baby. Kan je baby zijn tong van links naar rechts bewegen dan kan hij ook van een lepel eten. Steekt je baby als het ware alleen nog zijn tong naar je uit, dan is het nog te vroeg voor jouw baby en doe je er verstandig aan om te wachten tot je baby wel klaar is voor zijn baby voeding; zijn eerste hapje.

Ook aan het hoofdje van je baby kan je zien of hij toe is aan vaste baby voeding. Je baby zal dan zijn hoofd rechter houden en zijn hoofd zal stevig ondersteunt worden door zijn nekje.

De ene baby is vroeg met zijn ontwikkeling en de andere wat later. Maak je dus niet druk als je kind pas met 5 of 6 maanden toe is aan zijn eerste hapje. Zoals gezegd is het pas vanaf 6 maanden noodzakelijk om je baby’s voeding uit te breiden. Tot die tijd is moedermelk het beste. Flesvoeding kan natuurlijk ook.

Wat geef ik mijn baby te eten
Voor een eerste stap naar vaste baby voeding  maak je het beste gebruik van fijngeprakt/ gepureerd fruit of groente. Natuurlijk kan je ook naar de supermarkt gaan en daar een kant en klaar fruithapje voor je kindje kopen. Baby voeding kopen is praktisch gezien een stuk makkelijker maar laten we eerlijk zijn, een zelf klaargemaakt prakje is veel gezonder.

Om je op weg te helpen en jouw kind de beste start te geven staat hieronder wat fruit en groente genoemd waarmee je eenvoudig zelf het eten maakt voor jouw baby. Je kan het pureren, prakken of fijnmalen in de blender. Ook kan je je baby’s voeding over een fijne rasp klein maken. Waar je ook voor kiest, het maakt niet uit zolang het hapje van je baby maar fijn genoeg is om probleemloos door te slikken.

Rijstebloempap

De enige pap die je baby op dit moment probleemloos kan eten is rijstebloempap. Deze is overigens ook verkrijgbaar met een vanillesmaak en koop je gewoon bij de supermarkt.

Fruit
Banaan, Peer, Meloen, Perzik, Appel, Mango

In principe mag je jouw baby als baby voeding alle fruitsoorten aanbieden echter kunnen sommige vruchten, als bijvoorbeeld aardbeien,een allergische reactie veroorzaken. Kijk daarom altijd goed hoe je kind reageert op hetgeen je hem geeft.

Zodra je baby gewend is geraakt aan zijn baby voeding, zijn fruithapje, dan kan je ook andere vruchten proberen met een wat meer uitgesproken smaak zoals Ananas, Kiwi en Mango.

Groente (alle groente met een zachte en vrij neutrale smaak hebben de voorkeur)
Courgette, Worteltjes, Erwten, Avocado, Tomaat, Bloemkool, Boontjes, Broccoli

Tussendoortje
Liga (let op dat je de variant neemt die speciaal ontwikkeld is voor baby’s vanaf 4 maanden). Je kan de liga eenvoudig pureren met fruit of met een beetje sinaasappelsap.

Drinken
Ook mag je baby vanaf 4 maanden al iets anders drinken dan zijn zuigelingenmelk of moedermelk. Vooral wanneer het erg warm is, is het voor je baby prettig om wat extra vloeistof te krijgen zoals water, slappe thee of wat diksap. Maak het drinken niet te zoet zodat je kindje straks met een gezond gebit start.

Wees voorzichtig met
Groenten waar je voorzichtig mee moet zijn en die je niet vaker dan 2 keer per week mag geven zijn nitraatrijke groenten zoals; andijvie, venkel, spinazie, paksoi, spitskool, sla, bietjes, postelein, chinese kool en bleekselderij. In de maag van je baby wordt dit omgezet in nitriet. Veel nitriet kan bij baby’s schadelijk zijn voor de zuurstofvoorziening in het lichaam.

Dit nog even niet
Honing mag je kind pas hebben wanneer hij 1 jaar wordt. In honing kan een schadelijke bacterie zitten waar je kind ernstig ziek van kan worden. Boerenkool, prei, rauwkost, rode kool, savooiekool, ui en witte kool vergen te veel van de nog niet volledig ontwikkelde darmen van je kind. Ook deze groenten verwerk je pas in de baby voeding wanneer je kind 1 jaar is. Wat eten aanfruiten met een uitje kan geen kwaad.

Voor producten die gluten bevatten zoals pasta, brood, koekjes en pap is het advies om deze pas vanaf 6 maanden te geven omdat sommige kinderen niet tegen gluten kunnen en hiervan ziek worden.

Hoeveel geef ik mijn kind te eten
Met 4 en 5 maanden heeft je baby voldoende aan de kleine kant en klare voedingspotjes als baby voeding die je bij de supermarkt kunt kopen. Wanneer je de warme maaltijd zelf klaarmaakt dan is dit ongeveer 1 tot 1 ½ eetlepel gekookte groente voldoende. Je kan zijn groenteprakje wat verdikken met een klein beetje aardappelkruim. Geef je kind echter nog  geen witte rijst of pasta omdat deze gluten bevat. Blijf je kind daarnaast ook zijn zuigelingenmelk of moedermelk aanbieden.

De hoeveelheid melk die je kindje krijgt zal afnemen naarmate hij meer bijvoeding krijgt.

Hoe geef ik mijn baby zijn eerste hapje
Veel ouders zullen zich niet zo druk maken om hoe zij hun kind zijn eerste hapje geven. Gewoon met een lepel toch? Ja, klopt helemaal. Toch zijn er nog een paar dingen die ervoor kunnen zorgen dat jouw kind goed van een lepel leert eten.
– Ga op gelijke hoogte zitten als je kind
– Als je kind al goed kan zitten plaats hem dan in een kinderstoel, lukt dit nog niet zo goed dan kan een Baby Snug of  wipstoel ook uitkomst bieden
– Gebruik een ondiepe plastic of silicone babylepel (dit voelt prettiger aan voor je baby)
– Gebruik een slab
– Neem een kinderbord met opscheprand zodat je kan opscheppen met 1 hand;
– Schep slechts wat eten op het puntje van de lepel

Geef niet op
Als je baby toe is aan vaste voeding zal hij zijn mond probleemloos openen wanneer je hem zijn eerste hapje op een lepel aanbiedt. Doordat je baby nog geen hap –slikbeweging maakt, lijk het alsof je kind zijn eten uitspuugt. Denk daarom niet te snel als ouder dat je kind zijn eten niet lust, maar probeer het nogmaals. Vaak zal je kind bij het derde hapje de aangeboden baby voeding pas lekker gaan vinden.  Blijft je kind zijn eten ‘uitspugen’, stop er dan mee voor die dag en probeer het de volgende dag opnieuw. Het kan zijn dat je baby nog niet toe is aan vaste voeding, let daarom goed op de signalen die aan kunnen geven dat je baby toe is aan meer.

Meer artikelen uit dezelfde categorie:

Close Menu
×
×

Cart