Design babyuitzet shop je bij Jillxox.nl Ga naar de Webtique

Home » Ouders » Voeding » De eerste hapjes » Babyvoeding vanaf 6 maanden

Babyvoeding vanaf 6 maanden

babyvoeding wat mag jouw 6 maanden oude baby etenVaste babyvoeding. Huh? Ben je nog niet begonnen aan het eerste hapje van je kind dan wordt het nu toch echt tijd. Je 6 maanden oude baby heeft naast zijn melk ook andere voeding nodig om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen.

Wat mag een baby van 6 maanden eten
Toen je baby 4 maanden oud werd, mocht hij voor het eerst babyvoeding in de vorm van een fruithapje of een groentehapje hebben. Heerlijk zacht gepureerd fruit of fijngeprakte groente is wat je baby te eten krijgt. Met 6 maanden mag het eten van je baby echter een stuk grover van structuur zijn. Zijn eten mag wat meer uitdagend zijn. Ook mag je kind nu producten eten waar gluten inzitten zoals brood en pasta.

Volgens de methode van Rapley is het echter onnatuurlijk en onnodig  om het de babyvoeding van je baby te pureren. Lees meer over de methode van Rapley.

Dit mag je baby vanaf 6 maanden eten
Wanneer je voor het eerst ouders wordt, kunnen de meest simpele voor de hand liggende dingen ineens lastig zijn. Zoals bijvoorbeeld wat je baby van 6 maanden mag eten. Hieronder vind je een aantal babyvoeding producten die je jouw baby vanaf 6 maanden, indien hij er aan toe is, gerust mag eten.

Brood(korstje)
Je doet je baby een plezier met een broodkorstje waar hij lekker op kan sabbelen. Bovendien is dit een prettig  ‘schuurmiddel’ wanneer je baby’s tanden doorkomen. Bij de meeste baby’s komen de tandje zo rond de leeftijd van 6 maanden. Het helpt tegen de jeuk van doorkomende tandjes en het masseert als het ware het tandvlees van je baby waardoor dit soepeler is en onderliggende tanden en kiezen makkelijker naar de oppervlakte kunnen. Maar belangrijker nog is dat je baby verschillende structuren leert kennen die hem stimuleren om zijn kaken te gebruiken. De spieren die je baby gebruikt om te eten zijn dezelfde spieren die hij straks nodig heeft om woorden te vormen met zijn mond. Sterke mond- en kaakspieren zijn nodig om woorden te vormen. Blijf dus niet te lang de babyvoeding van je kind pureren en stap tijdig over naar babyvoeding met wat meer structuur.

Boterham
Eet je baby redelijk goed een korstje brood. Stap dan over naar een echte boterham en begin met beleg wat je kan smeren. Snijd de boterham in kleine stukjes van ongeveer  1cm. Zo maak je de overstap van gepureerde babyvoeding naar babyvoeding met wat meer structuur makkelijker voor jouw baby.

Maak bij voorkeur een lichtbruine boterham met bijvoorbeeld appelstroop, smeerkaas of paté. Doe wel altijd margarine op het brood van je baby. Maar ook een avocado of fijn geprakt fruit zoals een banaan of aardbeien kan goed.

Pap
Een bordje gewone pap mag je baby nu ook hebben. Probeer eens wat rijstepap of voeg zelf een klein beetje vruchtensap aan de pap om het een smaakje te geven. Prak een banaan door de pap als variatie. Natuurlijk kan je ook een fruithapje door zijn pap mengen. Is je baby jonger dan 6 maanden dan wordt pap afgeraden omdat dit gluten bevat.

Fruit
Banaan, Peer, Meloen, Mango, Perzik , Nectarine, Pruim of Appel hoef je nu niet meer te prakken en kan je je kind zo geven om uit de hand te eten. Een stuk fruit zo groot als zijn vuistje kan je kind makkelijk vasthouden. Heeft jouw kindje nog geen tanden of vind je het eng om hem een stuk fruit in de hand te geven. Rasp dan de wat hardere fruitsoorten zoals Appel en Peer. De grof geraspte stukken zal je kindje heerlijk vinden om zelf te kunnen pakken. Bovendien train je zo ook weer de ‘pincetgreep’; het tussen duim en wijsvinger pakken van dingen. Of snijd het fruit in kleine stukjes van een halve cm en maak de stukken steeds groter naarmate je baby makkelijker gaat eten.

Baby Bistro Babyvoeding Boek Tip
Verwijder nog wel de schil omdat je baby deze zelf nog niet goed kan kauwen. Vooral de schil van nectarines en pruimen wil nog weleens aan het gehemelte blijven plakken waardoor je kind niet goed kan slikken en zelfs kan stikken. Ook pitten of zaadjes moet je verwijderen. Blijf overigens altijd in de buurt van je kind zodat je altijd, indien nodig, kunt ingrijpen.

Je kind een stuk fruit of groente geven om zelf op te eten geeft jou overigens weer wat meer tijd en vrijheid om bijvoorbeeld het eten voor de rest van je gezin te bereiden.

Groente
Gekookte of gestoomde groenten als Courgette, Worteltjes, Erwten, Bloemkool, Pompoen, Boontjes en Broccoli, Maiskorrels of babymaiskolfjes, Paprika en Bruine bonen is wellicht de meest praktische babyvoeding. Je kind kan de stukjes namelijk makkelijk zelf in zijn mondje doen. Je zult zien dat jouw kind het heerlijk vindt om zelf te kunnen eten. Probeer ook eens een avocado.

Vlees en vis
In principe mag je kind alle soorten vlees en vis eten. Echter zul je merken dat niet alle soorten even gemakkelijk te kauwen zijn voor je kind. Afhankelijk van hoe snel je kind is met het krijgen van tanden en kiezen zul je nog rekening moeten houden met welke vis of vleessoort je gaat klaarmaken. Let er bovendien ook op dat het eten goed gaar is. Een half doorbakken biefstukje ondanks dat het gepureerd is, is gevaarlijk voor je kind.

Wees voorzichtig met
Groenten waar je voorzichtig mee moet zijn en die je niet vaker dan 2 keer per week mag geven zijn nitraatrijke groenten zoals; andijvie, venkel, spinazie, paksoi, spitskool, sla, bietjes, postelein, chinese kool en bleekselderij.

Dit nog even niet
Sommige voedingsmiddelen kunnen schadelijk zijn voor je kinderen onder de 1 jaar en worden daarom ook sterk afgeraden.

Honing
Honing mag je kind pas hebben wanneer hij 1 jaar wordt. In honing kan een schadelijke bacterie waar je kind ernstig ziek van kan worden. Boerenkool, prei, rauwkost, rode kool, savooiekool, ui en witte kool vergen te veel van de nog niet volledig ontwikkelde darmen van je kind. Ook deze groenten geef je pas wanneer je kind 1 jaar is.

koemelk vanaf 1 jaar

Koemelk of andere melk uit een pak
Vanaf 1 jaar is je kind niet meer afhankelijk van flesvoeding of van moedermelk en mag hij ook koemelk, geitenmelk of andere melk uit een pak. Geef je kind volle melk omdat je kind dit nu nog nodig heeft. Vanaf 2 jaar geef je je peuter het beste halfvolle melk. Magere melk wordt afgeraden voor kinderen onder de 5 jaar omdat je kind hieruit onvoldoende energie kan halen voor zijn groei.

Tip
Lust je kind geen melk of melkproducten? Probeer dan de melk aan te maken met een beetje diksap of rozenbottelsiroop. Je kan ook een beetje appelstroop of liever nog wat (gepureerd)fruit aan zijn yoghurt toevoegen. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van sterke botten en tanden dat je kind ook melkproducten tot zich neemt. Opvolgmelk mag natuurlijk ook maar van gewone melk aangevuld met fruit en groente krijgt jouw baby ook alle vitaminen binnen die hij nodig heeft.

Pasta, aardappelen, rijst en tofu
Je kind krijgt voldoende voedingsstoffen binnen wanneer zijn maaltijd bestaat uit aardappels, pasta, rijst of tofu met daarbij groente, vlees, vleesvervangers of vis. Een hard gekookt eitje mag ook.

Drinken

Wees matig met het geven van zoete drankjes aan je kind. Zoetigheid is slecht voor de tanden en aangezien je de tanden van je kind nog niet zo goed kunt poetsen is het verstandig om je kind geen tot weinig zoetigheid te geven. Zo verklein je trouwens ook de kans op tandbederf bij jonge kinderen.

Babyvoeding zelf maken of uit een potje
Voel je vooral niet bezwaard wanneer jij lekker makkelijk een potje babyvoeding bij de supermarkt koopt voor jouw baby. De babyvoeding in een potje heeft voldoende voedingstoffen voor een gezonde maaltijd. Het enige nadeel van babyvoeding uit een potje is dat je kind zo jouw kookkunsten niet leert kennen en zijn kennis van voeding en smaak beperkt blijft. Babyvoeding in een potje bevat hele andere smaken dan de kruiden en specerijen die jij aan je eten toevoegt. En babyvoeding maken voor jouw baby van 6 maanden is echt niet zo heel moeilijk. Let er alleen op dat zijn eten niet te gekruid of te pittig is. En dat je hem geen geen roze biefstuk te eten geeft. De voeding van je baby moet altijd goed gaar zijn.

Er zijn overigens zat leuke boeken met tips over babyvoeding in het algemeen. Van hoe je babyvoeding moet geven tot aan hoe je moet omgaan met kieskeurige eters. Kijk ook eens op de website van het Voedingscentrum voor handige tips over babyvoeding en jouw baby’s eerste hapjes.

Baby eten & drinken hulpjes shoppen
In de online boutique van Liefs Jill, Jill’s webtique, shop je eenvoudig online babyartikelen die de babyvoeding voor jou en je kind een stuk makkelijker maken. Denk aan een kinderbord met opstaande rand zodat jij met 1 hand kunt opscheppen en de andere hand vrij hebt. Of een silicone babylepel met extra lang handvat voor de grote babyvoedingspotjes.

Meer artikelen uit dezelfde categorie: