Claudia's openhartige verhaal over vruchtbaarheidsproblemen Bestel dit boek nu online!

Home » Promoties » Ik stond erbij en keek ernaar

Ik stond erbij en keek ernaar

Shop Spuiten & Slikken nu online!

De maand der maanden is aangebroken. Onze Goedheiligman is terug op zijn boot gestapt om over ruim elf maanden terug te keren op Nederlandse bodem. Op Facebook en Instagram delen we nu massaal de pracht en praal van onze versierkunsten: de boom wordt opgetuigd en we laten graag iedereen meegenieten.

Het is een heerlijke maand, maar niet voor iedereen zijn deze feestdagen zo feestelijk. Voor het eerst vierde ik dit jaar Sinterklaas met mijn dochter Mila, die nog maar tien maanden is. Natuurlijk, ik besef heus dat zij geen snars begrijpt van deze mythe, maar toch kan ik eindelijk meedoen aan dit feest. De jaren hiervoor stond ik aan de zijlijn en keek ik toe. Met pijn in mijn hart.

Geen kinderen kunnen krijgen
We zijn niet de enigen die de diagnose ‘sterk verminderd’ vruchtbaar hebben. Een op de zes stellen heeft namelijk vruchtbaarheidsproblemen, een cijfer dat er niet om liegt. Voor ons viel onze kinderdroom in oktober 2011 in duigen: op dat moment spraken de artsen voor het eerst hardop uit dat het zo goed als onmogelijk was om op de natuurlijke manier zwanger te worden. Zelfs voor IVF kwamen we niet in aanmerking. Jaren van zware ICSI-behandelingen in zowel Nederland als België volgden. Mijn wereld werd klein, alles draaide om zwanger worden en baby’s.

Poeders, pillen en spuiten
Vanaf dat moment maakte ik kennis met de lading hormonen en medicijnen. Terwijl ik bij de ziekenhuisapotheek stond, viel mijn mond open van verbazing. Van poeders en pillen tot injectienaalden met opzuigbare vloeistoffen. En daarmee werd ineens zichtbaar wat dit zou betekenen. Door alle hormonen en de vele bezoeken aan het ziekenhuis, kon het niet anders dan dat ik volledig geobsedeerd werd door dit traject. In mijn omgeving hoorde ik vaker ‘dat ik me er niet zo op moest focussen, dan lukt het vanzelf.’ En ‘Ach, je bent nog zo jong!’. Je kunt je voorstellen hoe dit soort opmerkingen bij me binnenkwamen, terwijl ik strak stond van de hormonen. Of wanneer iemand voor de zoveelste keer vroeg of we nog niet met kinderen bezig waren, terwijl ik zojuist een pijnlijke punctie had ondergaan.

Spuiten & Snikken: boek over vruchtbaarheidsproblemen
Ik heb gevochten, samen met mijn man Jan. En onze droom is uitgekomen. Op 2 juni 2013 had ik voor het eerst in mijn leven een positieve zwangerschapstest in mijn handen. Ons geluk kon niet op, eindelijk was ik zwanger. Op 8 februari beviel ik van onze prachtige dochter Mila. Een geschenk uit de hemel. Toch besefte ik dat ik nog iets moest doen: de afgelopen jaren schreef ik alles op wat ik meemaakte. Ik voelde me zo verschrikkelijk eenzaam tijdens de zware behandelingen, ik zocht naar (h)erkenning maar vond dat nauwelijks. Daarom wil ik nu andere vrouwen en stellen helpen die in de nachtmerrie van vruchtbaarheidsproblemen terecht komen. Ik heb voor hen het boek Spuiten & Snikken geschreven, en daarin leg ik mijn ziel en zaligheid bloot. Of dat spannend is? Verschrikkelijk spannend, ik geef mezelf helemaal bloot. Maar ik vind het veel belangrijker om lotgenoten te laten zien dat ze niet de enige zijn. Ook wil ik laten zien dat ze zelf een stem hebben, en dat het belangrijk is dat zij goed geïnformeerd zijn.

‘Eindelijk snapt mijn familie hoe heftig het was’
Niet alleen lotgenoten, ook hun omgeving leest mijn verhaal. Eindelijk weten zij nu precies wat een behandeling als IUI, IVF of ICSI betekent. Hoe enorm de impact is op je leven, op je werk, op alles. Eind november kwam Spuiten & Snikken uit, en er zijn honderden vrouwen die het gelezen hebben. De reacties zijn hartverwarmend, ik krijg tientallen e-mails en berichten op Facebook van vrouwen met hartverscheurende verhalen. Eindelijk vinden ze herkenning. Ik ben geraakt door alle verhalen. We praten met z’n allen niet altijd open over vruchtbaarheidsproblemen, terwijl we zo veel van elkaar kunnen leren. Dit is natuurlijk voor iedereen anders, maar ik hoop dat ik daar een klein beetje verandering in kan brengen. Ik hoop dat mijn verhaal steun biedt en de kracht geeft om door te gaan en te blijven geloven in dat waar je zo naar verlangt. Zodat ook jij hopelijk volgend jaar Sinterklaas viert met een dikke buik, of een klein wondertje in je armen.

Moeder & Schrijfster Claudia van LoonSpuiten & Snikken kost € 18,95, je kunt het bestellen op www.claudiavanloon.nl. Van ieder verkocht boek gaat een deel naar Freya, Vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen.

Meer artikelen uit dezelfde categorie: