Stijlvol wipstoeltje met muziek en trilfunctie! Shop direct online!

Home » Acties & Promoties » Wipstoeltje: verantwoord wippen

Wipstoeltje: verantwoord wippen

Wipstoeltje, vloerzitje en schommelstoeltjes zijn ideale hulpmiddelen voor jou als ouder om even je handen vrij te hebben. Maar juist omdat ze zo handig zijn schuilt er ook een gevaar achter deze op het eerste oog zo handige kinderstoeltjes. Namelijk dat je jouw kind te lang en te vaak in een dergelijk stoeltje plaatst. Wipstoeltjes en dergelijke worden vaak niet gebruikt waarvoor ze zijn gemaakt en worden te pas en te onpas ingezet omdat het wel zo makkelijk is om jouw baby ff weg te kunnen leggen. In dit artikel probeer ik je te laten inzien dat een wipstoeltje, vloerzitje of schommeltje onwijs leuke en praktische babyartikelen zijn waar niks mis mee is, tenzij je ze verkeerd gebruikt. Een baby die te weinig mogelijkheden krijgt aangereikt om zich te ontwikkelen heeft een grotere kans op een ontwikkelingsachterstand dan een baby die wel alle mogelijkheden heeft.

wipstoeltje vloerzitje schommelstoeltje jillxox

De ontwikkeling van je baby
De ontwikkeling van je baby maakt het eerste jaar vele fasen mee. Zo leert je kindje zijn hoofdje overeind te houden, zich om te rollen en op te trekken tot staan. Hij leert tijgeren, kruipen en uiteindelijk lopen. Om deze fasen te kunnen doorlopen is het belangrijk dat jouw kindje de mogelijkheid krijgt om zich te ontwikkelen. Door zicht te ontwikkelen leert je kindje dat zijn lijfje meer kan dan alleen maar liggen. De omgeving waarin jouw kindje zich bevindt moet dan ook voor de juiste stimulans zorgen zodat je kindje ziet dat zijn wereld een stuk groter is en kan zijn dan dat hij nu is. Babyartikelen die jouw baby kunnen helpen om deze verschillende fasen te doorlopen en zich op een gezonde wijze te ontwikkelen zijn bijvoorbeeld, speelkleden (met of zonder babygym), rammelaars, grijpspeeltjes en speelgoed met muziek.

Wat is het verschil tussen een wipstoeltje, vloerzitje of schommelstoeltje
Een wipstoeltje, vloerzitje of schommelstoeltje helpt je baby bij zijn ontwikkeling doordat je baby even rustig kan liggen/ zitten na zijn maaltijd. Een wipstoeltje of schommelstoeltje is een babyartikel waar je kindje lekker in kan liggen en is veelal voorzien van een boog met speeltjes eraan. Je baby ligt dan iets je schuin en kan heerlijk spelen met de grijpspeeltjes die voor hem hangen. Een wipstoeltje stimuleert de grove motoriek en helpt bij de ontwikkeling van de zintuigen. Een schommelstoeltje doet eigenlijk hetzelfde als een wipstoeltje met het verschil dat een schommelstoeltje heen en weer kan bewegen. Sommige wipstoeltjes hebben wel een vibrerende functie die je baby kan helpen om in slaap te vallen of anderszins te relaxen. Een vloerzitje helpt je baby om zijn wereld vanuit een zittende positie te ontdekken. De leukste vloerzitjes zijn die met een speelblad zodat je baby al zittend kan spelen.

vloerzitje baby snug via jillxox

Wat is het gevaar
Het gevaar bij een wipstoeltje, vloerzitje of schommelstoeltje schuilt in het je kind te lang en te vaak laten zitten/ liggen in een dergelijk babyartikel. Het is logisch dat een kind vanuit een zittende positie weinig zijn armen benen zal gebruiken en zo kan ontdekken dat hij zich kan omrollen of kan kruipen laat staan lopen. Om dit te leren heeft je baby stimulerend speelgoed nodig. Speelgoed dat hem aanzet om iets anders met zijn lijfje te doen dan liggen of zitten. Natuurlijk mag je jouw baby in een wipstoeltje of vloerzitje of iets dergelijks plaatsen maar let erop dat je dit met mate doet. Ook wanneer je jouw baby te vaak en te lang in een maxi-cosi laat spelen kan je kindje een ontwikkelingsachterstand oplopen. Vergeet niet dat je kindje het eerste halfjaar al veel ligt. Help je kindje om zijn lijfje in verschillende posities te krijgen door te variëren.

Stimuleer je baby’s ontwikkeling en varieer met speelgoed
Gebruik een speelkleed met babygym zodat je baby ook op zijn buikje kan liggen en leert om zijn hoofdje overeind te houden. Een speelkleed met babygym geeft je baby ook lekker wat bewegingsvrijheid om zijn lijfje te ontdekken. Wil je even je handen vrij hebben dan leg je jouw kindje even in een schommelstoeltje of wipstoeltje zodat je kindje zichzelf heerlijk kan vermaken en zijn grove motorische vaardigheden kan oefenen. Merk je dat jouw kleintje de wereld vanuit een zittende positie wil ontdekken dan gebruik je een vloerstoeltje zoals bijvoorbeeld de Baby Snug. Trek er op uit met je kindje in zijn wandelwagen en laat hem spelen met zijn wagenspanner of met van die leuke hangknuffels die zachtjes rinkelen of zelfs muziek maken.

Tip
Geen budget om speelkleden of wipstoeltjes aan te schaffen? Geen paniek. Het zijn geen artikelen die je baby perse nodig heeft. Leg je baby eens op een lekker dik kleed (mocht ie omvallen met rollen dan doet ie zich geen pijn) en leg wat kleine knuffeltjes of klein speelgoed bij hem neer. Wil je kind iets meer overeind zitten gebruik dan het buggy gedeelte (dit kan je veelal kantelen) zodat je baby iets meer overeind ligt en ga lekker wandelen. Wanneer je weinig tot geen budget hebt, moet je alleen iets creatiever zijn.

Meer artikelen uit dezelfde categorie: