Het overlijden van een kind

Het overlijden van een kind

“Als je ouders sterven, sterft een stuk van je verleden. Als je partner sterft, sterft een stuk van het heden. Als je kind sterft, sterft je toekomst”. (bron:www.gedachten-gedichten.nl)

“Als je kind sterft, sterft je toekomst”, is een zin die voor vele (aanstaande) ouders werkelijkheid is geworden. Soms zijn de tekenen aanwezig dat het mis is maar meestal zul je als (aanstaande) ouders verrast worden met het overlijden van je kind. En ongeacht wanneer, waarom en hoe je kindje is overleden, de pijn is voor iedere ouder hetzelfde. Je toekomst met dit kindje is er niet meer.

Steun
De eerste vraag die bij je opkomt is vaak “Waarom, krijg ik een miskraam”? “Waarom overlijdt mijn kindje tijdens de bevalling? Het ging al die maanden goed. Wat ging er mis?”. Voor mensen die niet weten wat het is om een kind te verliezen is het heel moeilijk om troostende woorden te bieden, want eerlijk is eerlijk, er zijn geen troostende woorden voor het verlies van je kind.

Het feit dat er anderen zijn die hetzelfde meemaken als jij biedt ook geen troost. Wel kan het prettig zijn voor ouders die een kind hebben verloren om over hun verlies te praten met lotgenoten. Ouders die net als jij voor een raadsel staan toen hun kind voor, tijdens of na de geboorte overleed. Ouders die weten hoe het is om een kind te verliezen door wiegendood, ziekte of om een andere reden. Want hoe moeilijk het ook is, wanneer de tijd er rijp voor is zul je in jouw eigen tempo weer verder moeten met leven.

Blijvende herinnering
Soms is het overlijden van een dierbare ‘makkelijker’ te accepteren wanneer je een herinnering hebt aan die persoon. Zo kan je als ouder van een overleden kind troost vinden in de lievelings knuffel van je baby of in de allereerste schoentjes die je kind nooit zal dragen. Veel ouders (nabestaanden) zijn bang dat de herinnering aan hun kind zal vervagen en dat zij daarmee hun kind zullen vergeten. Iets bewaren van iets tastbaar kan daarbij helpen.

Alles wat van je kind was is dierbaar en wil je bewaren zodat je nooit iets zult vergeten. Hiervoor vind je op internet prachtige herinneringskisten waar je de meest gedenkwaardige spullen in kunt opbergen. 

Een subtieler aandenken in de vorm van een sieraad of een prachtige dromenvanger met glazen engeltje behoort ook tot de mogelijkheden. Maar ook een foto als herinnering aan je overleden kind zorgt ervoor dat niemand jullie kindje vergeet. ” even the smallest feet can leave a big impression”

Uitvaart
Ieder kindje is uniek, daarom wil je jouw kindje begraven en gedenken op een manier die bij jou past en misschien ook wel past bij de situatie waarin je baby is overleden. De uitvaart die de laatste eer bewijst aan jullie kind moet perfect zijn. Om jouw kindje een laatste gevoel van geborgenheid mee te geven kan je kiezen uit grafkisten maar ook uit bijvoorbeeld zachte rieten kindermandjes in de vorm van een ster. Soms komt een kindje al tijdens de zwangerschap of net na een vroeggeboorte te overlijden. Ook in deze situatie is er passende premature kleding beschikbaar.

Om de uitvaart zo te laten verlopen als jullie als ouders willen, kan je terecht op speciale uitvaart websites die de verschillende facetten en mogelijkheden van de uitvaart voor je in kaart hebben gebracht. Ook vind je op deze websites meer informatie over het overlijden van een een broertje/ zusje en verschillende boeken en forums.

Links

Algemene informatie bij Overlijden

Stichting Jonge Helden – voor kinderen en tieners die verlies van een dierbare hebben meegemaakt of die worstelen met de scheiding van hun ouders.

Landelijk Steunpunt Rouw – biedt steun aan nabestaanden en naaste bestaanden 

Meer artikelen uit dezelfde categorie:

Close Menu
×
×

Cart