Zwanger worden-hoe moeilijk kan het zijn?

Zwanger worden-hoe moeilijk kan het zijn?

Zwanger zijn en zwanger worden is de normaalste zaak van de wereld. Iedereen in je omgeving raakt immers zwanger alleen jij niet. Is zwanger worden nou inderdaad zo moeilijk als dat het voor jou is? Wellicht helpt het wanneer je het vanaf de andere kant bekijkt. Zwanger worden is namelijk geen vanzelfsprekendheid. Dit zal je duidelijk worden wanneer je weet wat de kans op een zwangerschap is bij gezonde koppels.

Kans op zwangerschap
Elk stel dat zwanger probeert te worden,  heeft iedere maand een kans van 25%. Dit lijkt weinig maar als je erover nadenkt is de slagingskans best groot. Om zwanger te worden moet er namelijk een rijp eitje vrijkomen. Daarbij moet op het juiste moment (de eisprong) voldoende sperma aanwezig zijn die het eitje kan bevruchten. Vergeet niet dat bij gezond sperma een groot gedeelte van de zaadcellen de reis naar jouw eicel niet eens kan beginnen omdat ze al gestorven zijn nog voor de “wedstrijd “ is begonnen. Velen verliezen de slag om jouw eicel door uitputting en anderen kunnen de buitenste laag van jouw eicel niet doordringen. Slechts één (in het geval van een tweeling of meerling dan zijn dit er meer) zaadcel weet jouw ei te doordringen waardoor er sprake is van een bevruchting.

De bevruchting
De eicel die bevrucht is reist nu door jouw eileiders af naar de baarmoeder om zich in de baarmoederwand te nestelen. Soms komt de eicel niet in jouw baarmoeder terecht maar in de eileider. Je hebt dan een buiten baarmoederlijke zwangerschap. Bovendien is het zo dat terwijl de bevruchte eicel op weg is naar jouw baarmoeder, de cel zich deelt. Gaat er tijdens de deling iets mis, dan uit zich dit meestal in een menstruatie.

Heel soms merkt je lichaam te laat op dat er iets mis is met de bevruchte eicel waardoor je kort na je positieve test een miskraam hebt. Artsen spreken dan vaak van een late menstruatie.

Lukt het de eicel wel om de baarmoeder te bereiken dan kan het zo zijn dat hij zich niet kan innestelen omdat jouw baarmoederslijm bijvoorbeeld te dun is. Wanneer je een knikker door gel rolt zal deze niet ver komen. Rol je diezelfde knikker echter door water, dan glijdt de knikker geheid weg. Zo werkt het ook in jouw baarmoeder. Alle omstandigheden moeten dus goed zijn voor een succesvolle zwangerschap. Wanneer je het zo bekijkt dan is zwanger worden ineens niet meer zo vanzelf sprekend.

Nog even geen kinderen
Kinderen kun je om deze reden ook niet plannen. En daarbij wordt dit hele proces steeds minder makkelijk doordat jouw eitjes steeds ouder worden. Mannelijk sperma daarentegen vernieuwt zich dagelijks. Vrouwen krijgen echter een pakketje met eitjes mee tijdens onze geboorte en daar moeten we de rest van onze vruchtbare periode mee doen. Wanneer jij in de bloei van je leven (30+) besluit om nog geen kinderen te nemen, vergeet dan niet dat jouw eicellen dezelfde leeftijd hebben als jij. Je wordt er niet jonger op en de complicaties en risico’s op een gezonde zwangerschap voor jou en je baby worden alleen maar groter.

Natuurlijk hoef je nu niet als een bezetenen je leven op zijn kop te zetten omdat je nu nog niet zwanger wilt worden of misschien nog niet weet of je moeder wilt worden of misschien wil je wel maar heb je geen partner. Het is alleen handig om te weten wat verschillende keuzes in je leven voor consequenties kunnen hebben in de toekomst.

Wist je dat
Ook al werd je de eerste keer snel zwanger dit geen garantie is voor de volgende keer of keren. Je vanaf 40 jaar niet in aanmerking komt voor de meest gebruikte vruchtbaarheidsbehandelingen als IUI en IVF.

Meer artikelen uit dezelfde categorie:

Close Menu
×
×

Cart