Zwanger worden lukt niet

Zwanger worden lukt niet

In Nederland kom je als stel pas in de medische molen terecht wanneer je na een jaar nog geen zwangerschap hebt weten te bereiken.

Wanneer naar de huisarts
Wanneer je binnen één jaar nog geen zwangerschap hebt weten te bereiken dan is het raadzaam om samen met je partner een bezoek aan je huisarts te brengen. Je hoeft je hier echt niet voor te schamen. Één op de 10 paren met een kinderwens lukt het namelijk niet om binnen één of zelfs twee jaar zwanger te worden. Natuurlijk is het niet leuk om erachter te komen dat het aan jou ligt dat jullie nog steeds ongewenst kinderloos zijn. Maar als je geen stappen onderneemt weet je niet wat er aan de hand is. Bovendien ligt ongeveer 1/3 van de vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen, 1/3 bij mannen en bij de overige 1/3 ligt het aan beide partners of is er zelfs geen oorzaak te vinden.

De huisarts wil alles weten over jullie medische geschiedenis omdat er misschien dingen zijn die ervoor zorgen dat je moeilijk zwanger wordt. Denk aan endometriose, verklevingen aan de eierstokken of bijvoorbeeld het gebruik van medicijnen. Ook kan het zo zijn dat je misschien helemaal geen eisprong hebt. Hiervoor kun je al voordat je naar je huisarts gaat een temperatuurkaart bijhouden. En hoe stom het ook klinkt het kan zelfs zo zijn dat jullie op het verkeerde moment vrijen waardoor je niet zwanger raakt omdat je niet weet wanneer jouw vruchtbare dagen zijn. Pas nadat je huisarts alles heeft onderzocht wat hij kan onderzoeken, word je doorverwezen naar een specialist. Wellicht stelt het je gerust dat in de meeste gevallen van verminderde vruchtbaarheid koppels als nog zwanger worden door middel van geassisteerde voortplanting.

Geassisteerde voortplanting
Geassisteerde voortplanting is gewoon een mooi woord voor hulp bij zwanger worden. Denk hierbij aan verschillende medische ingrepen als kunstmatige inseminatie waarvan IUI, IVF en ICSI de meest voorkomende vormen zijn. 

IUI-Intra Uteriene Inseminatie
Bij IUI worden zaadcellen rechtstreeks met een slangetje via de baarmoedermond in de baarmoederholte gebracht. IUI kent 2 vormen van bevruchting: spontane en gestimuleerde IUI.

Bij een spontane IUI behandeling spoor je door middel van ovulatietesten jouw LH – piek op. De LH – piek geeft aan dat een eisprong binnen 24 uur volgt en je dus gereed bent voor IUI. Een gestimuleerde IUI behandeling vindt plaats door middel van medicatie waarmee een eisprong wordt opgewekt om vervolgens de inseminatie te kunnen doen.

Het doel van IUI is om jou binnen 6 behandelingen zwanger te hebben.

Wanneer kom je voor IUI in aanmerking?
– Taai of vijandig slijm in de baarmoedermond (afwijkend baarmoederhalsslijm) waardoor zaadjes niet naar binnen kunnen dringen;
– Minder goede kwaliteit of een verminderd aantal beweeglijke zaadjes;
– als er geen duidelijke oorzaak is gevonden van de onvruchtbaarheid.

IVF–In vitro Fertilisatie
In vitro fertilisatie is een medische ingreep waarbij eicellen buiten het lichaam worden bevrucht. Hierbij dringt een zaadcel een eicel binnen waarna de bevruchting plaats vindt. De bevruchte eicel gaat zich dan delen en wordt na 2 -5 dagen via de vagina met een plastic slangetje in de baarmoeder gebracht.

Wanneer kom je voor IVF in aanmerking?
– Afgesloten eileiders waardoor de zaadjes niet bij de eicellen kunnen komen;
– Slechte zaadkwaliteit;
– Verminderde vruchtbaarheid, waarbij geen duidelijke oorzaak gevonden is.

De maximale leeftijd is voor IVF – behandeling is 40 jaar. Daarboven wordt er wel onderzoek gedaan om te bekijken of IVF-behandeling nog kansverhogend kan zijn. De uiterste grens is 42 jaar.

ICSI-Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie
De afkorting ICSI staat voor Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie. Bij deze behandeling wordt één levende zaadcel in de eicel gebracht.

Wanneer komt men voor deze vorm van kunstmatige inseminatie in aanmerking?
ICSI wordt doorgaans aangeraden omdat de kans op een zwangerschap zo klein is en IVF geen succes zal zijn. ICSI wordt gedaan in het geval van zeer ernstige stoornissen in de zaadkwaliteit.

Wist je dat
In vitro fertilisatie betekent letterlijk bevruchting (fertilisatie) in een schaaltje (in vitro). Hier komt ook de naam reageerbuisbaby vandaan.

Meer artikelen uit dezelfde categorie:

Close Menu
×
×

Cart