Buitenbaarmoederlijke Zwangerschap | BBZ

Buitenbaarmoederlijke Zwangerschap | BBZ

Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap groeit de bevruchtte eicel zoals de naam al aangeeft buiten de baarmoeder, vaak in de eierstokken, in plaats van erin. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is gevaarlijk en zal altijd worden afgebroken. De meeste buitenbaarmoederlijke klachten ontstaan tussen de 5e en 12e zwangerschapsweek.

buikpijn-buitenbaarmoederlijke-zwangerschap-jillxox

Symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Hoewel er in 80% van de buitenbaarmoederlijke zwangerschappen bloedverlies voorkomt is dit niet het meest bekende symptoom van een bbz. De meeste vrouwen met een bbz hebben helse buikpijn en pijn in de schouder die plotseling is ontstaan. Daarbij hebben zij last van loze aandrang. Oftewel het gevoel dat je moet poepen maar er komt maar niets.  Die enorme buikpijn wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een eileider die is gescheurd. Een gescheurde eileider zorgt voor bloed in je buikholte en dat bloed in je buikholte zorgt weer voor de enorme pijn.

Plaats van een bbz
Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap wordt ook wel aangeduid als EUG. EUG staat voor Extra Uterus Graviditeit en betekent letterlijk buiten baarmoeder zwangerschap.  Soms dan gaat het innestelen in de baarmoeder niet goed en kan de bevruchte eicel op andere plaatsen buiten de baarmoeder terechtkomen zoals in de eileider. Daarnaast komt het voor dat de eicel zich in de buikholte, eierstok of bijvoorbeeld de baarmoederhals heeft genesteld. Afhankelijk van de plaats van het eitje zul je vroeger (5 weken zwangerschap) of later (12 weken zwangerschap) klachten krijgen die wijzen op een bbz. In de brochure van het NVOG vind je nog veel meer informatie over de BBZ.

Denk je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap te hebben neem dan direct contact op met je verloskundige, arts of ander verplegend personeel en laat je direct helpen. Heb je al eerder een bbz gehad dan zul je vanaf het prille begin van je zwangerschap al een echo hebben om de locatie van de bevruchtte eicel zeker te stellen.

Neem altijd contact op met je verloskundige bij bloedverlies voor meer advies.

Meer artikelen uit dezelfde categorie:

Close Menu
×
×

Cart