Placenta Praevia

Placenta Praevia

Heb je veel bloedverlies in het begin van je zwangerschap? Denk dan niet meteen aan een miskraam. Je zou namelijk weleens last kunnen hebben van een voorliggende of laagliggende placenta. De verloskundige of gynaecoloog kan dit aan de hand van een echo voor je vaststellen.

 

Placenta eindigt voor baarmoedermond
Placenta ligt deels over baarmoedermond

 

Wat is placenta praevia? Placenta praevia is de latijnse benaming voor simpel gezegd een placenta die ervoor ligt. Wanneer de verloskundige een placenta praevia constateert dan wil dit zeggen dat de placenta de geboorte uitgang belemmert. In hoeverre de placenta (ook wel moederkoek genoemd) de geboorte daadwerkelijkbelemmert is afhankelijk van de ligging van de placenta.

Soorten van placenta preavia:
– marginalis (placenta eindigt net voor de baarmoedermond)
– lateralis (placenta zit gedeeltelijk over de baarmoedermond)
– totalis (placenta zit volledig over de baarmoedermond)
Grofweg kunnen deze drie vormen ingedeeld worden in een laagliggende en een voorliggende placenta. Bij de laatste twee vormen is een vaginale bevalling niet mogelijk en krijg je een keizersnede.
Laagliggende placenta
Hierbij ligt de moederkoek laag in de baarmoeder maar niet over de baarmoedermond heen. Dit voorkomt dat je kindje goed kan indalen. Een vaginale bevalling kan worden geprobeerd. Mocht je kindje toch niet goed indalen tijdens de bevalling dan zal alsnog worden overgegaan op een keizersnede.

 

Placenta ligt over baarmoedermond

Voorliggende placenta
De meeste vrouwen weten echter al sinds de 20 weken echo (of eerder) of ze een voorliggende placenta hebben. Indien jij een voorliggende moederkoek hebt zul je aan het eind van jouw zwangerschap wederom een echo hebben om te kijken of een vaginale geboorte al dan wel of niet mogelijk is.

 

Meer artikelen uit dezelfde categorie:

Close Menu
×
×

Cart