Groei baarmoeder oftewel fundushoogte

Groei baarmoeder oftewel fundushoogte

Tijdens de zwangerschapscontrole bij de verloskundige zal er ook gekeken worden naar de groei van jouw baarmoeder. De groei van jouw baarmoeder (=fundus) wordt op jouw zwangerschapskaart genoteerd als fundushoogte.  

De fundus hoogte in weken staat voor het aantal weken dat je zwanger bent. De fundus hoogte in centimeters wordt gemeten vanaf je schaambot richting je navel en stopt daar waar de verloskundige de rand van jouw baarmoeder voelt. Deze meting vindt plaats vanaf een aantal vaste punten. Zo kan de verloskundige/ gynaecoloog meten vanaf het schaambot (S) tot de navel (N) of vanaf het schaambot tot de xphoid (X).  De xypoid is een klein puntje wat je onder het midden van je borsten voelt.

Deze afstand legt ze vervolgens vast met een meetlint. Het aantal centimeters dat hieruit komt mag een afwijking hebben van + of – 4.  Hierbij telt de verloskundige 4 weken op bij jouw zwangerschapsduur en tegelijkertijd trekt ze 4 weken van jouw zwangerschapsduur af.

Alle centimeters die hiertussen vallen, worden als goed gezien wat betekent dat jouw kindje goed groeit.

Rekenvoorbeeld
30 weken zwanger – 4 = 26 weken
30 weken zwanger + 4 = 34 weken

De lengte van jouw baarmoeder in centimeters is volgens jouw uitgerekende datum 29.

Aangezien je met 29 centimeter  tussen de laagste (26) en de hoogste waarde (34) in zit is er niets aan de hand en groeit je kindje zoals hij moet groeien. Zit je er boven of eronder dan zal de verloskundige verdere onderzoeken willen doen om te kijken waar dit aan ligt. Sommige verloskundigen/ gynaecologen hanteren (nog) +5 en -5.

Wist je dat
Het meten van jouw fundushoogte door middel van de laagste (-4) en hoogste waarde (+4) geen zin heeft wanneer je kindje al aan het indalen is. Aangezien zowel jouw kindje als de baarmoeder omlaag gaan kloppen de metingen niet meer met jouw zwangerschapsduur waardoor het zou lijken of je baby kleiner wordt in plaats van lager in jouw buik zit.

Meer artikelen uit dezelfde categorie:

Close Menu
×
×

Cart