Zwanger naar de tandarts

Juist wanneer je zwanger bent is het belangrijk om voor een goede mondhygiëne te zorgen. Het tweede trimester is een uitstekende periode om naar de tandarts te gaan. In deze periode is je kindje namelijk de fase van de eerste drie maanden voorbij waarin de tandarts liever geen verdoving geeft en geen röntgenfoto mag maken.

Daarbij heb je nu wellicht nog niet zo’n last van je blaas en misselijkheid. Wees dus niet bang om naar de tandarts te gaan tijdens je zwangerschap.

Naar de tandarts als je zwanger bent
Als je zwanger bent mag je dus gerust naar je tandarts. Voor een goede gezondheid van jou en je baby is het zelfs een must om je gebit in een goede conditie te behouden. Onderzoeken wijzen namelijk uit dat een slecht gebit (vooral ontstekingen) de kans op een miskraam of vroeggeboorten vergroot.

Ben je bang dat er eventueel geboord moet worden? Dat hoeft niet. Als je zwanger bent, mag je namelijk ook om een verdoving vragen. Natuurlijk mag je ook de behandelingen doorstaan zonder verdoving. Als je dit kunt. Voor jouw kindje zijn verdovingen niet schadelijk en zal jouw tandarts je altijd een verdoving geven die geschikt is voor zwangere vrouwen.

Wist je dat
Er tandartsen zijn die liever zwangere vrouwen pas vanaf 13 weken behandelen. Tandartsen veelal een maximale zwangerschapsduur hebben waarop zij jou nog willen behandelen. Vraag dus altijd even aan je tandarts vanaf welke zwangerschapsweek je bij hem mag komen en wat de laatst mogelijke zwangerschapsweek is waarop hij jou wil behandelen.

Tip
Krijg je plotseling kiespijn op vakantie? Neem dan eerst contact op met je tandarts. Deze kan je wellicht een recept (Latijns begrijpen alle artsen) voorschrijven tegen de pijn/ ontsteking. Verzeker je ervan dat de tandarts of apotheek in jouw vakantiebestemming duidelijk heeft begrepen dat je zwanger bent. Het laatste wat je wilt is medicijnen slikken die schadelijk zijn voor jouw kindje.

Indien je nog geen 13 weken zwanger bent en niet wilt dat iemand dit weet, houd er dan rekening mee dat wanneer jouw tandarts een röntgenfoto van je gebit wil maken dit schadelijk is voor je baby. Je zult in dit geval jouw tandarts op de hoogte moeten brengen van het feit dat je zwanger bent. Dit geldt ook wanneer je om wat voor reden dan ook medicijnen krijgt voorgeschreven van je tandarts/ huisarts.

Meer artikelen uit dezelfde categorie:

Close Menu
×
×

Cart