Kinderwagen of wandelwagen wat is het verschil

Kinderwagen of wandelwagen wat is het verschil

kinderwagen-mylo-mamas-and-papasWanneer je zwanger bent, zul je ook gaan shoppen voor een kinderwagen of is het nou een wandelwagen? De termen kinderwagen en wandelwagen worden veelal door elkaar gebruikt, toch zijn ze niet hetzelfde. Lees hieronder wat het verschil is tussen wandelwagen en kinderwagen.

Kinderwagen
Een kinderwagen wordt gebruikt voor pasgeboren baby’s zodat het lichaam de steun krijgt die het nodig heeft voor een goede ontwikkeling van onder meer de rugwervels. De meeste ouders gebruiken de kinderwagen dan ook totdat hun kind goed rechtop kan zitten.

Dat rechtop zitten is helemaal afhankelijk van je kind. De meeste kinderen kunnen ergens tussen de 6 en 9 maanden goed rechtop zitten. De kinderwagen van nu wordt vaak voorzien van een onderstel dat verschillende opzetstukken kan dragen zoals het opzetgedeelte van een kinderwagen, de reiswieg, of die van het autostoeltje. Dergelijke opzetstukken zijn vaak apart verkrijgbaar. Wanneer ze als combinatie worden aangeboden dan spreken we van een combi kinderwagen.

Een kinderwagen heeft vaak een zogenaamde reiswieg waar je de baby liggend in kunt leggen en is vaak wat zwaarder en minder flexibel dan een wandelwagen. Het gedeelte waar de baby in ligt is hoger zodat je als ouder goed bij je pasgeboren baby kunt.


wandelwagen-koelstra-binque-jillxoxWandelwagen

Een wandelwagen is juist bedoeld voor kinderen die al goed zelfstandig rechtop kunnen zitten . Een wandelwagen wordt dan ook gebruikt voor baby’s (die rechtop kunnen zitten) en peuters.

Een wandelwagen is over het algemeen lichter in het gebruik dan een kinderwagen. Bovendien bevindt het zitgedeelte zich meer bij de grond; het zit lager zodat je peuter makkelijker uit zijn wandelwagen kan stappen wanneer dit gewenst is. Maar het meest praktische aan een wandelwagen is toch wel dat het zitgedeelte in verschillende posities kan worden geplaatst.

Zo kan je kind lekker rechtop zitten waardoor hij de wereld nog beter kan ontdekken. Je kan hem iets naar achteren laten leunen en soms zelfs helemaal plat leggen zodat je kind lekker kan slapen. Dat plat leggen is vooral fijn voor baby’s die willen zitten maar hun hoofdje nog niet voor lange tijd overeind kunnen houden. Je kan een aparte wandelwagen kopen maar meestal heb je al een kinderwagen en hoef je enkel het liggedeelte, de reiswieg, te vervangen voor het zitgedeelte waardoor de kinderwagen een wandelwagen wordt. De prijs van een wandelwagen is vaak even hoog als die van een kinderwagen.

combi kinderwagen jillxoxCombi kinderwagen
De combi kinderwagen kan worden gebruikt vanaf de geboorte tot ongeveer 3 a 4 jaar. Combi kinderwagens zijn zowel ingesteld op het kunnen vervoeren van baby’s  als het kunnen vervoeren van peuters/kleuters. Combi kinderwagens hebben dan ook een onderstel dat voor meerdere doeleinden kan worden gebruikt. Zo kan je veelal een bijpassend autostoeltje op de kinderwagen plaatsen zodat je jouw baby al slapend uit de auto zo in de kinderwagen kunt plaatsen zonder hem in zijn slaap te storen.

Een combi kinderwagen heeft vanwege zijn duurzame karakter vaak ook een hogere aanschafwaarde dan wanneer je alleen een kinderwagen of alleen een wandelwagen koopt. Toch ben je als ouder uiteindelijk goedkoper uit bij de aanschaf van een combi kinderwagen doordat je nu meerdere onderdelen ineens koopt. Een combi kinderwagen wordt veelal geleverd als kinderwagen met de mogelijkheid om er een wandelwagen van te maken en te gebruiken als opzet voor het autostoeltje.

Bovendien is een combi kinderwagen ook handig voor baby’s die al vroeg rechtop willen zitten (vanaf een maand of 4) maar nog niet fysiek in staat zijn om dit lang vol te houden. Zo lang je baby nog niet goed zijn hoofdje recht overeind kan houden is het handig wanneer je jouw baby ook weer plat kan laten liggen zodat zijn spieren weer rust krijgen.

buggy-elodie-details-stockholm-stroller-jillxoxBuggy
Een buggy kan je het beste zien als een zeer compacter wandelwagen. Buggy’s zijn handig wanneer je weinig ruimte hebt in huis of in je auto voor een in verhouding grote wandelwagen. Een buggy gebruik je veelal om korte stukken met je peuter te gaan wandelen of even snel voor het boodschappen doen. Een buggy is geschikt voor kinderen die goed rechtop kunnen zitten. Dit is meestal ergens tussen de 6 en 9 maanden en is geheel afhankelijk van de ontwikkeling van een kind.

Meer artikelen uit dezelfde categorie:

Close Menu
×
×

Cart