Design babyuitzet shop je bij Jillxox.nl Ga naar de Webtique

Home » Zwanger » Zwanger regelzaken » Noodkoffertje of Vluchtkoffertje

Noodkoffertje of Vluchtkoffertje

Noodkoffertje of vluchtkoffertje? Wat is het? Dit is een koffer (luiertas, reistas of iets anders mag natuurlijk ook) die vanaf 37 weken zwangerschap klaar moet staan en waarin je de eerste noodzakelijke spullen hebt voor jou en je baby. Omdat je nooit weet hoe een bevalling verloopt,  is het handig om ook voor de aanstaande papa een noodkoffertje te maken.

Spullen voor mama
Hieronder een overzicht van de spullen die je als zwangere en aanstaande mama zoal nodig kan hebben tijdens de bevalling en na de geboorte en die je het beste meeneemt in jouw vluchtkoffertje.  Maandverband/ kraamverband is ter plaatse aanwezig en hoef je niet in jouw vluchtkoffertje te pakken.

Tijdschriften, CD’s en dergelijke
Stel dat je bevalling trager verloopt dan verwacht doordat bijvoorbeeld de weeenactiviteit afneemt. Ook voor na de bevalling kan het prettig zijn indien je in het ziekenhuis moet verblijven om wat leesvoer te hebben. Vaak heb je overigens in het ziekenhuis de mogelijkheid om TV te huren.

vluchtkoffertje klaar? wat neem je zoal mee in jouw noodkoffertje?Eten en drinken
Neem ook wat eten en drinken mee in je vluchtkoffertje. Bevallen kost energie dus is het zaak dat je tussendoor wat eet en drinkt. Afhankelijk van het tijdstip zal de kantine van het ziekenhuis niet tot je beschikking staan. Dextrose (voor extra energie), rijstwafels, mueslirepen en dergelijke vallen niet zwaar op de maag. Neem ook wat extra’s mee in jouw vluchtkoffertje voor manlief.

Kleding
Kleding die makkelijk zit om in te bevallen (t-shirt, pyjama). Sokken/pantoffels (vooral in het geval je in het ziekenhuis moet blijven zijn sokken/sloffen praktisch). Slippers  zijn handig wanneer je in het ziekenhuis moet blijven en je wilt douchen. Badjas voor het geval je het koud krijgt na de bevalling. En vergeet niet jouw toiletartikelen (tandenborstel, tandpasta, deodorant, borstel etc) in je noodkoffertje te pakken. Makkelijk zittende kleding voor na de bevalling (niet te strak, makkelijk aan te doen, positiekleding is aan te bevelen aangezien je buik niet meteen weg is). Borstvoedingskleding en borstvoedingsbh en borstkompressen neem je ook nog mee in jouw noodkoffertje.

 

Ondergoed (string kan je thuislaten aangezien je in eerste instantie gebruik zult maken van de enorme kraamverbanden, dus haal je tent ondergoed maar tevoorschijn).

Overige zaken
Bril/ lenzen/ lenzenvloeistof (je wilt je baby immers graag kunnen zien). Fototoestel en/of camera en vergeet vooral de opladers/kabels, batterijen en eventuele geheugenkaarten niet! Dergelijke belangrijke spullen stop je het beste in je noodkoffertje en haal je tot aan de bevalling niet meer er uit. Kan je het in elk geval niet vergeten. Handige telefoonnummers zoals de kraamzorg zodat alles gereed is wanneer je naar huis mag. Ook het telefoonnummer van je huisarts, ouders en schoonouders kan handig zijn, mocht je om wat voor reden dan ook niet in staat zijn zelf te bellen dan kan het ziekenhuispersoneel dit voor je doen. Neem dus ook je mobieltje mee. Kraambezoekboek zodat het verpleegkundig personeel (kraamafdeling, gynaecoloog, verloskundige etc) dat jullie tijdens of na de bevalling geholpen heeft, ook meteen iets leuks schrijven voor jullie baby. Mocht je nog meer te binnen schieten voor in je noodkoffertje dan pak je dit natuurlijk ook in.

Spullen voor de baby
Wanneer je in het ziekenhuis of bijvoorbeeld kraamhotel bevalt hoef je geen luiers, navelklemmen of andere toiletartikelen voor je baby in het vluchtkoffertje te doen. Dergelijke spullen zullen ter plaatse aanwezig zijn. Wat wel handig is om in je noodkoffertje te doen staat hieronder.

Kleding
Rompertjes (meerdere in het geval jij en je kindje in het ziekenhuis moeten blijven zoals het geval is bij een keizersnede, vroeggeboorte etc). Truitjes/Vestjes/ T-shirtjes/maillot/legging/sokbroekjes/sokjes/slofjes/jas/muts. Beetje afhankelijk van het weer pak je meer of minder in het vluchtkoffertje.

Overige zaken
Autostoeltje.
Deken of voetenzak (vooral bij koud weer kan dit prettig zijn voor de baby aangezien je auto niet zo snel op temperatuur is wanneer deze een tijd heeft stil gestaan). Is het koud buiten/ vriest het dan doe je er verstandig aan om de auto alvast voor te verwarmen voordat je er met jouw newborn baby in stapt. En natuurlijk babyflessen en fopspenen of knuffelspeen niet vergeten! Maar als je wel de babyflessen en fopspenen vergeet in jouw noodkoffertje te pakken, wees dan gerust want in het ziekenhuis hebben ze altijd flessen en speentjes.

Spullen voor papa
Tijdschriften, CD’s om de tijd door te komen. Neem ook wat lekkers mee voor jezelf. Kleding en toiletartikelen (voor het geval jullie moeten overnachten).

En verder allerlei andere dingen die je prettig vindt om mee te nemen en die ervoor zorgen dat je je zoveel mogelijk thuis voelt tijdens de bevalling maar ook eventueel na de bevalling. De Liefs Jill Noodkoffer Groeigids helpt je in elk geval alvast op weg bij het maken van jouw persoonlijke checklist voor jouw noodkoffertje.

Tip
Gebruik de Liefs Jill Noodkoffer Gids als checklist voor jouw eigen noodkoffer. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Meer artikelen uit dezelfde categorie: