Design babyuitzet shop je bij Jillxox.nl Ga naar de Webtique

Home » Zwanger » Zwangerschapskalender » 12 weken zwanger

12 weken zwanger

12 weken zwanger – Yes alweer 5cm! Wanneer je met 9 weken een echo hebt gehad en nu met 12 weken weer een echo krijgt dan zul je verbaasd zijn over hoe groot jouw baby is geworden. Je ziet nu echt een mini-mensje in jouw buik.

Misschien vind je het allemaal nog vrij onwerkelijk en kan je niet geloven dat je na jaren van proberen eindelijk zwanger bent. Of dat na vele miskramen jouw kindje toch echt de magische termijn van 12 weken heeft behaald. Het zien van dit kleine mensje zal daar verandering in brengen. Je kan er nu ook niet meer omheen. Het is geen embryo of foetus meer maar echt een klein mensje. Jouw baby. Jullie kind.

Doordat je met 12 weken zwangerschap een echt mini mensje ziet is het wellicht makkelijker om te beginnen met na te denken over babynamen. Woon je net als veel stellen in Nederland ongehuwd samen dan wil je wellicht dat jouw partner de baby erkend of misschien wil je nog op de valreep trouwen. Ook zal je nu moeten gaan nadenken over kraamzorg en de inrichting van een slaapplek voor je baby. Kortom de weg naar het ouderschap begint nu toch aardig dichtbij te komen. Voordat je het weet zijn de 9 maanden voorbij en kan je genieten van die allereerste ouderschapservaringen. En vergeet het allerbelangrijkste niet. De geboortekaarten!

Je baby plast ook
Met een zwangerschap van 12 weken is je baby in staat om te slikken. Je baby slikt dan ook het vruchtwater in en plast dit ook weer uit. Op een 12 weken echo kan je dan ook zien dat je baby’s maag, nieren gevuld zijn. Dat je baby dus als het ware zijn eigen urine drinkt is niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken. Het hoort er nou eenmaal bij. Als het goed is zul je vanaf nu minder vaak moeten plassen. Dit komt doordat je baarmoeder nu boven je schaambot uitkomt.

Linea Nigra
Vroeg of laat krijgt (bijna) iedere vrouw deze prachtige verticale donkere streep die vanaf je schaambot tot aan je navel reikt of zelfs nog daarboven. De Linéa Nigra ontstaat door de verhoogde productie van het hormoon oestrogeen en is Latijns voor zwarte lijn. Oestrogeen is overigens hetzelfde hormoon wat er voor zorgt dat jouw tepels, beter gezegd, de tepelhof donkerder kleurt en verantwoordelijk is voor de toename van pigmentatie in het gezicht. Het zogenaamde zwangerschapsmasker.  

Wanneer Linea nigra
Sommige vrouwen krijgen al vanaf het prille begin van hun zwangerschap (nog voor de NOD) een Linea Nigra. Anderen krijgen deze pas vanaf het tweede trimester en weer anderen krijgen de Linea Nigra niet te zien. Ook dit is heel normaal en is niets waar je je druk over hoeft te maken. Zwanger zijn is vooral heel veel hormonen. De ene maakt het ene hormoon meer aan dan de ander en daarbij is iedere zwangere vrouw anders. Heb je een zwangerschapsklacht niet, maak je daar dan niet zo druk over.

Geslachtsbepaling door Linea Nigra
De mooiste verhalen ontstaan door de eeuwen heen. Waarbij het ene verhaal wordt overgedragen van moeder op dochter of van vriendin naar vriendin. Zo ontstaan vele fabels die voor velen fabels blijven en voor anderen als de waarheid worden gezien.

Een Linea Nigra die vanaf het schaambot in 1 rechte lijn naar je navel loopt zegt dat jij een jongetje draagt. Kronkelt de lijn iets of loopt deze iets schuin dan verwacht je een meisje. En wat denk jij? Is wat men zegt over de Linea Nigra fabel of feit?

Meer artikelen uit dezelfde categorie:

1e trimester
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13
2e trimester
14 15 16 17 18
19 20 21 22 23
24 25 26 27
3e trimester
28 29 30 31 32
33 34 35 36 37
38 39 40