Design babyuitzet shop je bij Jillxox.nl Ga naar de Webtique

Home » Zwanger » Zwangerschapskalender » 14 weken zwanger

14 weken zwanger

Gefeliciteerd je bent 14 weken zwanger en in het tweede trimester aangekomen! Met 14 weken zwangerschap is het een drukte van jewelste in je buik. Je baby trappelt met zijn beentjes, maakt stapbewegingen, zwaait met zijn armpjes en beweegt zijn vingertjes en teentjes. De meeste zwangeren  met een zwangerschapsduur van 14weken zullen dit nog niet voelen omdat de bewegingen van de baby nog niet krachtig genoeg zijn om te voelen.

Kan ik mijn baby al voelen
Heel soms kunnen vrouwen die 14 weken zwanger zijn van hun eerste, hun baby al voelen. Echter komt dit veel vaker voor bij vrouwen die zwanger zijn van hun tweede of derde baby. Zij weten immers al precies wat je ervaart wanneer je baby beweegt. De meeste vrouwen beschrijven de eerste bewegingen van hun baby als een soort van fladderende aanraking waarbij als het ware de vleugels van een vlinder je aanraken. Ook wordt dit eerste gevoel beschreven als kleine plopjes/ luchtbelletjes die in je buik uiteenspatten.

Wanneer je je baby kan voelen is een beetje afhankelijk van de ligging van je placenta. Heb je een placenta die naar voren ligt, dus aan de kant van je navel, dan is de kans groot dat je pas  vrij laat je baby gaat voelen. De bewegingen van je baby moeten nu immers eerst via de placenta naar je buik gaan. Ligt je placenta niet in de weg, dus bijvoorbeeld naar achter, dan kan je je baby al vrij vroeg voelen. Ook wanneer dit je eerste zwangerschap is.

Het is nu dus gewoon een kwestie van wachten op die allereerste beweging, een teken van leven.

Ademhalingsoefening
Om die allereerste bewegingen te kunnen voelen, kan je het beste een rustmomentje in lassen waarbij je een ademhalingsoefening doet zodat je optimaal ontspant. Gewoon even lekker op de bank ploffen of op bed. Je verstand op nul en adem langzaam in (je buik gaat nu naar buiten, wordt bol) en langzaam weer uit (je buik gaat naar binnen, wordt platter). En dan ineens is daar die eerste o zo prachtige beweging van jouw baby die voelbaar is. Die allereerste bewegingen zijn overigens alleen voor jou voelbaar. De aanstaande vader zal nog een paar weken langer moeten wachten.

Obstipatie

Wanneer je 14 weken zwanger bent razen er een boel hormonen door jouw lijf die de boel op zijn kop zetten. Zo ook jouw spijsvertering. Doordat je hele spijsvertering een stuk trager en anders is gaan werken, kan je last krijgen van obstipatie. Obstipatie kan overigens ook al eerder of later dan 14 weken zwangerschap voorkomen. Maar misschien heb je zelfs helemaal nergens last van.

Tip
Een verstopping kan je voorkomen door veel (water) te drinken, te bewegen en voldoende fruit en vezels te eten. Eet gedroogde pruimen, yoghurt of bijvoorbeeld een sinaasappel of kiwi op een nuchtere maag. Ook mag je de rozenbottelsiroop drinken die is ontwikkeld voor verstoppingen. Koop je gewoon bij de supermarkt. Ook vezels (beschikbaar bij de natuurvoedingsafdeling van de supermarkt) aan je voeding toevoegen wil wonderen doen.

Wist je dat
Als je 14 weken zwanger bent, is jouw baby ongeveer zo groot als een bankpasje.

Meer artikelen uit dezelfde categorie:

1e trimester
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13
2e trimester
14 15 16 17 18
19 20 21 22 23
24 25 26 27
3e trimester
28 29 30 31 32
33 34 35 36 37
38 39 40