Design babyuitzet shop je bij Jillxox.nl Ga naar de Webtique

Home » Zwanger » Zwangerschapskalender » 18 weken zwanger

18 weken zwanger

Je bent nu 18 weken zwanger en wellicht voel je je op en top zwanger. Die heerlijke zwangerschapsgloed straalt van je gezicht. Nu is het moment om te genieten van je zwangerschap door er lekker op uit te trekken.

Ga lekker zwemmen, doe aan yoga, neem een zwangerschapsmassage of geniet nog even van je partner en het kind of kinderen die je al hebt. Na de bevalling wordt alles namelijk anders. Vooral wanneer dit je eerste kind is of je tweede zul je merken dat deze wereldburger je wereld (nog meer) op zijn kop zet.

Psychische voorbereiding op het ouderschap
Over je zwangerschap en de hoe je baby zich in jouw buik ontwikkelt zul je genoeg informatie kunnen vinden op internet. Ook over de vele bevallingen die verbazingwekkend goed gingen of die juist eindigden in een drama vindt je meer dan genoeg informatie over op het web.

Jammer genoeg is de informatie over het ouderschap zelf een stuk beperkter. Niemand vertelt je dat het ouderschap best zwaar kan zijn. Niemand waarschuwt je ervoor dat je het ouderschap niet moet onderschatten.

Als je voor het eerst ouder wordt of wanneer er een tweede kindje bijkomt dan kan dit best zwaar zijn vooral wanneer je als ouder degene bent die verantwoordelijk is voor de opvoeding. Het kan soms zo erg zijn dat je met je handen in het haar stilletjes in een hoek zit huilen omdat dit meer is dan je had verwacht.

Ouderschap is een leerproces
Wanneer je beseft dat je aan een nieuwe ontdekkingsreis begint waarbij je net als je pasgeboren baby moet leren om te lopen, dan weet je dat je nooit klaar bent met je studie ouderschap. Dat je meteen na de geboorte de stempel papa en mama krijgt wil nog niet zeggen dat je vanaf dat moment een volleerd ouder moet zijn. Dat je geen fouten mag maken, dat je niet om hulp mag vragen omdat de maatschappij en misschien jij zelf er vanuit gaat dat je instinctief de perfecte ouder bent. De werkelijkheid is echter anders want om een perfecte ouder te zijn moet je leren. Leren van de ontwikkelingen van je kind en zul je hierin mee moeten ontwikkelen, moeten groeien.

En of je dan uiteindelijk de perfecte ouder bent…tja dat zul je aan je kinderen moeten vragen, zij zijn namelijk de enige echte jury die jou kan vertellen of je geslaagd bent of niet.

Wist je dat
Je baby al weer zo’n 14 cm groot is.
Je baby het merkt wanneer jij je hand op je buik legt. Als reactie zal hij er naar toe zwemmen. Lekker warm.

Tip
Lees boeken en magazines over ouderschap en deel je ervaringen met vrienden, vriendinnen en je ouders. Je zult zien dat je niet de enige bent. Schaam je je een beetje voor hetgeen waar je mee zit? Dan is het bezoeken van een forum ideaal. Daar kan je anoniem je ervaringen en vragen delen. 

 

Meer artikelen uit dezelfde categorie:

1e trimester
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13
2e trimester
14 15 16 17 18
19 20 21 22 23
24 25 26 27
3e trimester
28 29 30 31 32
33 34 35 36 37
38 39 40