Design babyuitzet shop je bij Jillxox.nl Ga naar de Webtique

Home » Zwanger » Zwangerschapskalender » 21 weken zwanger

21 weken zwanger

In week 21 van jouw zwangerschap per week ben je net voorbij de belangrijke 20 weken mijlpaal en zit het grootste gedeelte van jouw baby’s ontwikkeling erop. Je baby zal de resterende weken vooral groter en zwaarder worden. Het hart gaat krachtiger slaan, de benen worden langer en misschien ontdek je zelfs een dag – en nachtritme in je baby’s bewegingen.

Kindsbewegingen
De eerste bewegingen van je baby mag je ergens tussen de 16 en 25 weken verwachten. Of je je baby eerder of later voelt is afhankelijk van verschillende factoren zoals jouw lichaamsvet, de grootte van de baby, de hoeveelheid vruchtwater, hoeveel jezelf beweegt en de plaats van de placenta. Wanneer dit niet je eerste voldragen zwangerschap is dan zul je bij een tweede en volgende kind de bewegingen van je baby wellicht eerder opmerken en de bewegingen ook als zodanig herkennen. Hoe meer jouw zwangerschap het derde trimester nadert des te beter zul je jouw baby voelen bewegen. Soms zul je misschien zelfs schrikken van de kracht waarmee jouw baby zich in jouw buik beweegt.

De meeste moeders voelen hun baby het meest bewegen wanneer ze rustig zitten of al op bed liggen. De reden hiervoor is dat overdag je baby in slaap wordt gewiegd doordat jij in de weer bent. Wanneer jij wilt slapen is je baby dus hoogstwaarschijnlijk wakker.

Ik voel mijn baby niet
Als aanstaande moeder kan je niet wachten tot het eindelijk zover is en je jouw baby begint te voelen. Maak je echter geen zorgen als je jouw baby rond de 25 weken nog niet hebt gevoeld of niet zeker weet of de dingen die je voelt de bewegingen van je baby zijn. Naarmate je baby groeit zul je zeer zeker het verschil kunnen voelen tussen rommelende darmen en de bewegingen van je baby. Vraag anders je verloskundige om advies wanneer je je zorgen maakt.

Wanneer je jouw baby wel al voelde bewegen en de bewegingen nemen ineens af of zijn gestopt, raak dan niet meteen in paniek. Ga even rustig zitten en wacht of je baby zich gedurende een tijdsbestek van ongeveer 2 uur bij jouw meldt door ongeveer zo’n 10 bewegingen te maken. Doe dit op een tijdstip waarop je van je baby gewend bent dat hij of zij iets van zich laat ‘horen’. Zijn de twee uur voorbij en voel je nog niks. Probeer het dan op een later tijdstip nog een keer. Indien je baby zich tot dan nog niet heeft gemeld of te weinig van zich heeft laten horen, bel dan je verloskundige voor advies.

Overigens kan je altijd gedurende jouw zwangerschap een beroep doen op je verloskundige wanneer jij je ongerust maakt. Bel liever een keertje extra dan dat je je misschien onnodig zorgen maakt.

Op vakantie
Als je nog niet op vakantie bent geweest of nog een vakantie wilt plannen, dan is het tweede trimester en met name vanaf 20 weken de ideale periode om op vakantie te gaan. Puur omdat de meesten moeders meer energie hebben en de meeste zwangerschapsklachten verdwenen zijn. Informeer bij je verloskundige of je vakantiebestemming geschikt is voor zwangeren en of je eventueel inentingen nodig hebt.

Meer artikelen uit dezelfde categorie:

1e trimester
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13
2e trimester
14 15 16 17 18
19 20 21 22 23
24 25 26 27
3e trimester
28 29 30 31 32
33 34 35 36 37
38 39 40