Design babyuitzet shop je bij Jillxox.nl Ga naar de Webtique

Home » Zwanger » Zwangerschapskalender » 23 weken zwanger

23 weken zwanger

In week 23 van je zwangerschap per week heeft je baby nu ook vingernageltjes! Maar wat nog belangrijker is, is dat de bloedvaten in de longen zich beginnen te ontwikkelen. De botjes in het oor beginnen harder te worden en het lijfje groeit nu meer in verhouding. Veel zwangeren zullen hun baby in deze periode veelvuldig voelen bewegen. Misschien kan jij je baby zelfs ook al aan de buitenkant van je buik zien bewegen.

Harde buik

Harde buiken of ook wel braxton hicks, valse weeën,oefenweeën of voorweeën genoemd zijn niets meer dan een toevallige samentrekking van spieren. Hoe verder de zwangerschap vordert des te vaker zul je een harde buik ervaren als voorbereiding op de bevalling van jouw kindje. Dat je een harde buik hebt wil dus niet zeggen dat bevalling is begonnen.

Zo nu en dan een harde buik is niet erg maar als je bijvoorbeeld per uur heel wat harde buiken hebt, die met regelmatig terugkomen (bijvoorbeeld iedere 5 minuten), dan is het verstandig om contact op te nemen met je verloskundige. Natuurlijk kan je ook contact opnemen met je verloskundige wanneer je je zorgen maakt of je het aantal harde buiken dat je ervaart veel is of dat het aantal normaal is.

Harde buiken doen geen pijn en verschijnen zo nu en dan.

Zwangerschapsverlof

Als je aan het werk bent dan is het verstandig om je zwangerschapsverlof te bespreken met je werkgever. Zo weet hij en jij wanneer je laatste werkdag is en wanneer je na de bevalling weer begint met werken. Dit zorgt ervoor dat zowel jij als je werkgever voldoende tijd hebben om jouw werk over te dragen zodat je straks zorgeloos van je zwangerschapsverlof en bevallingsverlof kunt genieten.

Tip
Doordat je buik groter en groter wordt kan het zijn dat je dit ook merkt aan het oprekken van je huid. Dit zorgt voor een soms ietwat jeukend/ trekkerig gevoel. Smeer je huid goed in met vochtinbrengende crèmes en lotions. Zo beperk je de kans op eventuele striae.

Meer artikelen uit dezelfde categorie:

1e trimester
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13
2e trimester
14 15 16 17 18
19 20 21 22 23
24 25 26 27
3e trimester
28 29 30 31 32
33 34 35 36 37
38 39 40