Design babyuitzet shop je bij Jillxox.nl Ga naar de Webtique

Home » Zwanger » Zwangerschapskalender » 24 weken zwanger

24 weken zwanger

Wanneer je 24 weken zwanger bent, begint je baby zwaarder te worden door de toename van vet en spieren. Vanaf deze week is er volgens geleerden ook een kans van overleven bij een vroeggeboorte. We gaan er niet vanuit dat je bevalt maar misschien wil je toch weten wat de signalen zijn die kunnen wijzen op een vroeggeboorte.

Vroeggeboorte
We spreken van vroeggeboorte of premature bevalling wanneer je langer dan 22 weken zwanger bent en/ of voor je 37ste zwangerschapsweek bevalt. Een bevalling die plaatsvindt van 22 weken tot en met 32 weken worden extreme prematuriteit genoemd. Zwangerschappen die spontaan op gang komen of worden afgebroken voor de 22ste zwangerschapsweek noemt men een miskraam.

Signalen vroeggeboorte
Hoewel het lastig is om met zekerheid te zeggen dat je een vroeggeboorte hebt (vooral wanneer je zwanger bent van je eerste kind en zwanger zijn sowieso nieuw voor je is), zijn er toch een aantal punten die door jou eenvoudig te herkennen zijn en waar je alert op moet zijn. Wanneer je weet wat de signalen zijn van een vroeggeboorte dan kan je vroegtijdig hulp inschakelen en kan een vroeggeboorte wellicht worden voorkomen.

Sommige signalen van vroeggeboorte liggen voor de hand, anderen zullen iets lastiger te herkennen zijn:

Weeën/ harde buiken; wanneer je een soort van krampachtig, samentrekkend gevoel hebt in je onderbuik (van je baarmoeder) die met een bepaalde regelmaat komt (om de 10 of 5 minuten) dan kan dit wijzen op weeën.  

Een doffe pijn in je rug die komt en gaat of juist aanhoudt en die niet verdwijnt na bijvoorbeeld een warme douche, kruik of het aannemen van een andere positie;

Buikkrampen in je onderbuik (met of zonder diaree)/ menstruatieachtige krampen;

Drukkend gevoel op het schaambot of vagina;

Meer vaginale afscheiding/ verandering van afscheiding zoals bijvoorbeeld vochtverlies (breken van de vliezen) vanuit de vagina of bloedverlies;

Het hebben van griepachtige symptomen zoals misselijk, overgeven, diaree;

De baby een stuk minder voelen bewegen dan je gewend bent.

Aangezien iedere zwangerschap anders is en iedere persoon uniek, kan het zo zijn dat je of alle symptomen hebt of slechts 1 symptoom. Omdat je niet opgeleid bent om ernstige symptomen te onderscheiden van symptomen/ klachten die horen bij een zwangerschap doe je er verstandig aan om contact op te nemen met je behandelend arts, zoals verloskundige of gynaecoloog.  De arts zal in het geval van een dreigende vroeggeboorte de medische kant met je doornemen zodat je ongeveer weet wat je te wachten staat.

Meer artikelen uit dezelfde categorie:

1e trimester
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13
2e trimester
14 15 16 17 18
19 20 21 22 23
24 25 26 27
3e trimester
28 29 30 31 32
33 34 35 36 37
38 39 40