Design babyuitzet shop je bij Jillxox.nl Ga naar de Webtique

Home » Zwanger » Zwangerschapskalender » 26 weken zwanger

26 weken zwanger

Nu je 26 weken zwanger bent, heeft jouw baby weer een belangrijke mijlpaal bereikt. Als je 26 weken zwanger bent, is je baby namelijk voor het eerst levensvatbaar.

Levensvatbaar
Levensvatbaar wil niets anders zeggen dan dat jouw baby een kans heeft op overleven buiten de baarmoeder. Je baby wordt in dit geval dan prematuur geboren en zal nog enige weken in een couveuse moeten blijven om aan te sterken. Mocht je om wat voor reden dan ook denken dat de bevalling begonnen (gebroken vliezen, veel harde buiken, weeën etc) is, bel dan je verloskundige.

Kortademig
Wanneer je 26 weken zwanger bent kan het zijn dat je last krijgt van kortademigheid. Je bent wat sneller buiten adem dan anders. Dit is helemaal niet erg en zelfs erg logisch. Bedenk maar eens dat wanneer je zwanger bent al jouw ingewanden naast de baby ook nog een plek moeten krijgen in jouw lijf. Dit betekent dat jouw ingewanden zoals darmen, maag en longen lichtelijk in de verdrukking komen. Als partner kan je kortademigheid ook bij jezelf nabootsen door bijvoorbeeld een flinke zak aardappelen op je borst te leggen. Je zult merken dat ademhalen nog wel gaat, maar dit wel een stuk lastiger is.

Zo zie je maar weer dat je als zwangere 9 maanden lang bezig bent om een topprestatie te leveren! Iedere dag weer.

Wist je dat
Je baby is nu iets groter dan een liniaal van 30cm, namelijk 33cm.
Je baby nu zo hard schopt dat je er pijnlijke ribben van kunt krijgen.
Je baby nu ook een dag en nachtritme heeft.

Tip
Wellicht zul je binnenkort een bevallingsgesprek hebben met de verloskundige of gynaecoloog. Je bespreekt dan onder meer waar je gaat bevallen en vooral wat je moet doen wanneer de bevalling begint. Schrijf voor jezelf alle vragen op die je hebt over de bevalling en vergeet daarbij ook niet om eventuele angsten te vermelden. Aangezien de partner vaak aanwezig is bij de geboorte is het handig om ook je partner wat vragen op te laten schrijven.

Meer artikelen uit dezelfde categorie:

1e trimester
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13
2e trimester
14 15 16 17 18
19 20 21 22 23
24 25 26 27
3e trimester
28 29 30 31 32
33 34 35 36 37
38 39 40