Design babyuitzet shop je bij Jillxox.nl Ga naar de Webtique

Home » Zwanger » Zwangerschapskalender » 27 weken zwanger

27 weken zwanger

Gefeliciteerd! Je bent nu 27 weken zwanger. Aan het eind van week 27 begint het derde en laatste trimester. In deze week zullen vooral de hersenen van je baby zich volop ontwikkelen. Je doet er daarom goed aan om vette vis te eten of visolie capsules te slikken om zo de hersenontwikkeling van je baby te ondersteunen.

 

Urine verlies
De longen blijven zich ontwikkelen en je baby zal ook weer een groeispurt maken. Deze groei kan je merken aan jouw eigen gewichtstoename of  bijvoorbeeld doordat je wat licht urine verliest wanneer je ontzettend hard moet lachen of niest. Hier hoef je je niet druk over te maken. Dit is heel normaal en is te wijten aan hormonen en de baarmoeder die wat meer druk uitoefent op je blaas.

Voor jezelf zal je het wellicht prettig vinden om dergelijke incidentjes op te vangen met een inlegkruisje. Wat je daarnaast nog kunt doen is je bekkenbodemspier trainen.

Navelstreng
Een navelstreng is ongeveer 55 cm lang en voorziet jouw baby van de nodige zuurstof en voedingsstoffen. Op de 20 weken echo heb je waarschijnlijk ook de 2 slagaders en ader bekeken die in de navelstreng zitten. Wat men echter niet vertelt is dat tussen deze aders een soort gelei zit (Gelei van Wharton) die ervoor zorgt dat de aders niet geplet worden of in de verdrukking komen door het getuimel van jouw baby. De gelei geeft de navelstreng ook zijn soepelheid waardoor het haast onmogelijk is voor je kindje om verstrengeld te raken in de navelstreng. Heel soms komt het voor dat een kindje verstrengeld raakt in zijn navelstreng oftewel navelstrengomstrengeling, maar dat is meestal pas het geval op het moment van bevalling.

Dit klinkt allemaal erg eng, maar dat is het niet. Je moet je voorstellen dat wanneer je een elastiekje in een glas water laat vallen en je vervolgens met een lepel in het glas roert, de kans bestaat dat het elastiekje om de lepel komt te zitten. Zo gaat het dus ook met jouw baby en de navelstreng.

Zuurstof tekort door Navelstrengomstrengeling
Pas tegen het eind van de zwangerschap wanneer de bevalling nadert, dan kan een navelstreng om de nek van je kindje voor complicaties zorgen. Je kindje kan dan zuurstof tekort hebben. Dit merk je vaak direct na de geboorte doordat een kind wat blauw van kleur is of pas later begint met ademen of huilen.

Gelukkig zijn gynaecologen en verloskundigen opgeleid om een dergelijke complicatie al in een vroeg stadium vast te stellen.

Wist je dat
Na de geboorte zorgt het gelei van Warton ook voor het natuurlijk afknellen van de bloedvaten in de navelstreng. Hierdoor stroomt er geen bloed meer naar je baby.
Wanneer je  27 weken zwanger bent je baby ongeveer 34cm is.

Tip
Heb je al klossen geregeld voor je kraambed? Zo niet dan wordt het nu toch echt de hoogste tijd! Klossen en andere benodigdheden kan je eenvoudig lenen via de thuiszorg.

Meer artikelen uit dezelfde categorie:

1e trimester
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13
2e trimester
14 15 16 17 18
19 20 21 22 23
24 25 26 27
3e trimester
28 29 30 31 32
33 34 35 36 37
38 39 40