Design babyuitzet shop je bij Jillxox.nl Ga naar de Webtique

Home » Zwanger » Zwangerschapskalender » 30 weken zwanger

30 weken zwanger

Wauw, alweer 30 weken zwanger! Nu schiet het echt op. Je zult merken dat je gewicht steeds meer toeneemt in de komende weken zodat je rond 36 weken zwangerschap echt op je zwaarst zult zijn. Het hoofd van je baby is nu ook eindelijk in verhouding met de rest van zijn lijf waardoor hij er met ruim 38cm al echt als een pasgeboren baby uitziet.

Ogen open
Als je 30 weken zwanger bent opent een foetus nu als reflex zijn ogen met enige regelmaat. Dit is ook te zien tijdens een 3D echo waarbij men gebruik maakt van de nieuwste cameratechniek. Het openen van de ogen moet je echter niet verwarren met de zwarte rondingen die je aan kunnen staren wanneer je een echo in 2D bekijkt. Ogen bestaan namelijk voor het grootste gedeelte uit water. Water wordt tijdens een 2D echo in zwart weergegeven net als het vruchtwater.

Ook heeft je baby het in de gaten wanneer jouw buik wordt blootgesteld aan fel zonlicht. Op kunstmatig licht van lampen en normaal daglicht zal je kindje niet zo snel reageren omdat dit qua intensiteit niet in de buurt komt van zonnestralen.

Mocht je dus in je derde trimester zitten tijdens de zomer of gedurende jouw zomervakantie dan kan het zijn dat jouw kindje heftig protesteert door flink te bewegen. Bedek dan gewoon je blote buik of zoek de schaduw op. Sowieso is de schaduw beter voor jou en je baby. Zo zorg je er tevens voor dat jullie het niet te warm krijgen en een zonnesteek oplopen.

Help ik word dikker
Mocht je tot nu toe nog vrij weinig zijn aangekomen tijdens je zwangerschap dan zal daar voor de meeste zwangeren als je 30 weken zwanger bent, nu toch echt verandering in komen. Het derde trimester staat namelijk voor gewichtstoename en groei. Gewichtstoename bij je baby komt voornamelijk doordat hij steeds meer vet opslaat welke hij na de geboorte gebruikt als natuurlijke reserve. Ook groeit je baby nog iets in lengte. Deze groei en het vasthouden van vocht zorgt ervoor dat ook jij in omvang toeneemt waardoor je misschien liever niet meer op de weegschaal staat.

Zo lang je gezond blijft eten en bewegen tijdens je zwangerschap zul je zien dat al die kilo’s die je bent aangekomen vrij snel na de geboorte weer verdwijnen. Heb je tijdens je zwangerschap overdreven veel gesnoept of supervet gegeten dan kan het zijn dat je extra kilo’s bent aangekomen die los staan van je zwangerschap. Ook wanneer je een keizersnede hebt gehad zal je merken dat de zwangerschapskilo’s minder snel verdwijnen dan je lief is doordat je simpelweg rust moet houden zodat je goed herstelt van deze zware buikoperatie.

Seks
Veel zwangeren vragen zich af of ze met 30 weken zwanger (dus in hun derde trimester) nog wel seks mogen hebben. In principe mag je gedurende de hele zwangerschap naar hartenlust seks hebben tenzij er medische redenen zijn om dit niet te willen. De verloskundige zal je hierop wijzen indien dit voor jou van belang is.

Gedurende de zwangerschap kan je onder invloed van hormonen juist meer zin in seks hebben dan anders, of misschien heb je helemaal geen zin meer. Sommige mannen zijn bang dat ze de baby beschadigen met hun penis (wat absoluut onmogelijk is. Het mannelijk lid kan veel maar dat nou ook weer niet) of dat de baby schade ondervindt van de samentrekking van de baarmoeder door een orgasme. Maak je daar niet druk om. Jullie baby zit goed beschermd in jouw buik, praat anders ook over jouw angsten met de verloskundige.

Wellicht zit de meeste uitdaging vanaf 30 weken zwanger in het vinden van geschikte posities aangezien je er nu uitziet als een grote tuimelaar.

Tip
Praat met je partner over eventuele onzekerheden aangaande je uiterlijk of angsten aangaande jullie baby. Het zal je wellicht verbazen dat jouw partner wellicht met dezelfde (onnodige) angsten worstelt als jij.

Meer artikelen uit dezelfde categorie:

1e trimester
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13
2e trimester
14 15 16 17 18
19 20 21 22 23
24 25 26 27
3e trimester
28 29 30 31 32
33 34 35 36 37
38 39 40