Design babyuitzet shop je bij Jillxox.nl Ga naar de Webtique

Home » Zwanger » Zwangerschapskalender » 31 weken zwanger

31 weken zwanger

Alweer 31 weken zwanger. Het schiet nu toch wel al lekker op. Of merk je daar nog niets van omdat je slapeloze nachten hebt van een baby die je steeds uit je slaap houdt. Troost je dan met het feit dat al die bewegingen je alleen maar vertellen dat je baby het goed maakt: je hebt een gezonde actieve baby.

Buik zit in de weg
Hoewel je ontzettend trots bent op je groeiende buik zal deze je ook steeds meer in de weg gaan zitten. De normale dingen die je voorheen moeiteloos deed kosten je nu steeds meer moeite. Even boodschappen doen duurt door jouw gewaggel een eeuwigheid. Even je benen scheren of je even snel aankleden kan voor grote frustraties zorgen. Vooral wanneer dit je tweede of zoveelste zwangerschap is merk je dat je buik al eerder groot is dan bij jouw eerste zwangerschap.

Verg nu dan ook niet zoveel van jezelf en sta jezelf toe om even pas op de plaats te maken. Je bent immers al druk genoeg met zwanger zijn. Zwanger zijn vergt veel van jouw lijf en kan vergeleken worden met topsport. Alles draait immers op volle toeren om jou en jouw baby goed door deze zwangerschap te loodsen.

Vraag om hulp
Wat veel zwangere vrouwen vergeten is dat ze best wat hulp mogen vragen aan hun omgeving. Juist omdat ze alleen maar zwanger zijn en dus niet ziek zijn, willen zwangeren zich niet aanstellen en pushen ze zichzelf tot het uiterste. Dit zorgt voor onnodig veel harde buiken, steken in schaamstreek en lage rugklachten. Die laatste twee kunnen overigens een voorbode zijn voor bekkenklachten. Dus mocht je jezelf hierin herkennen doe het dan rustiger aan.

Toegeven aan zwangerschapsongemakken is geen zwakte, maar laat juist zien dat jij de gezondheid van jouw kindje en die van jou belangrijk vindt.


Zwangerschapsklachten
In deze periode kan je ook weer wat meer last krijgen van een wat zeurend gevoel in je onderbuik doordat je baarmoeder net als je baby in rap tempo groeit.

Lage rugpijn en pijnlijke steken rondom het schaambot/ de schaamstreek kunnen wijzen op bekkenklachten. Bekkenklachten zijn te voorkomen door jezelf als zwangere te gedragen en het rustiger aan te doen. Geen zware boodschappen tassen tillen. Natuurlijk kan je die tas met boodschappen nog tillen, maar wanneer je dit doet zul je merken dat je klachten erger worden of misschien wel weer terug komen. Wees dus niet zo koppig en laat je helpen.

Ook het huishouden van boven tot beneden doen is iets wat je niet meer in een (mid)dagje doet doordat je sneller uitgeput raakt. Vergeet niet dat al je organen steeds compacter op elkaar gaan zitten wat jou bij het ademhalen belemmert. Probeer niet meer alles in één keer te doen of binnen een bepaalde tijd maar kijk wat je kunt doen en laat je helpen waar nodig.

Tip
Het beste wat je kan doen om deze laatste periode, het derde trimester, goed door te komen is om je te focussen op de bevalling en de komst van jullie baby. Geniet nog even van die laatste weken want geloof het of niet, je gaat dat getrappel straks nog missen.

Het klinkt wellicht overdreven maar toch zijn er zwangeren die zichzelf en hun ongeboren baby onbedoeld in gevaar brengen door bijvoorbeeld iets simpels als ramen zemen. Door de groeiende buik is je evenwicht wat verstoord waardoor je sneller uit balans raakt. 

Wist je dat
Een bevalling uit drie fasen bestaat: ontsluitingsfase (latente fase), actieve fase waarin je daadwerkelijk bevalt en de nageboorte fase.

Meer artikelen uit dezelfde categorie:

1e trimester
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13
2e trimester
14 15 16 17 18
19 20 21 22 23
24 25 26 27
3e trimester
28 29 30 31 32
33 34 35 36 37
38 39 40