Design babyuitzet shop je bij Jillxox.nl Ga naar de Webtique

Home » Zwanger » Zwangerschapskalender » 32 weken zwanger

32 weken zwanger

Als je 32 weken zwanger bent is je baby al ruim 40 cm groot en weegt bijna 2kg. De eindspurt wordt nu echt genomen en wellicht dat je dit merkt aan jouw gewicht doordat je ongeveer 500 gram oftewel 1 pond per week aankomt. Gelukkig gaat ongeveer de helft daarvan, 250 gram, direct naar je baby.

Nu de bevalling per week dichterbij komt, heb je wellicht steeds meer vragen over je bevalling. Zoals wanneer weet je dat de bevalling begint, wat is ontsluiting, waar wil je bevallen, welke personen wil je bij de bevalling hebben, wat te doen bij een stuitligging en er dus sprake is van een stuitbevalling en bijvoorbeeld de Pijn tijdens de bevalling. Al deze vragen verwerk je in het geboorteplan.

 

Geboorteplan
In een Geboorteplan  geef je dus eigenlijk invulling aan hoe jij de geboorte van je kind ziet. Je beschrijft waar je wilt bevallen (kraamhotel, ziekenhuis, thuis bevallen). Wie bij de bevalling aanwezig moet zijn, zodat je deze personen ruim van tevoren kunt vragen om deel uit te maken van de bevalling. Afhankelijk van de plaats van bevalling kan je aardig zelf bepalen hoe je wilt bevallen. Bijvoorbeeld met behulp van een baarkruk of in bad. Met of zonder pijnbestrijding. En zo ja wat voor pijnbestrijding zou je willen gebruiken en vooral welke niet ivm medicatie. En zo zijn er nog tal van aandachtspunten die je helpen om jouw bevalling en de geboorte van jullie kindje helder in beeld te krijgen zodat de bevalling zo soepel mogelijk verloopt.

Door dergelijke zaken van te voren helder te hebben weet je bijvoorbeeld dat een ruggenprik ervoor kan zorgen dat de bevalling langzamer en minder soepel verloopt dan verwacht. Doordat je van onder verdooft bent, voel je minder hoe je perst. Bovendien helpt een geboorteplan je tevens bij de geestelijke voorbereiding. Door veel te lezen over het verloop van een bevalling creëer je rust bij jezelf. Rust is heel belangrijk omdat je je zo beter kunt focussen op de bevalling en de bijbehorende pijn.

Daarbij geeft een geboorteplan je toch nog een beetje het gevoel dat je de regie in handen hebt tijdens deze zeer bijzondere ervaring die voor iedere vrouw uniek is.

Bevallingsgesprek met verloskundige
Je verloskundige zal rondom jouw 30 weken zwangerschap informeren naar jouw wensen aangaande de bevalling en de dagen erna. Dit verwerkt zij op haar manier ook in een soort geboorteplan zodat zij jou straks zo goed mogelijk kan begeleiden tijdens de bevalling. Wanneer het om medische redenen voor jou niet mogelijk is om thuis te bevallen of bijvoorbeeld vaginaal te bevallen dan zal de verloskundige je hier ook over inlichten. Samen kunnen jullie dan bekijken wat er zoal wel mogelijk is.

Dus mocht je geen geboorteplan hebben gemaakt, maak je niet druk want zonder dat je het weet wordt er naar jouw wensen en verwachtingen geïnformeerd met betrekking tot de bevalling.

Wist je dat
Had je tijdens of na de vorige zwangerschap last van aambeien dan is het hoogstwaarschijnlijk dat je bij een nieuwe zwangerschap weer aambeien zult krijgen.

Meer artikelen uit dezelfde categorie:

1e trimester
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13
2e trimester
14 15 16 17 18
19 20 21 22 23
24 25 26 27
3e trimester
28 29 30 31 32
33 34 35 36 37
38 39 40