Design babyuitzet shop je bij Jillxox.nl Ga naar de Webtique

Home » Zwanger » Zwangerschapskalender » 33 weken zwanger

33 weken zwanger

Je bent al weer 33 weken zwanger. Nog even en je kan jullie wonder in het echt bewonderen. Die kleine voetjes, handjes en ja, zelfs dat hele zachte huiltje is iets dat prille ouders prachtig vinden. Het is zo onvoorstelbaar dat dat kleine mensje jullie kindje is. Jullie baby is nu zo’n 42cm en weegt ongeveer 2kg.

Maar tot het zover is, zul je merken dat je niet meer zo flink kunt doorstappen omdat je last hebt van één van de vele bijkomende zwangerschapskwaaltjes zoals kortademigheid of steken rond de schaamstreek. Ook zul je merken dat jouw verleidelijke loopje er alles behalve verleidelijk uitziet doordat je steeds meer op een pinguïn begint te lijken: je waggelt.

Moeite met slapen
Veel vrouwen vinden het vooral in het derde trimester moeilijk om lekker te slapen met als gevolg korte nachten en vermoeidheid. De meeste slaapproblemen die in het derde trimester van je zwangerschap ontstaan, zijn het gevolg van:

– je groter wordende buik;
– brandend maagzuur
– beenkrampen
– veelvuldig plassen

De meeste slaapproblemen kunnen eenvoudig verholpen worden. Probeer eens onderstaande tips uit.

Slaaptips
– tabletten die brandend maagzuur tegengaan zijn echt een uitkomst voor wie hier veel last van heeft;
borstvoedingskussen of een gewoon kussen ter ondersteuning van je rug en/ of buik zodat je lekker op je zij kunt liggen of met je bovenlijf juist iets hoge ligt dan je onderlijf waarmee je tevens brandend maagzuur voorkomt;
– warme melk voor het slapen gaan;
– ontspannen door voordat je gaat slapen even een ontspannende oefening te doen zoals bijvoorbeeld een ademhalingsoefening;

Positie foetus
Mocht je last hebben van een drukkend gevoel of pijnlijke steken in de schaamstreek dan kan dit komen doordat je kindje tegen het bekken aan drukt. Je baby is aan het indalen. Of dit daadwerkelijk zo is zie je terug op je zwangerschapskaart onder het kopje ligging. Je ziet hierop dan een houding getekend en/of beschreven in een afkorting zoals CBib of Cibi. Pas wanneer je kindje volledig is ingedaald is de uiteindelijke bevallingspositie voor je baby bepaald.

De zogenaamde achterhoofdsligging is de meest ideale ligging voor jou en je baby omdat je baby zich tijdens de bevalling in deze houding het beste kan aanpassen aan de vorm van jouw bekken. Ligt je baby niet in de ideale bevallingspositie dan is het hoogstwaarschijnlijk dat je baby in een stuit ligt. Als er sprake is van een stuitligging dan zal bijna altijd een keizersnede worden uitgevoerd.

Wist je dat
Indien je baby rond de 37 weken zwangerschap nog steeds in een stuitligging ligt, er eerst nog geprobeerd kan worden om je kindje te draaien. Voor die tijd heeft dit geen zin omdat je baby toch nog een beetje ruimte heeft om weer terug te draaien.

Tip
Ga je al met 34 weken je zwangerschapsverlof in, dan kan het zijn dat je het nu extra druk hebt. Pak geen nieuwe projecten op en houd je voornamelijk bezig met het overdragen van je werkzaamheden. Vermijd stress. Stress kan zorgen voor een minder goede doorbloeding van de baarmoeder wat weer gevolgen kan hebben voor jouw zwangerschap en jullie baby. Laat je vooral niets opdringen door leidinggevenden. Iedereen is als het goed is al tijden op de hoogte van jouw geplande zwangerschapsverlof. Voel je dus niet schuldig wanneer je even niet dat beetje extra doet.

Meer artikelen uit dezelfde categorie:

1e trimester
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13
2e trimester
14 15 16 17 18
19 20 21 22 23
24 25 26 27
3e trimester
28 29 30 31 32
33 34 35 36 37
38 39 40