Design babyuitzet shop je bij Jillxox.nl Ga naar de Webtique

Home » Zwanger » Zwangerschapskalender » 36 weken zwanger

36 weken zwanger

36 weken zwanger. Nog één week en dan mag je officieel bevallen. Je baby is nu 45cm en ongeveer 2900 gram. Mocht je al eerdere kinderen hebben dan is nu wellicht een goed moment om ook hen voor te bereiden op dat wat komen gaat: een gezinslid erbij. 

Een nieuwe baby
Net als jullie zullen ook broertjes en zusjes moeten wennen aan het feit dat ze wellicht niet meer de enige zijn en dat zij er een broertje/ zusje bij krijgen. Begin dus ruim van tevoren met je kind(eren) te vertellen wat hen staat te wachten.

Hoe vertel je dat er een broertje/zusje bij komt
Zoals je misschien weet heeft ieder gezinslid een bepaalde plaats binnen het gezin. Indien dit jullie tweede kind is dan is hij of zij straks niet meer alleen en zal hij/zij moeten wennen aan het delen van papa en mama’s aandacht met de nieuwe baby. Om ervoor te zorgen dat jouw kind of kinderen de nieuwe wereldburger gaan ervaren als leuk in plaats van een indringer doe je er goed aan om al tijdens de zwangerschap aandacht te besteden aan de komst van de nieuwe baby.

Hieronder een paar praktische punten waarmee je je kind(eren) voorbereidt:

– bekijk foto’s van de geboorte van eerdere kinderen en vertel dat je zo blij was met hun komst;
– indien je (weer) borstvoeding wilt geven is het verstandig om uit te leggen dat zij ook borstvoeding hebben gehad en dat de baby straks ook via mama’s borst gevoed moet worden;
– je kan je kind ook meenemen naar de verloskundige zodat je kind het hartje kan horen;
– indien je kind zelf wil laat hem/ haar dan ook je buik aanraken en beluisteren en vertel daarbij dat er een baby in jouw buik zit;
– oefen met poppen/ knuffels het ‘voorzichtig doen’. Dit is niet alleen voor je kind handig maar ook voor jou. Zo zie je meteen hoe je kind reageert.
– laat je kind(eren) mee helpen met het klaarmaken van de babykamer, het verzinnen van een naam, kleertjes kopen etc;
– probeer je kind(eren) te laten zien hoe een baby eruit ziet met behulp van bijvoorbeeld boeken of dvd’s.
– vertel je kind(eren) ook wat er gebeurt zodra de baby komt. Dat je naar het ziekenhuis gaat of dat je bij een thuisbevalling boven op bed gaat liggen. Vertel welke mensen er komen, wat die doen en vertel ook vooral wat de rol van je kind is. Oudere kinderen kunnen je misschien helpen als ze dit willen met washandjes te brengen of iets dergelijks. Kleine kinderen wil je wellicht liever niet erbij en breng je misschien beter bij opa/ oma of wie dan ook.

Tip
Wat je ook doet betrek oudere kinderen erbij. Zo voorkom je jaloezie. Ook tijdens de kraamperiode is het van belang dat niet alle aandacht naar de baby gaat. Denk eraan dat niet alleen jullie een nieuwe periode tegemoet gaan, ook jullie kind(eren). Laat je kind (uiteraard met jouw hulp) bijvoorbeeld de baby een flesje geven.

Wist je dat
Je baby vanaf nu zich echt bijna niet meer kan draaien.
De meeste baby’s al zijn ingedaald. Het indalen geen teken is dat de bevalling ieder moment kan beginnen.
Dit je laatste week is om alles gereed te maken voor de bevalling. Dus zorg er onder meer voor dat alles klaar is voor de (thuis/ziekenhuis)bevalling, je noodkoffer gepakt is en je bed op klossen staat. 

Meer artikelen uit dezelfde categorie:

1e trimester
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13
2e trimester
14 15 16 17 18
19 20 21 22 23
24 25 26 27
3e trimester
28 29 30 31 32
33 34 35 36 37
38 39 40