Design babyuitzet shop je bij Jillxox.nl Ga naar de Webtique

Home » Zwanger » Zwangerschapskalender » 37 weken zwanger

37 weken zwanger

Met 37 weken zwangerschap mag je (eindelijk) officieel thuis bevallen. Het overgrote gedeelte vrouwen bevalt dan ook tussen de 37ste en 42ste zwangerschapsweek. Indien je baby nu geboren wordt, is hij ongeveer 46,5 cm en 3100 gram zwaar.

Is de bevalling begonnen?
In deze periode vind je het waarschijnlijk interessant om meer te weten te komen over hoe je nou weet of je bevalling is begonnen. Hoe je kunt herkennen dat je gaat bevallen? Jammer genoeg is hier geen kant en klaar antwoord op. Iedere zwangerschap is anders, iedere vrouw uniek. Daarom kan je de tekenen van een naderende zwangerschap beter zien als richtlijn. Het kan dus zo zijn dat jij volgens ‘ het boekje’ (de algemene richtlijnen) bevalt, maar voor hetzelfde gaat jouw bevalling helemaal niet zo als ze in de boekjes beschrijven. Wees je daar dus goed van bewust.

De echte bevalling begint overigens pas op het moment dat je mag gaan persen. Je gaat dan de actieve fase in van de bevalling oftewel de bevalling – en geboortefase. Alles wat hieraan vooraf gaat zijn slechts tekenen die jou laten weten dat je lichaam bezig is met het voorbereiden van de bevalling.

Tekeken dat je lichaam zich aan het voorbereiden is, zijn onder meer de harde buiken die je nu wellicht vaker zult krijgen. Ook een (onaangename) druk op het schaambeen laat jou weten dat je baby aan het indalen is als voorbereiding op de bevalling. Ter bevestiging van het indalen zal je baby nu hoogstwaarschijnlijk de liggingsstatus van CV oftewel caput(=hoofd) ligt vast in bekkeningang hebben bereikt. Slechts een klein percentage van de baby’s heeft een liggingshouding aangenomen die wordt aangeduidt met S oftewel stuitligging. De meeste baby’s hebben hun uiteindelijke ligging overigens al veelal rond 36 weken vastgelegd. Bij een tweede of zoveelste bevalling kan het zijn dat je baby al veel vroeger volledig is ingedaald. Dit wil overigens niet zeggen dat je baby nu ook eerder komt.

Tekenen dat de bevalling nadert
Volgens de boeken zijn er een drietal tekenen waaraan je kan herkennen dat de bevalling eraan komt en dat je baby nu niet lang meer op zich laat wachten:
– verliezen van de slijmprop;
– breken van de vliezen;
– regelmatige weeën.

Tip
Nu is een goed moment om de noodkoffer nog een laatste keer te checken en maatregelen te treffen voor eventuele oudere kinderen ten tijde van de bevalling. Zorg er ook voor dat iedereen die bij de bevalling betrokken is, op de hoogte is van jouw geboorteplan.
Vergeet ook niet alvast het autostoeltje te installeren of hier in elk geval mee te oefenen zodat je hier straks niet onnodig mee staat te klungelen.
Ga nu ook niet meer te ver van huis in je eentje. Je weet immers nooit hoe de bevalling zich bij jou aankondigt.
Schaf ook alvast de eerste flesvoeding aan. Ook als je borstvoeding wilt geven. Je weet immers niet of borstvoeding mogelijk is.
En koop alvast een pak luiers speciaal voor newborns of voor een baby met een gewicht tussen de 2 en 5 kg.

Meer artikelen uit dezelfde categorie:

1e trimester
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13
2e trimester
14 15 16 17 18
19 20 21 22 23
24 25 26 27
3e trimester
28 29 30 31 32
33 34 35 36 37
38 39 40