Design babyuitzet shop je bij Jillxox.nl Ga naar de Webtique

Home » Zwanger » Zwangerschapskalender » 39 weken zwanger

39 weken zwanger

Zou het nu dan zover zijn of toch nog even niet. Met een zwangerschap van 39 weken ben jij inmiddels net zo klaar voor de bevalling als jullie baby.

Als het goed is heb je alles voor de baby en de bevalling al gereed. Het enige wat je nu nog kunt doen is lekker uitrusten. Geniet nog even van je zwangere buik want voor dat je het weet is het echt zover en zal het in het begin raar zijn om geen bewegende buik meer te hebben maar een echte baby.

Wat te verwachten na de geboorte
Direct na de geboorte zal je baby worden onderzocht volgens de APGAR-score zodat artsen de conditie van jullie baby kunnen vaststellen. Gedurende de eerste week zal je baby tevens een hielprik en gehoortest krijgen. Die laatste twee testen worden automatisch in gang gezet zodra je aangifte doet van de geboorte van jullie baby.

 

Aangifte geboorte
Binnen drie dagen na de geboorte van jullie baby moet je jullie baby aangeven bij de gemeente waarin je baby is geboren. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld in Dieren woont maar vanwege een ziekenhuisbevalling in Zutphen bevalt. In dat geval doe je aangifte van de geboorte in Zutphen. Gemeente Zutphen (gemeente van geboorte) zal in dit voorbeeld de aangifte doorgeven aan de gemeente waarin de ouders wonen. Zo weet uiteindelijk ook de gemeente waarin je woont dat jullie (weer) ouders zijn geworden.

Aangifte van de geboorte kan worden gedaan door de vader maar ook door iemand anders die bij de bevalling aanwezig was. Gegevens die nodig zijn op het moment van aangifte zijn:
•    de voornaam of voornamen;
•    de achternaam;
•    het geslacht;
•    de geboorteplaats
•    de dag en het tijdstip van de geboorte;
•    de voornamen en achternaam van de ouders;
•    de plaats en dag van de geboorte van de ouders (voor zover deze bekend zijn).

Voor meer (actuele) informatie aangaande de aangifte geboorte van je kind kan je het beste kijken op de website van de rijksoverheid.

Achternaam van je baby
Indien je getrouwd bent op het moment van geboorte dan krijgt je baby automatisch de naam van zijn vader. Ben je niet getrouwd dan heb je de keuze om je kind eventueel ook de achternaam van zijn moeder te geven.

Wist je dat
Je baby nu ongeveer 49cm is en zo’n 3300 gram weegt.

Meer artikelen uit dezelfde categorie:

1e trimester
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13
2e trimester
14 15 16 17 18
19 20 21 22 23
24 25 26 27
3e trimester
28 29 30 31 32
33 34 35 36 37
38 39 40