Design babyuitzet shop je bij Jillxox.nl Ga naar de Webtique

Home » Zwanger » Zwangerschapskalender » 4 weken zwanger

4 weken zwanger

4 weken zwanger! Je bent nu pas 4 weken zwangerschap en jouw lichaam werkt al op volle toeren. In week 4 van jouw zwangerschap kom je erachter dat je niet ongesteld bent: je bent zwanger!

Positieve zwangerschapstest, licht streepje
Een positieve zwangerschapstest geeft definitief uitsluitsel. Je hoeft niet langer te speculeren of je nu wel of niet 4 weken zwanger bent. Eigenlijk ben je pas 2 weken zwanger en krijg je die andere 2 weken erbij doordat huisartsen de eerste dag van jouw menstruatie als eerste zwangerschapsdag rekenen. Hierdoor ben je dus ineens 4 weken zwanger.

Die twee streepjes die verschijnen op je dipstick, of midstream zwangerschapstest geven aan dat jullie zwanger zijn. Twijfel je omdat het streepje van de zwangerschapstest veel lichter is of misschien nauwelijks zichtbaar? Dan kan je natuurlijk altijd nog een digitale zwangerschapstest nemen. Maar wat ze zeggen over dat streepje is waar. Een streepje is een streepje! Bovendien verschijnt het tweede streepje alleen wanneer jouw lichaam HCG bevat. Daarbij kan de vage streep ook aan de zwangerschapstest liggen of omdat je misschien toch al voor je NOD hebt getest. Maar wat is nu jouw uitgerekende datum?

foetus met 4 weken zwangerschapHCG
HCG (human chorionic gonadotropin) is een hormoon wat enkel tijdens de zwangerschap wordt aangemaakt door je baby. Later in je zwangerschap ben jij degene die dit hormoon verzorgt. HCG is tevens het hormoon dat ervoor zorgt dat jouw lichaam zich gaat voorbereiden op een zwangerschap. HCG stuurt zo ook het hormoon progesteron aan wat er voor zorgt dat jouw baarmoeder zich gaat voorbereiden op die kleine onderverhuurder die zich daar de aankomende 9 maanden zal gaan vestigen.


Zwanger maar de zwangerschapstest is negatief
Soms kan het zo zijn dat je te vroeg hebt getest waardoor je wel zwanger bent maar de zwangerschapstest dit nog niet laat zien. De bevruchting heeft dan wellicht later plaatsgevonden dan je dacht omdat je eisprong later was. Wacht nog 2 dagen en doe de zwangerschapstest dan nog een keer.

Late menstruatie
Het beste moment om een zwangerschapstest te doen is 1 week na je vermoedelijke niet ongesteld dag (NOD). Soms heeft een bevruchte eicel zich niet kunnen nestelen in je baarmoeder waardoor deze zal worden uitgestoten via een menstruatie. Omdat dit later plaatsvindt dan jouw NOD wordt dit ook wel een late menstruatie genoemd. Voorkom teleurstellingen en test niet te vroeg. Probeer dus niet meteen te testen in de week dat je 4 weken zwanger bent, maar probeer dit pas te doen op het moment dat je 5 weken zwanger bent.

Wist je dat

HCG gemaakt is van cellen die later de placenta vormen. HCG verdubbelt iedere 24 uur. Vindt er geen verdubbeling plaats dan kan dit een teken zijn dat er iets mis is. 1 op de 10 vrouwen krijgt een miskraam. HCG beschermt jouw baby ook tegen jouw afweersysteem zodat jouw lichaam de baby niet als indringer ziet en deze afstoot.

Meer artikelen uit dezelfde categorie:

1e trimester
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13
2e trimester
14 15 16 17 18
19 20 21 22 23
24 25 26 27
3e trimester
28 29 30 31 32
33 34 35 36 37
38 39 40